#Betegségek

Különös, sosem hallott betegségek

2013.02.23.
4 perces olvasási idő

A korábban ismeretlenül hangzó kergemarhakór, az SARS és a madárinfluenza ma már az újságok főcímein gyakran szereplő betegségek. Ám léteznek olyan szörnyű, vagy épp megmosolyogtató tünetekkel járó furcsa kórképek, melyekről bizonyára sokan nem hallottunk.

A következőben néhány különös, sokszor megmagyarázhatatlan eredetű ritka betegséget mutatunk be.

Morgellons-szindróma

A Morgellons Kutatási Alapítvány leírása szerint kellemetlen csípő, szúró érzés, és a bőr felszínéről kiemelkedő kék, fekete vagy vörös szálak megjelenése jellemzi a betegséget, mely hozzávetőleg 14 000 embert érint. A betegség gyakran kimerültséggel, memóriavesztéssel, ízületi fájdalmakkal és látászavarral társul. 2002-ben nevezte Morgellons-szindrómának egy anya, aki állította, hogy kétéves fia ebben a kórban szenved. Az elnevezés a 17. századi Franciaországban megfigyelt kisgyermekeket érintő halálos bőrbetegségből ered.

A betegség létezését sokan a mai napig vitatják. A Journal of Dermatologic Therapy 2008-ban megjelent számában olvasható beszámoló szerint az orvosok zöme egyfajta érzéki csalódásnak tartja, amelyben a betegek tévesen azt hiszik, hogy parazitafertőzésben szenvednek. A bőr alatti szálak valójában a ruházatból származó textilrostok, jóval gyakoribb betegségek, például ekcéma vagy rühösség következményeként kialakuló, nedvedző sebekbe ragadtak bele.
Ennek ellenére, az amerikai népegészségügyi hatóság nemrégiben bejelentette, hogy a nyilvánosság egyre nagyobb érdeklődése miatt behatóbban tanulmányozza a betegséget.

Progéria

A progéria magzati károsodás okozta kongenitális rendellenesség. A halálos betegség korai öregedést okoz, az érintettek átlagosan 13 éves korukig élnek. A jelentős fejlődési lemaradás 9-24 hónapos korban indul, abnormális arccsontozat fejlődéshez vezet, jellemző a kidülledt szem és a fejletlen álkapocs, két éves korra pedig a haj, a szemöldök és a szempillák elvesztése. A Ritka Betegségek Amerikai Szervezetének ismertetője szerint, a betegek idővel elvesztik a bőralatti zsírréteget, és az artériák rugalmasságát, ami az érintettek 90%-ánál halálos kimenetelű szívrohamhoz vagy stroke-hoz vezet.

Vízallergia

A világon mindössze harminc vízallergiásról van tudomásunk, ennek ellenére az "aquagen urticaria” létezését az amerikai Medical Review Board is megerősítette. A betegek egyszerűen allergiásak a vízre. A betegség általában a szülést követő hormonális változások hatására jelentkezik, és a szó szoros értelmében nem allergia, hanem a desztillálatlan vízben lévő ionokkal szembeni hyperszenzitivitás. Nemrégiben az Egyesült Királyság területéről egy 21 éves kismama kapcsán jelentettek megbetegedést, akinek a bőrén egy pohár víz elfogyasztásától, de még egy pár csepp esőtől is fájdalmas kiütések jelentek meg. A beteg hetente egyszer, maximum 10 másodpercig zuhanyozhat, és csak diétás kólát ihat.

Idegen akcentus szindróma

Az idegen akcentus szindrómában szenvedők megmagyarázhatatlan okokból felismerhetetlen dialektusban kezdenek el beszélni. Mindössze 60 dokumentált esetről tudunk. Az orvosok kezdetben pszichiátriai problémának tartották, mígnem 2002-ben az Oxford University kutatói megfigyelték, hogy a betegeknél ugyanazon agyterület rendellenessége tapasztalható, melynek következtében változás jelentkezik a hangmagasságban, a magánhangzók kiejtésének hosszában és a beszéd egyéb sajátosságaiban.

A Journal of Neurolinguistics szerint a betegek nem feltétlenül idegen akcentussal beszélnek, csupán az előbb említett változások miatt a beszéd idegenszerűen hangzik. Az első esetet 1941-ben Norvégiából jelentették, az érintett nő német akcentussal kezdett beszélni, amiért környezete végül kiközösítette.

Nevető halál

A lány aki allergiás a vízre

Ashleigh Morris nem úszhat, nem lazíthat egy kád fürdőhabos vízben, nem élvezheti a hűsítő zuhanyt egy meleg nap után, nem ázhat meg, sőt, még az izzadás is fájdalmas a számára. Allergiás a vízre. A ritka betegség neve Aquagenic Urticaria, és előfordulása olyan ritka, hogy 230 millióból 1 embert érint. Az ausztrál tininél négy éve jelentkezett, egy komoly mandulagyulladás után.

