depresszió
#Lélek

Depresszió - Hogyan kezeljük természetesen?

2010.03.07.
1 perces olvasási idő

Sajnos az édesanyám depressziós. Milyen természetes módszerekkel tudná kezelni magát? Nem működik jól sem a pajzsmirigye, sem a mája. Válogatás a KamaszPanasz Szakértő válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Levélíró!

A fizikai problémákkal mindenképpen fel kellene keresnie egy szakembert, és ugyanez lenne tanácsos a depresszió kapcsán is.

Súlyos depressziónál sokszor felírnak olyan gyógyszereket, melyek javítanak a hangulatán, de fontos, hogy emellett keressen fel egy pszichológust, vagy más lelki segítséggel foglakozó szakembert, aki segíteni tud feltárni, hogyan és miért alakult ki a depresszió anyukádnál, hogyan tudja leküzdeni, és hogyan tudja elkerülni, hogy ez legködepressziózelebb is megtörténjen.

Emellett valamilyen aktivitás sokat tud segíteni, testmozgás, művészi vagy alkotó tevékenység (varrás, hímzés, horgolás, üvegfestés, vagy bármi), és ezeket otthon is lehet csinálni, nem kell hozzá szakember. Mi az, amit régen szeretett csinálni? Gyűjtsétek ezeket össze, kezdje el ezeket újra. A depressziónál az a legnehezebb, hogy a depressziós személynek egyre kevesebb kedve van bármit csinálni, és aztán ettől csak még erőtlenebb és kedvetlenebb lesz.

Az első lépés a legnehezebb, kezdjen valamilyen aktív tevékenységbe, és ez az aktivitás segíteni fog neki abban, hogy jobb hangulatba kerüljön. És mindenképpen olyan dolgokkal kezdje, amik régen örömet okoztak! Ha a depresszió huzamosabb ideig fenn áll, mindenképpen szükség lenne arra, hogy felkeressen egy szakembert, pszichológust!

Ügyes legyél, anyukádnak most nagy szüksége van a család segítségére, és ebben a felnőtt családtagoknak még nagyobb szerepe van!

(KamaszPanasz - Ujpál Zsófia, pszichológus)