pszichológia
#Lélek

Mindfulness: nyitottság a világ dolgaira

2019.10.26.
2 perces olvasási idő

Ahogy az orvostudomány, a technológia változik, ugyanúgy jelennek meg újabb irányzatok, módszerek a pszichológiában is. Az egyik legújabb, világot hódító technika, a mindfulness. Mi a tudatos jelenlét? Mit adhat a hétköznapokhoz a mindfulness gyakorlása?

Éppen a Facebookon beszélgetsz két-három ismerősöddel, közben több másik weboldal is meg van nyitva, mialatt anyukáddal váltasz néhány szót, a háttérben megy a tévé, és közben még egy csokit is elmajszolsz. Ismerős a szituáció? Szinte már észre sem vesszük, hogy egyszerre több feladatot is végzünk. Gondolataink az esetek többségében valahol messze járnak, vagy múlton vagy a jövőn rágódunk. Ám mindeközben elfelejtjük igazán megízlelni azt a csokit, vagy beszélgetés közben teljes egészében a másik személyre koncentrálni.

A jelentől elszakadva

Emberi mivoltunk sajátossága, hogy képesek vagyunk nem csupán a jelenben élni. Álmodozunk, ábrándozunk, vagy csak átgondoljuk mindazt, ami másnap vár ránk. Nagyszerű dolgok születtek már ebből a képességünkből: regények, találmányok, tudományos felfedezések.

Ám ez a képesség feszültséget is szül. Aggódunk, hogy vajon elérjük-e a buszt, vajon fognak-e ma feleltetni történelemből, közben pedig észre sem vesszük, hogy az út mentén virágzó fák szirmait hordja a szél, az illata pedig körülöli a teret. A jelenben élni nem más, mint befogadni az "itt és most" minden rezdülését.

Mindfulness: mosolygó nő

A tudatos jelenlét

A tudatos jelenlét nem más, mint „a figyelem irányításának különleges módja, amely a jelen pillanatra vonatkozik; annyira mentes a reaktivitástól és az ítélkezéstől, illetve annyira nyitott, amennyire csak lehetséges.”*

A pillanat megélése nem azt jelenti, hogy örökké pozitív vagyunk, nem önt el bennünket a düh vagy az aggodalom, hanem azt jelenti, hogy akár ilyen negatív szituációkban ítélkezéstől mentesen szemlélődünk, saját érzéseinket elfogadjuk, tudatosítjuk. Tisztában vagyunk vele, hogy ha gondolatunk negatív is volt, az csupán egy gondolat volt, semmi más. Automatikus reakcióinkat félretesszük, és helyette megállunk egy pillanatra, és tudatosan válaszolunk a benyomásokra. Érdeklődéssel és nyitottan fordulunk a világ felé.

A tudatos jelenlét hagyománya egészen a buddhizmusig vezethető vissza, azonban a mindfulness technikához nem köthető semmilyen vallási ideológia vagy hiedelemrendszer. A mindfulness ugyanakkor nem is relaxáció, hiszen nem célja a relaxált állapot elérése, hanem csupán az ítélkezés mentes tudatosság kialakítása.

Mire jó a mindfulness?

A tudatos jelenlét enyhíti a stresszt, csökkenti a depresszió és szorongásos problémák kialakulásának veszélyét, javítja a figyelmet. Tehát, ha feszült vagy, a rohanó világban egyszerre több dologra figyelsz, akkor a mindfulness neked való. Akik hatékonyan elsajátították a technikát, arról számolnak be, hogy kiegyensúlyozottabbá váltak, elfogadóbbá önmagukkal és másokkal szemben, így elégedettebbek az életükkel is.

Flow-élmény: az összhang érzése
Érezted már úgy, hogy megszűnik az idő, a tér, eltűnnek a gondok és teljesen belefeledkezel valamibe, ami számodra fontos? Ez pedig jóleső érzéssel tölt el? Ez a flow-élmény. Tovább a cikkhez

Hogyan tanulhatom meg?

A tudatos jelenlét nem könnyen és azonnal elsajátítható folyamat, folyamatos gyakorlást igényel. A könyvesboltok polcain is egyre több a témával kapcsolatos könyvet találhatsz, gyakorlatokkal és kérdőívekkel. Ha alaposan és megbízhatóan szeretnéd megtanulni a technikát, kérd kognitív pszichológus segítségét.

*Perczel F. D. (2011) a kognitív terápia fénykora: a második és a harmadik hullám. magyar Pszichológiai Szemle, 66 (1) 11-29.

(KamaszPanasz - Börcsök Gyöngyi, pszichológus)