Arnold Schwarzenegger
#Lélek

Arnold Schwarzenegger tanácsai

2014.07.09.
3 perces olvasási idő

A Terminátor filmes legendává vált alakja nem csupán színész, hanem igen elismert testépítő, üzletember és az utóbbi években politikus. Milyen tanácsokat adhat Arnold Schwarzenegger, aminek a segítségével egy Közép-Európából induló fiatal sikeres lehet Amerikában?

Tudtad, hogy Arnold Schwarzenegger egy kis ausztriai faluból indult világhódító útjára? Tudtad róla, hogy igen jól tud számolni, és lelkesen tanult bármikor és bárhol volt? Tudtad róla, hogy minden lehetőséget megragadott, hogy ne csak a testét, de az elméjét is tökéletesítse?

Schwarzenegger igen szerény körülmények között élt családjával, de már tizenévesen tudta, hogy Amerikában fog élni, és sikeres lesz. Sokan álmodnak hasonló csodálatos életről, de egy különbség biztosan van köztük: a „Terminátor” már meg is valósította az álmait.

1. Bízz magadban!

Bármilyen tevékenységbe is fogunk bele, bíznunk kell benne, hogy meg tudjuk csinálni. Nem számít, hogy milyen akadályok gördülnek elénk, megbirkózunk vele. Akinek alacsony önbizalma van, nehezebben éri el a céljait. Hogy miért? Arnold Schwarzenegger tanácsai (Fotó: Wikipedia)Mert annyira retteg a veszélytől, a bukástól, hogy nem mer kockáztatni.

Vegyünk példának két tanulót, akik javítani szeretnének egy tantárgyból, mert a felvételihez szükséges a jó eredmény. Az egyikük elhiszi magáról, hogy meg tudja csinálni, képesnek tartja magát rá, a másikuk nem. Ő folyamatosan azt mondja magában: „én ezt nem tudom megcsinálni”, „buta vagyok”, „úgysem jön össze.”

Hogyan akadályozza ez meg a sikert? Nagyon egyszerűen: ha úgy hiszi, hogy nem sikerülhet, a lelkesedése csüggedésbe fordul, és ahelyett, hogy neki állna tanulni, csak elodázza a munkát, mondván „úgysem megy ez nekem.” A másik tanuló viszont, aki hisz magában, új megoldást keres, ha akadályba ütközik vagy ha nem érti a tananyagot.

Önismeret

Az önbizalom titka pedig a minél alaposabb önismeret. A tantárgyaknál maradva, ha számolási zavarban szenvedsz (diszkalkulia), akkor nem javasolt kitűzni egy matek ötös év végi eredményt, mert az maga lenne a kudarc. Akik alacsony önértékeléssel rendelkeznek hajlamosak olyan mércével nézni a világot, hogy magukat biztosan kevesebbnek érzik másoknál és megfeledkeznek arról, hogy jó fizikumúak, vagy jó emberismerők. Bármi lehet erősség, csak a megfelelő terepet kell megtalálni a kibontakoztatására. Miért koncentrálnál állandóan erre a gyengeségre? Inkább találd meg, hogy mi az, amiben te jobb vagy a többieknél?

A híres pszichológus, Rotter megfigyelte, hogy egyes emberek jobban, mások kevésbé veszik figyelembe a környezet reagálását. Az embereket két csoportba osztotta: külső és belső kontrollosok.

A belső kontrollal jellemezhető emberek:

  • Biztos abban, hogy tud változtatni környezetén és saját viselkedésén.
  • Függetlenebb, hatékonyabb, dominánsabb, törekvőbb, kitartóbb, mint a külső kontrollos társa.
  • Ellenállóbbak a befolyásolással szemben és ők azok, akik hatással vannak másokra.

A külső kontrollal jellemezhető emberek:

  • Erőfeszítéseket nem tesznek, mert úgy látják, hogy nekik nincs közük a cél eléréséhez.
  • Úgy érzik, hogy a környezetet nem tudják befolyásolni, ezért sokszor szorongnak is emiatt.
  • Ha valami balul sikerül, nem vállalják a személyes felelősséget.

Azok, akiknek korlátozottak a lehetőségeik, hátrányos helyzetű családba születnek bele, hajlamossá válnak külső kontrollossá válni. De mint ezt Schwarzenegger példáján keresztül láttuk, nem jelenti szükségszerűen azt, hogy így is fog történni.