Vízallergia

A kuru néven is ismert betegséget az új-guineai pápua törzseknél figyelték meg. Először mániákus nevetési görcsként jelentkezik, ami ugyan lecsendesül, de az érintettnél 1-3 hónap múlva egyensúlyvesztés lép fel, a beteg szeme keresztbe áll, elveszti az összefüggő beszéd képességét, végül meghal.

Az elhunytak boncolásakor kiderült, hogy a halált az agyszövet szivacsos elváltozása okozza, az agy a számtalan lyuk miatt egy svájci sajthoz válik hasonlóvá. A betegség fertőző okát az amerikai Carleton Gajdusek találta meg, amiért 1976-ban Nobel díjat kapott. Megfigyelte, hogy a pápuák elfogyasztják elhunyt rokonaikat, és ezután betegednek meg. A kannibalizmus felszámolásával a betegség eltűnt a pápua falvakból.

„Alice Csodaországban”-szindróma

Az Oxford Handbook of Clinical Medicine-ben olvasható leírás szerint, a betegség alapvető jellemzője a világ téves érzékelése, nevezetesen, hogy a betegek a körülöttük lévő tárgyakat valódi méretüknél jóval kisebbnek látják. A mikropszia vagy Lilliput-látásként is nevezett kórkép a hallás, tapintás és a testkép érzékelését is megzavarhatja.

A betegség Lewis Carroll, Alice Csodaországban című művéről kapta a nevét, amelyben az Alice nevű főhős bizarr élményei a mikropsziában szenvedők percepcióihoz hasonlíthatók. A betegség sokszor migrénes rohamokkal jár, ami érdekes módon Carollt is gyakran kínozta.

Vámpírok - Mese vagy valóság?

1985-ben David Dolphin biokémikus vetette fel először, hogy a vámpírok valójában porphyriában szenvedő emberek voltak. A vámpír legenda keletkezésének egyik lehetséges oka valóban a porphyria.

Jellegzetes tünetek

  • Mivel a népi orvoslásban vér ivásával próbálták gyógyítani a betegséget, és a legenda szerint vámpíroknak emiatt friss vérre volt szüksége tüneteik enyhítésére.
  • Emellett egyes esetekben a fogíny sorvad, a szemfogak így természetellenesen hosszúnak tűnhetnek.
  • Szintén jellegzetes vonása a betegségnek, hogy a porfirinek a bőrben lerakódva fényérzékenységet okoznak, az lehet az alapja annak, hogy a vámpírok kerülik a napfényt.
  • A betegeknél fokozott szőrnövekedés figyelhető meg, innen a farkasember mítosz eredete.

Porfíria

Porfíria

A betegség legfőbb tünete a bíborszínű vizelet és széklet, amit a hemoglobin egyik alkotórésze, a hem termelődésének zavara okoz. Abdominális fájdalommal, gyomorgörcsökkel, hányással, székrekedéssel jár, de a bőrtünetek és idegrendszeri panaszok is jelentkezhetnek.

Így előfordulhat akár napfényérzékenység, viszketés, bőrduzzanatok, valamint a homlok területére lokalizálódó fokozott szőrnövekedés.

A hem-szintézis zavara miatt keletkező toxinok a test más területén is elszíneződést okozhatnak, különösen napfény hatására, így néha a fogak és a körmök is vöröses árnyalatúak.

Különös, de a porfíria mintha az uralkodók betegsége lenne, hiszen a skótok királynője Mária, II. György és a babilóniai Nabukodonozor király is ebben a kórságban szenvedett.

Pica

A pica latinul szarkát jelent. A szarka szinte mindent felfal, és ez jellemzi a betegségben szenvedőket is.

Az érintettek majdnem minden esetben kismamák vagy kisgyermekek, akik nem ehető anyagok után áhítoznak, mint festékek, agyag, műanyag vagy kosz, illetve élelmiszer-alapanyagokat fogyasztanak ugyan, csak épp nem rendeltetésszerű formában, például nyers rizst, lisztet lakmároznak, vagy nagy kanállal tömik magukba a sót.

A pica diagnózisa csak akkor állítható fel, ha a beteg több mint egy hónapig érez ellenállhatatlan késztetést az efféle anyagok fogyasztására, illetve olyan életkorban van, amikor ezen anyagok kóstolgatása már nem magyarázható.

Feltételezhető, hogy a betegség az ásványi anyagok hiányához köthető, de egyelőre sem a probléma okát sem a kezelés módját nem sikerült megtalálni.

Kapcsolódó cikkek

(Forrás: http://edition.cnn.com)