fomo
#Lélek

Hogyan hat a FOMO a tizenévesekre és a fiatal felnőttekre?

2023.05.18.
3 perces olvasási idő

Teljesen lemaradtál! Ez a mondat sokkal több félelmet kelt sok tinédzser szívében, mint szinte bármi más. Sőt, néhány tinédzsert annyira zavar, hogy valamiről lemaradnak, hogy még egy külön szó is van arra az érzésre, amelyet a gyomrukban éreznek ilyenkor: FOMO.

Mi az a FOMO?

Egyszerűen fogalmazva a FOMO a "félelem a kimaradástól" rövidítése. A FOMO, amelyet 2013-ban vettek fel az Oxford English Dictionary-be, arra a frusztráló vagy szorongó érzésre utal, amelyet az ember akkor érez, amikor rájön, hogy nem vesz részt egy társasági eseményen, mert nem hívták meg, nem tudott elmenni, vagy egyszerűen nem tudott róla.

Általában a FOMO azt az érzést kelti, hogy kevesebbet érnek, ez a hit pedig szorongást és kisebbrendűségi érzést kelthet. Sőt, a FOMO különösen gyakori a 18 és 33 év közöttieknél. Egy felmérés kimutatta, hogy ebben a korcsoportban az emberek körülbelül kétharmada bevallotta, hogy rendszeresen tapasztal FOMO-t.

Miért tapasztalják az emberek a FOMO-t?

Történelmileg az embereket mindig is foglalkoztatta, hogy társadalmilag hol tartanak. De a közösségi média megjelenésével a FOMO még nagyobb problémává vált, különösen a fiatalok számára, akik mindig elérhetőek online, és ellenőrzik az állapotfrissítéseket és a barátaik bejegyzéseit. Tehát, ha a fiatalok lemaradnak egy buliról, nyáron nem mennek el a családi vakációra, vagy nem járnak az iskolai összejövetelekre, akkor egy kicsit kevésbé érzik magukat fontosnak, mint azok, akik részt vettek ilyen eseményeken és fotókat tettek fel az internetre.

Eközben a kutatások azt állapították meg, hogy azok, akik tapasztalják a FOMO-t, többre értékelik a közösségi médiát. A lemaradástól való félelem az, ami miatt a közösségi média platformok olyan sikeresek, mert a FOMO arra készteti az embereket, hogy ne csak azt mutassák meg másoknak, hogy mit csinálnak, hanem azt is, hogy mennyire jól érzik magukat közben.

A tizenévesek pedig nagyon könnyen meghatározhatják saját életüket az alapján, amit az interneten látnak. Valójában, ha valaki más online mozdulatait megnézik, kritizálják és kedvelik, az arra készteti őket, hogy saját életüket folyamatosan összemérjék ezekkel a bejegyzésekkel.

A FOMO következményei

A FOMO arra készteti az embereket, hogy figyelmüket kifelé összpontosítsák, nem pedig befelé. Ez viszont azt okozhatja, hogy elveszítik identitástudatukat és önbecsülésük is alacsonnyá válik.

Egy tanulmány kimutatta, hogy minél többen használják a Facebookot vagy Instagramot, annál rosszabbul érzik magukat percről percre. Általános elégedettségérzetük rosszabb, mert úgy érzik, hogy folyamatosan kapcsolatban kell maradniuk azzal, amit mások csinálnak. Eközben egy másik tanulmány kimutatta, hogy az emberek egyharmada rosszabbul érezte magát a Facebookon, különösen, ha egy másik személy nyaralási fotóit nézte.

Eközben a National Stress and Wellbeing in Australia Survey tanulmánya kimutatta, hogy a tinédzserek 60%-a azt mondta, hogy szorong, amikor megtudja, hogy barátai nélküle szórakoznak. 51%-uk pedig azt mondta, hogy aggódik, ha nem tudja, mit csinálnak a barátai. Sőt, a kutatók szerint nagyon valós összefüggés van a digitális technológiával eltöltött órák száma és a magasabb szintű stressz és depresszió között.

Tippek a FOMO ellen

Tartsd kordában a negatív gondolatokat

Kövesd nyomon a negatív gondolataidat és érzéseidet egy naplóban. Ez lehetővé teszi, hogy megfigyeld, milyen gyakran érzed negatívnak magad vagy az életed.

A kulcs az, hogy nyomon kövesd, milyen gyakran tapasztalsz negatív gondolatokat és érzéseket, és feljegyezd, mit csináltál, amikor ezek a gondolatok felmerültek. Később elemezheted a naplót, és megállapíthatod, hogy van-e minta a negativitásban, és min kell változtatnod ahhoz, hogy jobban érezd magad.

Technológiai szünetek ütemezése

Természetesen a technológia kikapcsolása a FOMO természetes gyógymódjának tűnik. De pusztán a telefon „ki” vagy „ne zavarjanak” állásba kapcsolása nem törli el a FOMO által keltett érzéseket. A tizenévesek továbbra is aggódhatnak amiatt, hogy lemaradnak, még akkor is, ha egyáltalán nincsenek jelen a közösségi médiában.

A kulcs az, hogy csinálj valami mást, például olvass könyvet, főzz, nézz egy jó filmet – bármit, ami lehetővé teszi, hogy a közösségi médián kívül másra összpontosíts. Egy másik lehetőség az, hogy minden nap meghatározott időpontokat ütemezz be a közösségi média ellenőrzésére. Ezzel nem ragadsz a képernyőhöz, és nem fogsz vég nélkül görgetni az Instagramon.

Légy realista

Nem tudsz mindenhol ott lenni és mindent megtenni. Így természetesen lesznek olyan bulik vagy események, amelyeken nem tudsz jelen lenni. De ez nem jelenti azt, hogy feltétlenül kimaradsz valamiből. A fotók megtévesztőek lehetnek. És bár úgy tűnik, hogy épp életük estéjét élik, nem biztos, hogy ez a helyzet.

A Mindfulness gyakorlása

A Mindfulness egy olyan gyakorlat, amelyben az ember megtanul arra koncentrálni, amit éppen csinál. Akár olyan hétköznapi dologról is lehet szó, mint a sétálás, az éber figyelem célja, hogy a tizenévesek teljes mértékben arra összpontosítsanak, amit éppen csinálnak.

(KamaszPanasz - verywellfamily.com)