önismeret
#Lélek

Ismerd meg önmagad!

2012.08.01.
1 perces olvasási idő

Ki vagyok én? Hol van a helyem a világban? – ezekre a kérdésekre éppen most keresheted a válaszokat. Tini korban alakul ki a személyiség, amely később is változik ugyan, de a főbb vonások 18-20, legkésőbb 25 éves korra állandósulnak.

Serdülőkorban azonosulsz a nemi szerepeddel, válsz kislányból nővé vagy kisfiúból férfivá. Ehhez általában az azonos nemű szülő szolgál mintaként. Ilyenkor kezdesz érdeklődni a szerelem, a szexualitás iránt, a pártalálás új kihívásokat jelent. Most szembesülsz a pályaválasztás nagy kérdésével is, ami az egész életedet meghatározza. Ezekhez a döntésekhez fontos az önismeret, mert a jó választásokhoz tisztában kell lenned önmagaddal.

Biztos voltál már úgy, hogy egyszer ez tetszett, két hét múlva meg annak éppen az ellenkezője. Ez lehet zene, öltözködési stílus vagy akár a barátaiddal kapcsolatban is tapasztalhattál ilyet: aki ma szimpatikus, az lehet, hogy holnap nem, és fordítva. Tini korban természetes, hogy kipróbálsz sok mindent, ez is önmagad, a Te utad keresésének része. Az a jó, ha ezeknek a próbálgatásoknak a tapasztalatain elgondolkodsz, mert abból sokat tanulhatsz önmagadról.önismeret

Az önismeret egy élethosszig tartó út, mindig tanulunk valami újat sajátmagunkról. Ehhez fontos, hogy ne csak másokra figyelj, hanem a saját érzéseidre, gondolataidra és cselekedeteidre is figyelmesen, elgondolkodva tekints.

A helyzetek végig gondolásával megtudhatod, mik az erősségeid és mi az, amit még fejlesztened kellene. Milyen jó tulajdonságokkal rendelkezel, és milyen hibáid vannak? Ha felismered a hiányosságaidat, máris megtetted az első lépést a változás felé.

Ha furcsán, megmagyarázhatatlanul érzed magad egy helyzetben, kérdezd meg magadtól: „Mit is érzek most pontosan?” „Mi az, ami ebben a helyzetben igazán dühít / bánt / csalódottá tesz / örömet okoz/ boldoggá tesz?” Egy-egy cselekedeted előtt felteheted magadnak a kérdést: „Miért pont ezt fogom tenni?” „Mi a célom ezzel?”

Ha döntés előtt állsz, hasznos lehet mérleget készítened! Vegyél elő egy papírt, és írd fel egyik oldalra, hogy mi szól a döntésed mellett, a másik oldalra, hogy mi szól ellene. Sorakoztasd fel az összes érvet, előnyt és hátrányt, érzést és gondolatot. Ha így összeszeded, nagyobb eséllyel döntesz a neked megfelelő módon.

Ha pedig valami nem úgy jön össze, ahogy szeretnéd – ez néha mindenkivel előfordul -, az is válhat az előnyödre, mert a saját hibázásainkból tanulhatunk a legtöbbet!

(pecs.gyitosz.hu)