allergia
#Betegségek

A lány, aki allergiás a vízre

2011.08.02.
2 perces olvasási idő

Ashleigh Morris nem úszhat, nem lazíthat egy kád fürdőhabos vízben, nem élvezheti a hűsítő zuhanyt egy meleg nap után, nem ázhat meg, sőt, még az izzadás is fájdalmas a számára. Allergiás a vízre.

A ritka betegség neve Aquagenic Urticaria, és előfordulása olyan ritka, hogy 230 millióból 1 embert érint. Az ausztrál tininél négy éve jelentkezett, egy komoly mandulagyulladás után. Az orvos nagydózisú penicillint írt fel a betegségre, mely a gyulladást elmulasztotta, ám egy súlyos mellékhatást hagyott hátra. A penicillin miatt megváltozott a szervezete hisztamin értéke, és ez Aquagenic Urticaria-t okozott.

A betegség lényege, hogy amennyiben víz éri, a testét vörös égető, viszkető foltok lepik el, melyek általában csak két óra múlva múlnak el. Így a zuhanyzás is fájdalmas procedúra a számára, ami csak egy percre engedélyezett neki. Ezek a rövid zuhanyzások az egyedüli alkalmak, mikor víz érheti a testét.

" Mindez megvisel, mert annak ellenére, hogy nagyon tiszta, rendes vagyok, koszosnak érzem magam. Ráadásul, utána két órán át nem mehetek sehova, annyira fáj, és viszket a testem. Gyakran véresre kaparom."Asleigh Morris

Tilos a sport, fájdalmas az összebújás

Mindezek ellenére megpróbál átlagos tiniként élni. Újságírást tanul, és bár az úszásról, melyet korábban rendszeresen végzett le kellett mondania, próbálja elfogadni a betegségét.

Abbahagyta a sportolást, mivel nem izzadhat, igyekszik hűvös, légkondis szobában lenni, és az ernyő mindig nála van.

Családja és 23 éves barátja mindenben támogatja, noha az intim együttlétek kissé nehézkesek. " Csak lepedővel egymás között alhatunk, és nem bújhatok hozzá, ha izzad.

A betegségről

A betegség pontos oka az orvosok előtt mind a mai napig nem ismert. Annyit tudni, hogy minden 230 milliomodik embernél fordul elő, és bármilyen hőmérsékletű vízcseppel való érintkezés után legkésőbb 15 perc múlva kiütéseket okoz. A betegség főleg tiniket és fiatal felnőtteket érint, a kiütések, melyeket vörös foltok kísérnek, általában 10-120 perc múlva tűnnek el.

Az esetek jelentős részében a csapvíz valamely alkotóelemére (klór, fluor, stb.) való túlérzékenység okozza, bár vannak, akiknél a desztillált víz vagy esővíz is hasonló tüneteket okoz.

Amennyiben az allergiás reakciót a víz valamely hozzáadott alkotóeleme váltja ki, a kezelés egyszerű: kerülni kell azt. Ha maga a víz a felelős a betegségért, általában szteroid krémet vagy antihisztamint írnak fel rá az orvosok, hogy enyhítsék a tüneteket. Mivel a betegségre egyenlőre nincs gyógymód, csak a tüneteket tudják enyhíteni, abban a reményben, hogy a betegség egyszer magától elmúlik. Ráadásul a szteroidok és antihisztaminok hosszan tartó alkalmazása komoly mellékhatásokkal is jár, ezért nem ajánlottak hosszú távon.

(KamaszPanasz)

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó címkék

allergia