2. Hagyd a megszokásokat!

Nagyon sok szabály, norma és elvárás szabályozza az életünket. Tudtad, hogy több sikeres ember nem végezte el az egyetemet, vagy félbehagyta a tanulmányait, mert rájött, hogy a céljai elérésére nem szükséges egy papír. Később továbbképezték természetesen magukat, de nem mindig az elvárásoknak megfelelően viselkedtek. Ahhoz, hogy céljaidat elérd, néha az ésszerűség határain belül feszegetni kell az elvárásokat, és régi megszokott dolgokról kell lemondanunk. Arnold Schwarzenegger testépítő karriercélja előtt értetlenül álltak szülei, egészen addig, amíg haza nem küldte az első trófeáit.

3. Ne félj a bukástól!

A kudarctól való félelem megállíthat minket a cselekvésben. Gondolkodj el egy áltagos iskolai napon. Hányszor fordul elő az, hogy a tanár kérdésére tudod a választ, de mégsem mersz jelentkezni? Hányszor van az, hogy tudnál valami izgalmasat mondani a többieknek, de nem mersz megszólani, mert félsz, hogy mit reagálnak a többiek.

A maguktól magas teljesítményt elváró emberek olyan feladatokat keresnek, melyek nem túl könnyűek, igénybe veszik a képességeiket, de nem is túl nehezek, azaz kizárható a biztos kudarc.

Az emberek másik csoportja viszont erősen kudarckerülő, ami kétféleképpen mutatkozik meg: olyan feladatokat választanak, melye túl könnyűek, és biztos sikerhez vezetnek. Pl.: Az osztályban el kell vállalni valamilyen plusz feladatot, és mindig ugyanazt vállalja be, mert azt biztosan el tudja végezni. Nincs meglepetés, nincs kockázat, nincs kudarc, viszont kifejezett siker sem, mert képességeit nem feszegeti, nincs lehetősége fejlődni. A kudarckerülés másik lehetséges megmutatkozása, hogy olyan feladatba fog bele, ami biztosan kudarchoz vezet. Hogy miért? Mert így a kudarc egyszerűen megmagyarázható azzal, hogy a feladat túl nehéz volt, és nem az ő képességeivel van a probléma.

A sikerhez kockáztatni kell. Aki versenyeken indul el, nem nyeri meg minden alkalommal, viszont, ha el sem indul, akkor nincs lehetősége megnyerni sem.

4. Ne hallgass a rosszakarókra!

Talán fel sem tűnik számodra, hogy mennyi negatívumot kapsz ismerőseidtől - „úgy sem fog sikerülni, miért nem csinálsz valami normálisat?” Minden negatív megjegyzés célba talál, ha nem vagy elég felkészült rá. Ezek a mondatok pedig az önértékelésedet, az önbizalmadat ássák alá, amire lássuk be, semmi szükség sincs.

Keresd inkább azoknak a társaságát, akik igazán támogatnak téged, vagy ami még jobb, hasonló céljaik vannak. Így segíthetnek neked az út során. Schwarzenegger sem egyedül töltötte a napokat az edzőteremben, hanem olyan edzőtársak vették körül, akikkel a legjobban tudott együttdolgozni.

5. Dolgozz keményen!

„No pain - no gain” – azaz mindenért meg kell szenvedni. Az a bizonyos sült galamb nem repül a szádba. A maratont nem lehet edzések nélkül lefutni. Egy nyelvvizsgát nem lehet a nyelv tanulása nélkül megszerezni. Sztárrá nem lehet álmodozásból válni. Aki szerepelni szeretne, annak igenis keményen kell dolgoznia magán, képességein. A média szűrőjén keresztül nem látható, hogy az igazán sikeres énekesek mögött milyen életút van, mennyit küzdöttek, mire a slágerlista elejére kerültek.

6. Adj másoknak!

Ha csak az első öt pontot vesszük figyelembe, akkor egy önző, törekvő embert kapunk, aki tűzön-vízen keresztül megy a céljaiért. Viszont, ha valaki adni is képes, az igazi vezető alkat. A másokon való segítés sok olyan pozitív élményhez juttat, ami segít önbizalmad megerősítésében.

(Börcsök Gyöngyi, pszichológus)