Főoldal / BETEGSÉGEK / Bizarr alvási rendellenességek
  2013-04-07

Bizarr alvási rendellenességek

Hallottál már olyanról, aki hetekig aludt szinte egyfolytában? És olyanról, aki álmában evett? Létezik néhány nagyon ritka alvási rendellenesség, amely jelentősen megkeseríti az ebben szenvedők életét.

- hirdetés -

Csipkerózsika szindróma

Amikor a 15 éves Louisana Ball pihen, nem sok vizet zavar. Ilyenkor több napig alszik, és semmilyen mértékű rázogatással vagy kiabálással nem lehet őt felébreszteni. Csipkerózsika kórban, azaz Kleine-Levin szindrómában szenved.

A Kleine-Levin szindróma egy olyan, főleg kamasz fiúknál előforduló serdülőkori betegség, melyben mindössze kb. 1000 beteg szenved a világon, és általában egy fertőzést vagy más betegséget követően alakul ki. A betegeknek jellemzően egytől három hétig tartó, napi 16-22 órás alvási szakaszai vannak, az ébrenlét néhány órájában csak esznek, illetve WC-re mennek, ám mindezt kognitív zavartsággal egyidejűleg végzik, és nem is emlékeznek később ezekre az éber szakaszokra. A betegség gyakran hiperszexualitással, ingerlékenységgel, evési rohamokkal és egyéb viselkedési zavarral együtt jelentkezik.

Jelenleg nincs olyan gyógyszer, mely enyhítené a tüneteket, nem tudni, hogy mi okozza a betegséget, és azt sem, hogyan előzhető meg.

Bizarr alvási rendellenességekSzexszomnia

szexszomnia nem más, mint egy olyan furcsa betegség, amelyben a betegek öntudatlanok szex közben, és gyakorlatilag átalusszák az aktust. A legtöbben nem emlékeznek arra, hogy mi történt az éjszaka folyamán, és mivel nincsenek azzal tisztában, hogy ez betegség, nem is keresnek fel orvost a problémájukkal. A férfiak 11 százaléka, a nőknek pedig 4 százaléka küzd ezzel a rendellenességgel.

Narkolepszia

narkolepszia egy neurológiai alvási rendellenesség, amely véletlenszerű álomba zuhanást eredményez. Ennek az eredménye az, hogy a beteg képtelen lesz hosszabb periódusokig ébren maradni, emiatt pedig mindig hamarabb merül állomba a megszokottnál. A narkolepszia okozója nem ismert, a legnagyobb valószínűség szerint genetikailag öröklődik.

Cataplexis

Claire Scott egy nagyon ritka betegségben szenved, ami azt jelenti, hogy ha nevet, vagy akár csak kuncog, akkor azonnal mély álomba merül. A nő beszámolt arról, hogy egyszer a lánya mesélt neki egy viccet, amit az iskolában hallott, és nagyot nevetett rajta, de a következő kép, amire emlékszik, hogy a férje ébresztgeti. A 24 éves Claire azt is elmondta, hogy van, amikor érzi, hogy be fog következni, de van, amikor csak úgy megtörténik. Ebben a betegségben 10000 emberből 5 szenved.

Szomatikus étkezés

Azok, akik ebben a ritka betegségben szenvednek, egy étkezési és egy alvási rendellenesség ötvözetével kell megbirkózniuk: tulajdonképpen alvajárás közben esznek! Vannak betegek, akik rövid idő alatt így akár 20-30 kg-ot is híznak. Ez annak a következménye, hogy nincsenek tisztában azzal, mit tesznek, nem érzik az elfogyasztott ételmennyiség mértékét.

Váratlan halál

Amikor az emberek lefekszenek, a legtöbben csak szeretnének nyugodtan aludni. Vannak viszont olyanok, akik gondtalanul lefeküdnek aludni, viszont sajnos nem ébrednek fel többé. Ez valószínűleg annak az oka, hogy az érintetteknek alvás közben kihagy a szívük, majd álmukban leáll, és nem indul többé újra.

Alvási paralízis

Ezt az alvászavart az izmok mozdulatlanná válása okozza, és ezáltal a teljes test mozdulatlanná válik, ami rendkívül fájdalmas és kellemetlen is. Előfordul, hogy a bénulás nem csak alvás közben, de még azután is fennmarad.  Még rosszabb, amikor ezek a paralízisek komoly hallucinációkat is okoznak.

(KamaszPanasz)

Tovább a témában: Agy, Fáradtság