megijed
#Lélek

Hirtelen halál: Tényleg halálra ijedtél?

2011.02.19.
2 perces olvasási idő

Kiderült, hogy anyának megint csak igaza volt. Pillanatok alatt halálra tudod magad ijeszteni, és ehhez pedig nem feltétlen szükséges egy tucatnyi horrorfilm.

Dr. Martin A. Samuel, aki a hirtelen halál jelenséget tanulmányozza, elmondta, hogy vannak egyes emberek, akikben megvan a hajlam arra, hogy a félelemből és az ijedtség hirtelen halál lesz.

„Ez egyébként egy elég ritka jelenség, de tény és való, hogy megtörténhet.”- mondta Samuel. „Több száz esettel találkoztunk már a világtörténelem során, sőt, a Bibliában is találsz rá utalásokat.” - mondta. És még akkor nem is beszéltünk a különféle könyvekről és filmekről, újságokról, amelyekben szintén találhatunk hasonló momentumokat.

És hogy hogyan tud ténylegesen halálra ijedni valaki? Ez tulajdonképpen egy normális reakciója a szervezetnek. Egy válasz a veszélyhelyzetre. Ilyenkor a szervezetünk a testünk különböző részeibe adrenalint juttat el, ha ténylegesen életveszélyben érzi magát. A szívritmus fokozódik, az izmok felkészülnek a mozdulatra, az emésztés lelassul és így tovább.

Sajnos azonban ez a nagy mennyiségű adrenalin károsíthatja is a szervezetünket, különösképpen a szívünket. „A stressz hatására kibocsájtott adrenalin, és az ehhez hasonló anyagok, amelyek az idegrendszerünkből és az agyunkból kerülnek ki, komoly problémákat okozhatnak. Pillanatok alatt megállíthatják a szívünket vagy kizökkenthetik azt a ritmusából, ezáltal pedig azonnal beáll a halál.” – mondta a professzor.

Ez azonban nem csak az emberekkel történhet meg. „Ez a jelenség ugyanúgy megtörténhet egy olyan fejlett idegrendszerrel rendelkező állatnál is, mint a miénk. Nyulak, mókusok, kutyák, macskák, patkányok és versenylovak körében szintén gyakori a hirtelen halál esete.”

A szindróma azonban viszonylag ritka

Mindösszesen pár emberrel történik meg milliónként. „Ha pedig belegondolsz, a mi fajunk sem tudott volna ilyen magasra eljutni az evolúciós ranglétrán, ha ez a betegség gyakori.” – mondta Dr. Samuel.

Samuel több mint 30 éve gyűjti a különféle hirtelen haláleseteket. A félelem vagy a hirtelen jött stressz rengeteg szívleállást eredményezett New Yorkban a 9/11 miatt. De sokan ijedtek halálra az első öbölháború idején is, amikor pincéjükbe bezárkóztak, mert úgy gondolták, hogy méreggel töltött rakétát fognak a házukra dobni.

Természetesen vannak emberek, akik jobban fogékonyak az egyes szívbetegségekre, így náluk talán egy picivel nagyobb az esély arra, hogy kialakulhat ilyen halál. Azonban a professzor találkozott már számtalan olyan esettel is, akiknek semmilyen más előzetes szívproblémájuk nem volt.

„Bárkivel megtörténhet, bármilyen korban!” – mondta. „Senki sem tudja megmondani előre, hogy ki lesz majd veszélyben. Láttam már gyerekeket, aki egy vidámparki játék miatt ijedtek halálra, láttam már fiatalokat, akik egy fejükhöz tartott pisztoly érzete miatt haltak meg. És amint ez is mutatja, nem szükséges szívprobléma ahhoz, hogy valaki ténylegesen halálra ijedjen.” – folytatta.

Természetesen nem csak a félelem az egyetlen dolog. Samuel szerint férfiak és nők egyaránt meghallhatnak gyászban, sokkban, boldogságban, izgalomban vagy szenvedélyben.

„Volt egy esetem, mikor egy golfozó egyből a lyukba talált, egyetlen ütésből. Rá pár pillanatra a felfokozott izgalmi állapot miatt pedig meghalt. Volt egy eset mikor egy 300 bowling meccset megnyert fiatal halt meg az izgatottságtól és az örömtől. De volt olyan, akit újra is élesztettek, miközben egy meccset nézett, és annyira nagy ovációba kezdett, hogy egyből összeesett.” – mesélte.

Egyébként a szurkolók halálait és különféle okait hirtelen elájulásuknak már többen is vizsgálták. 2008-ban egy érdekes tanulmányt adott ki egy angol kutatóintézet. A 2006-os foci VB alatti emocionális stressz és kardiovaszkuláris megbetegedések kapcsolatát vizsgálták. A kutatók megállapították, hogy egy izgalmas focimeccs tulajdonképpen megkétszerezi az akut kardiovaszkuláris betegségek számát. Ezért fontosnak tartják legalább pár szűrővizsgálat elvégzését, és felhívni a koszorúér betegségekkel küzdő szurkolók figyelmét a gondra. Azonban sajnos ez sem elég, ezzel ugyanis nincs mindenki védve.

„A hirtelen halál egyébként babonából is adódhat.” – mondta Samuel, aki Walter Cannon munkásságára mutat, aki pontosan az ilyen halálesetekről írt könyvet.

„Ő olyan eseteket gyűjtött össze melyekben megátkozott vagy valamilyen boszorkányság alá vetett emberek haltak meg hirtelen. Ő ezt a fajta a halált voodoo-halálnak nevezte el. Szóval, ha babonás vagy, csak óvatosan, nehogy veled is valami hasonló történjen!” – zárta mondandóját Samuel.

Nos, amint láthatjátok, a halálra rémülés nem csak mese, és bár elég ritka, de vigyázzatok, ha a nagyit meg akarjátok ijeszteni! Nehogy rossz vége legyen!

(Cs.B., forrás MSN)