fiú
#Lélek

Fiú létemre állandóan elsírom magam

2018.09.22.
1 perces olvasási idő

13 éves fiú vagyok, az a gondom, hogy ha szemembe mondják az igazságot (amit általában elismerek), vagy ha kigúnyolnak, veszekednek velem, netán kiröhögnek, akkor egész könnyen elkezdek sírni. Ez engem nagyon zavar. Válogatás a KamaszPanasz Szakértő válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Levélíró!

Ez minden bizonnyal érzékenységre, esetleg talán túlzott érzékenységre utalhat, de semmiképpen sem jellemprobléma. Senki sem viseli jól, ha kinevetik, kritizálják, csak abban különbözünk, hogy más és más módokon reagálunk ilyenkor.

Van, aki ilyenkor visszatámad, agresszív lesz, van, aki megsértődik, és nem szól senkihez hetekig, van, aki próbál ezzel nem törődni a felszínen, és úgy tesz, mintha semmi sem történt volna, van, aki sírni kezd, van, aki szétveri az asztalt, vagy bármit, ami a keze ügyébe kerül. Tehát teljesen rendben van, hogy rosszul esik az, amikor így viselkednek veled.

Nem szégyen a sírás, de tehetsz ellene

A sírás sokat tud segíteni, mert kiengedjük a felesleges belső lelki feszültséget, megkönnyebbülünk. Egy vita során azonban a sírás azért nem mindig hasznos, mert így sokkal nehezebben tudjuk megvédeni magunkat, nehezebben tudunk kiállni az igazunkért. A sírás helyett próbálj meg inkább azzal foglalkozni, hogy hogyan tudod magad megvédeni akkor, amikor kigúnyolnak, kinevetnek, veszekednek veled, hiszen a sírás ilyenkor nem segít saját magunkon!