alvás
#Betegségek

Bizarr alvási rendellenességek

2013.04.07.
2 perces olvasási idő

Hallottál már olyanról, aki hetekig aludt szinte egyfolytában? És olyanról, aki álmában evett? Létezik néhány nagyon ritka alvási rendellenesség, amely jelentősen megkeseríti az ebben szenvedők életét.

Csipkerózsika szindróma

Amikor a 15 éves Louisana Ball pihen, nem sok vizet zavar. Ilyenkor több napig alszik, és semmilyen mértékű rázogatással vagy kiabálással nem lehet őt felébreszteni. Csipkerózsika kórban, azaz Kleine-Levin szindrómában szenved.

A Kleine-Levin szindróma egy olyan, főleg kamasz fiúknál előforduló serdülőkori betegség, melyben mindössze kb. 1000 beteg szenved a világon, és általában egy fertőzést vagy más betegséget követően alakul ki. A betegeknek jellemzően egytől három hétig tartó, napi 16-22 órás alvási szakaszai vannak, az ébrenlét néhány órájában csak esznek, illetve WC-re mennek, ám mindezt kognitív zavartsággal egyidejűleg végzik, és nem is emlékeznek később ezekre az éber szakaszokra. A betegség gyakran hiperszexualitással, ingerlékenységgel, evési rohamokkal és egyéb viselkedési zavarral együtt jelentkezik.

Jelenleg nincs olyan gyógyszer, mely enyhítené a tüneteket, nem tudni, hogy mi okozza a betegséget, és azt sem, hogyan előzhető meg.

Bizarr alvási rendellenességekSzexszomnia

A szexszomnia nem más, mint egy olyan furcsa betegség, amelyben a betegek öntudatlanok szex közben, és gyakorlatilag átalusszák az aktust. A legtöbben nem emlékeznek arra, hogy mi történt az éjszaka folyamán, és mivel nincsenek azzal tisztában, hogy ez betegség, nem is keresnek fel orvost a problémájukkal. A férfiak 11 százaléka, a nőknek pedig 4 százaléka küzd ezzel a rendellenességgel.

Narkolepszia

A narkolepszia egy neurológiai alvási rendellenesség, amely véletlenszerű álomba zuhanást eredményez. Ennek az eredménye az, hogy a beteg képtelen lesz hosszabb periódusokig ébren maradni, emiatt pedig mindig hamarabb merül állomba a megszokottnál. A narkolepszia okozója nem ismert, a legnagyobb valószínűség szerint genetikailag öröklődik.

Cataplexis

Claire Scott egy nagyon ritka betegségben szenved, ami azt jelenti, hogy ha nevet, vagy akár csak kuncog, akkor azonnal mély álomba merül. A nő beszámolt arról, hogy egyszer a lánya mesélt neki egy viccet, amit az iskolában hallott, és nagyot nevetett rajta, de a következő kép, amire emlékszik, hogy a férje ébresztgeti. A 24 éves Claire azt is elmondta, hogy van, amikor érzi, hogy be fog következni, de van, amikor csak úgy megtörténik. Ebben a betegségben 10000 emberből 5 szenved.

Szomatikus étkezés

Azok, akik ebben a ritka betegségben szenvednek, egy étkezési és egy alvási rendellenesség ötvözetével kell megbirkózniuk: tulajdonképpen alvajárás közben esznek! Vannak betegek, akik rövid idő alatt így akár 20-30 kg-ot is híznak. Ez annak a következménye, hogy nincsenek tisztában azzal, mit tesznek, nem érzik az elfogyasztott ételmennyiség mértékét.

Váratlan halál

Amikor az emberek lefekszenek, a legtöbben csak szeretnének nyugodtan aludni. Vannak viszont olyanok, akik gondtalanul lefeküdnek aludni, viszont sajnos nem ébrednek fel többé. Ez valószínűleg annak az oka, hogy az érintetteknek alvás közben kihagy a szívük, majd álmukban leáll, és nem indul többé újra.

Alvási paralízis

Ezt az alvászavart az izmok mozdulatlanná válása okozza, és ezáltal a teljes test mozdulatlanná válik, ami rendkívül fájdalmas és kellemetlen is. Előfordul, hogy a bénulás nem csak alvás közben, de még azután is fennmarad. Még rosszabb, amikor ezek a paralízisek komoly hallucinációkat is okoznak.

(KamaszPanasz)