depresszió
#Lélek

Légy optimista!

2020.11.23.
1 perces olvasási idő

Sokkal könnyebb mondani, mint csinálni. Van, amikor félig van a pohár, van, amikor félig üres, és van, hogy kiborul a bili. A szituációk, az emberek, a stressz és az unalom kihatással van az érzéseidre és a viselkedésedre is egyaránt. Tehát miért is fontos, hogy pozitívan gondolkodjunk? Hogyan segít ez az embereknek abban, hogy törődjenek a problémáikkal és, hogy egészében boldogabbak legyenek?

A depresszióban különböző tényezők játszanak szerepet. A puzzle egyik darabja az emberek gondolkodásmódja, az, hogy hogyan szemlélik a világot, hogy fogják fel az eseményeket, hogyan viselkednek egy szituációban, legyen az jó vagy rossz.

Optimista - pesszimista

Ez az: az emberek gondolkodásmódja, mely rányomja a bélyegét szinte az egész világra. Optimistának vagy pesszimistának lenni? Szokványos kérdés, és elsőre talán nevetünk rajta, hisz úgyse számít semmit. Pedig igenis számit! Egy pesszimista gondolkodású fiatal – valószínűleg pont emiatt a gondolkodásmód miatt - el fogja rontani a dolgozatot, utána pedig mindenért magát okolja. Egy optimista? Valószínűleg bevallja magának, hogy a matek nem az ő műfaja, de mindent megtesz, hogy magából a maximumot hozza ki.

Pár tudós szerint az optimizmus boldogsághoz, ez pedig egészséghez és jó közérzethez vezet. De ez nem azt jelenti, hogy innentől csak pozitívan gondolkodsz éjjel-nappal, és minden jó lesz – sajnos nem ilyen egyszerű. A kutatás azonban tényszerűen kimutatja, hogy a pozitív hozzáállás optimizmushoz vezet, ez pedig segít majd megoldani a problémáid, és az élet más területein is – például iskola, barátságok, magánélet – nagy hasznát fogod venni.

Hogyan tudunk pozitívabban gondolkodni, ezáltal egészségesebben élni?

Az egyik módszer, hogy beiratkozunk egy önmegismerő tanfolyamra. Itt segíthetnek nekünk a negatív gondolkodásunkat pozitívba fordítani. A másik talán sokkal egyszerűbb – és a legtöbbek által alkalmazott módszer – a megfelelő énkép kiépítése.

Fedezd fel a benned rejlő lehetőségeket! Használd ki, élvezd, és ne feledd: csak pozitívan!

(KamaszPanasz - Cs. B.)