snapchat
#Lélek

A Snapchat kockázatai és veszélyei

2023.11.15.
3 perces olvasási idő

A Snapchat nagyon népszerű a tizenévesek körében. Ez a telefonos alkalmazás lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy fényképeket és videókat (pillanatfelvételeket) küldjenek más felhasználóknak. Ellentétben az SMS-ben vagy e-mailben küldött fotókkal és videókkal, a Snapchaten elküldött képek a megtekintésük után másodpercekkel eltűnnek. A Snapchat bizonyos kockázatokkal jár, ezért fontos, hogy tisztában legyél a működésével.

Mi az a Snapchat?

A Snapchat lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy olyan korlátozott ideig tartó fotókat küldjenek, amelyek akár zavarba ejtőek vagy egyenesen kellemetlenek is lehetnek később. A szabadságérzet és a minimális következmények arra ösztönözhetnek, hogy a szokásosnál több megkérdőjelezhető képet küldj magadról. Sajnos vannak módok a Snapchaten keresztül küldött képek rögzítésére és visszaállítására, éppen ezért nem szabad hamis biztonságérzetbe ringatni magad.

Hogyan működik a Snapchat?

Miután letöltöd az alkalmazást, létrehozol egy fiókot, és beállítasz egy jelszót. Az alkalmazás ezután hozzáfér a mobiltelefonos névjegyeidhez, hogy a barátaidat betölthesse az alkalmazásba, de hozzáadhatsz további barátokat a névjegyzéken kívül is.

Az alkalmazás betöltése és a bejelentkezés után fényképet készíthetsz, szerkesztheted, és hozzáadhatsz szűrőket, feliratokat vagy matricákat. Ezután kiválasztod azokat a barátokat, akiknek elküldöd a fényképet, majd beállítod az időzítőt 1 és 10 másodperc között. A fénykép elküldése után annyi időd van, hogy megnézd a fényképet, mielőtt a "megsemmisül" üzenet megjelenik.

A Snapchat eredete

A Snapchatet a Stanford Egyetem két hallgatója fejlesztette ki, akik úgy érezték, hogy a hangulatjelek nem elegendőek ahhoz, hogy átadják azt az érzelmet, amelyet valaki SMS-ben szeretne elküldeni.

De tartottak attól, hogy egy adott érzelmet mutató mobiltelefon kamerájának gyors kattanása alkalmatlan lehet egy közösségi oldal számára, ahol a képet az egész világ láthatja. Így született meg az időkorlátos fotómegosztó alkalmazás koncepciója.

A Snapchat rendkívül népszerű a tizenévesek körében. A Pew Research Group szerint az alkalmazást használó tinédzserek körülbelül 41%-a 13-17 éves.

  • 2020-ban a Snapchatnek átlagosan napi 218 millió aktív felhasználója volt, akik naponta több mint hárommilliárd snapet generáltak.
  • Az aktív Snapchatterek naponta 30 alkalommal nyitják meg az alkalmazást.
  • Az aktív Snapchatterek több mint 60%-a napi szinten hoz létre új tartalmat.
  • A felhasználók átlagosan napi 49,5 percet töltenek a Snapchaten, és naponta 34,1 üzenetet küldenek.

Egyéb Snapchat funkciók

A fotómegosztáson és az üzenetküldésen kívül a Snapchat egyéb funkciókkal is rendelkezik.

Snap Map

A Snap Map lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy valós időben megosszák tartózkodási helyüket a Snapchat barátlistájukon szereplőkkel, és megtekintsék azon barátaik tartózkodási helyét, akik ugyanezt teszik. A funkció segítségével számos más okostelefon-alkalmazásban már elérhető helymeghatározó szolgáltatások használhatók.

Mivel egyes Snapchat-kapcsolatok nem biztos, hogy igazi barátok, ez nagy biztonsági kockázatot jelent. Továbbá az is fájdalmas érzések forrása lehet, ha a tinik úgy érzik, hogy kizárják őket bizonyos összejövetelekről.

Discover

A Discover, vagyis felfedezés funkció lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy megtekintsék a népszerű médiacsatornák tartalmát – amelyek közül sok szexuális tartalmat kínál. Bár a Snapchat szolgáltatási feltételei visszatartják az ilyen tartalmakat, ezek a csatornák magukban foglalják a magazinokból, televízióállomásoktól és más tartalomszolgáltatóktól közzétett képeket, amelyek esetleg nem megfelelőek a kamaszok számára.

A Discover néhány népszerű csatornája közé tartozik az MTV, a Cosmopolitan, a Vice és a BuzzFeed.

Snapstreak

Snapstreakről akkor beszélünk, ha két felhasználó 24 órás időszakon belül három egymást követő napon keresztül snatch-el oda-vissza. Ha ez megtörténik, egy láng hangulatjel és egy szám jelenik meg a felhasználók neve mellett, jelezve, hogy mennyi ideig tart fenn a sorozat. A sorozatok fenntartása nagyon fontos a tinédzserek számára, mert a sorozatok lehetővé teszik, hogy társas interakcióba lépjenek, és részesei legyenek annak, amit sok társuk csinál.

Sokak számára ezek jelentik a barátság mértékét. A szakértők azonban attól tartanak, hogy a sorozat fenntartásának nyomása – a tinédzserek gyakran több sorozatot is fenntartanak egyszerre – megviselhetik a felhasználókat, főleg a tiniket.

Fontos megjegyezni, hogy a Snapchat alsó korhatára 13 év, ami megfelel a Children's Online Privacy Protection Act előírásainak. Letöltéskor a Snapchat megkérdezi a születési dátumot, és ha a felhasználó 13 éven aluli, a rendszer átirányítja a gyerekeknek szánt verzióra, a „SnapKidz”-re, amely szigorúbb, mint a Snapchat (például nem adhat hozzá barátokat vagy nem oszthat meg tartalmakat).

Egyes tinédzserek elég érettek és felelősségteljesek ahhoz, hogy 13 évesen biztonságosan használják a Snapchatet, de másoknak több évre lehet szükségük. Mielőtt letöltöd az alkalmazást - mint bármely más alkalmazást – mindenképp beszéld meg a szüleiddel, hiszen az internet veszélyes is lehet, főleg, ha számodra ismeretlenekkel is privát adatokat osztasz meg.

(KamaszPanasz - verywellfamily.com)