alvás
#Betegségek

Álom vagy ébrenlét? A narkolepszia

2014.09.14.
2 perces olvasási idő

Veled is előfordul, hogy egész nap álmosnak érzed magad, esetleg napközben többször is arra riadsz, hogy lecsuklik a fejed? Ha előző este sokáig buliztál, ezen nincs mit csodálni, ám ha ez buli nélkül is gyakran előfordul, komoly betegség jele lehet!

A kamaszok alvási szokásait gyakran nehéz összeegyeztetni a család életével, hiszen szeretnek éjszaka sokáig ébren lenni, amiből egyenesen következik, hogy a reggeli ébredés gondot okoz. Mindez nem feltétlenül jelenti azt, hogy lusta vagy, lehet komoly oka is.

Belső óra

Mindenkinek van egy belső órája, ami befolyásolja a testhőméréskletet, alvási ritmust, étvágyat és a hormonális változásokat. A felnőttkor előtt ez a belső óra készteti a gyerekeket a korai, 8-9 óra közötti lefekvésre, de a kamaszkorral, mint minden, ez is változik. A belső óra kitolja a lefekvés idejét egészen 11 órára, vagy még későbbre. Ha sokáig maradsz ébren a tanulás vagy bulizás miatt, ez mégjobban megzavarja a belső órádat!

Túl kevés alvás

A legtöbb kamasznak körülbelül napi 9 óra alvásra van szüksége ahhoz, hogy nyugodtan tudjon másnap koncentrálni. Sajnos csak nagyon kevés tini szervezete jut hozzá a megfelelő alvásmennyiséghez. A barátok, a házi feladat, a különféle szórakozás mind fontosabb számukra, mint az alvás. Közvélemény kutatások szerint a kamaszoknak több mint 25 százaléka csak 6 és fél órát, vagy annál is kevesebbet alszik.

Miért olyan nagy ügy?

Az alvásmegvonásnak nagyon komoly következményei lehetnek. A nappali álmosság miatt nem tudsz rendesen odafigyelni az órákon, esetleg el is alhatsz rajtuk. A túl kevés alvás hangulatingadozást okoz, és viselkedési problémákat okozhat. Mindemellett a keveset alvókat sokkal jobban veszélyezteti az elhízás, ugyanis a leptin és a herlin nevű hormonok termelődése összefügg az alvási idővel,a koncentrációjukban bekövetkezett változás pedig fokozza az étvágyat. Ráadásul, ha kialvatlanul ülsz biciklire, motorra, esetleg autóba, súlyos baleseteket okozhatsz!

Lehet, hogy komoly baj van?

A nappali fáradtság és álmosság, időnkénti elszunyókálás mögött komoly probléma is állhat. Ez lehet:

  • Depresszió: A túl sok vagy túl kevés alvás a depresszió jele
  • Gyógyszer mellékhatás: Egyes megfázás- és allergiaellenes készítmények figyelemzavart, hiperaktivitást és alvászavart okozhatnak
  • Alvási apnoe: Amikor a torok izmai túlságosan elernyednek alvás közben, elzárhatják a levegő útját, így akár hosszabb időre is kimaradhat a légzés, komoly alvászavart okozva
  • Narkolepszia: Hirtelen jelentkező, rövid ideig tartó nappali alvás, mely leggyakrabban étkezés után jelentkezik, de a nap bármely szakában előfordulhat, akár egy beszélgetés közepén is.

A narkolepszia

Ritka idegrendszeri betegség, melyet az okoz, hogy az agy nem tudja megfelelően szabályozni az alvási ciklusokat. A betegség először általában 10-15 éves korban jelentkezik, s egész életen át tart, bár életmód változtatással, megfelelő terápiával visszaszorítható.

Tünetei

  • elhúzódó fáradtságérzés - a betegségben szenvedők általában egész nap álmosak
  • alvásrohamok - hirtelen jelentkező, rövid ideig (5-30 perc) tartó alvásrohamok
  • kataplexia - a beteg hirtelen elveszti izmainak tónusát és a szó szoros értelmében lebénul. Az esemény nem minden esetben társul elalvással: a tudat ép maradhat, de a beteg képtelen a testének "parancsolni", magatehetetlenül csuklik össze. Az alvásrohamokkal szemben a kataplexiás rohamok rendszerint erőteljes érzelmek átélése közben (nevetés, sírás, szexuális aktus közben) jelentkeznek és csupán néhány percig tartanak.
  • Hallucinációk
  • Alvási bénultság – rövid periódus, mikor a beteg nem képes mozogni, akár elalvásról, akár ébredésről van szó.

Mit lehet tenni?

  • Csökkentsd a koffeint! Noha egy finom cappuccino segít abban, hogy ne aludj el az órákon, a hatása miatt nehezebb lesz az éjszakai elalvás.
  • Kerüld az alkoholt és a dohányzást! Ezek mind olyan szerek, melyek befolyásolják az alvást.
  • Iktass be rövid szundikat! Az előre megtervezett, rövid, 10-20 perces szunyókálások megelőzik a hirtelen jelentkező alvásrohamokat.
  • Alakíts ki egy lefekvési szertartást! Szellőztesd ki a szobád, végy egy forró fürdőt vagy zuhanyt, olvass még egy kicsit, vagy hallgass halk zenét. Kerüld a TV nézést, internetezést. Ha éjjel kialszod magad, kevésbé leszel nappal fáradt.
  • Sportolj! A sport egyrészt napközben frissen tart, másrészt segíti az éjszakai alvást.
  • Kerüld a veszélyes helyzeteket! Lehetőség szerint kerüld az olyan helyzeteket, amelyek veszélyesek lehetnek, ha hirtelen elalszol! Ne vezess, ne mássz sziklát, ne használj veszélyes gépeket.
  • Kérj orvosi segítséget! A narkolepsziára létezik gyógyszeres kezelés, ez általában antidepresszánsokból és stimuláló szerekből áll.

(KamaszPanasz)