Főoldal / BETEGSÉGEK / A kötőhártya-gyulladás
  2014-07-24

A kötőhártya-gyulladás

Ha kötőhártya-gyulladásod van, úgy érezheted, hogy szemedben van valami, amit nem tudsz eltávolítani. Ébredéskor a szemek összeragadhatnak a szemből folyó váladék miatt, a szem fehér része pedig rózsaszínesen elszíneződhet, és a látásélesség is romolhat.

- hirdetések -

A kötőhártya-gyulladás a szemhéj és a szemgolyó egy részét fedő áttetsző hártya gyulladásos vagy fertőzéses megbetegedése. A kötőhártya gyulladást nagyon gyakran bakteriális vagy vírusos fertőzés, illetve allergiás reakció okozhat. Az újszülötteknél a gyulladás hátterében a nem teljesen megnyílt könnycsatorna is állhat.

Színtévesztő teszt

Vedd alaposan szemügyre az ábrákat, melyek segítségével ellenőrizheted színlátásod. Nézd az ábrákat 1m távolságból, derékszögű rálátással. Mindegyiket három másodpercen belül kell elolvasni!
Tovább a teszthez >>

A gyulladás a kötőhártya kis ereinek kitágulásához vezet. Ez okozza a szem fehérjének a kipirosodását, vagy rózsaszín elszíneződését. Bár a kötőhártya-gyulladás egy eléggé kellemetlen állapot, nagyon ritkán befolyásolja csak a látásélességet. A kötőhártya-gyulladás leggyakoribb tünetei az alábbiak:

 • Az egyik, vagy mind a két szem kipirosodása.
 • Az egyik, vagy mind a két szem viszketése.
 • Homályos látás és fényérzékenység.
 • Könnyezés.
 • A szem váladékozása, amely az éjszaka folyamán összeragaszthatja a két szemhéjat.
 • Idegen test érzése az egyik, vagy mind a két szemben.

Mivel a kötőhártya-gyulladás fertőző betegség, fontos a korai diagnózis és kezelés. Ezt elsősorban az óvodás gyerekek kapcsán fontos hangsúlyozni, mert ők egyfelől gyakran fertőződnek meg, másfelől az óvodában, bölcsődében másokat is könnyen megfertőzhetnek.

A kötőhártya-gyulladás lehetséges okai

A kötőhártya-gyulladás legtöbbször vírusfertőzés eredménye, ám előidézheti baktérium, allergiás reakció, a szembe került vegyszer vagy idegen test is. Újszülöttekben a kötőhártya-gyulladást a nem teljesen átjárható könnycsatorna okozhatja.

Vírusok és baktériumok. A vírusos kötőhártya-gyulladás miatt a szemből vizes, vagy nyákos váladék ürülhet, a bakteriális eredetű gyulladás során általában vastagabb, sárgás-zöldes váladék termelődik. Mind a vírusos, mind a bakteriális kötőhártya gyulladás kialakulhat megfázással és torokfájással (felsőlégúti fertőzéssel) együtt is.

A kötőhártya-gyulladás mind a két formája nagyon fertőző, felnőttek és gyerekek egyaránt megfertőződhetnek tőle, a bakteriális gyulladás azonban gyakoribb gyerekek esetében, mint felnőtteknél.

Allergia

Az allergiás kötőhártya-gyulladás mind a két szemet érinti. A gyulladás egy allergizáló anyagra (allergénre) - például pollenre - adott válaszként alakul ki. A hisztamin felelős számos allergiás tünetért, így például a kötőhártya gyulladásért.

Ha allergiás kötőhártya-gyulladásod van, szemed erőteljesen viszkethet, könnyezhet. A szemek gyulladása mellett orra is viszkethet, tüsszögés és vizes orrváladék képződhet. Előfordulhat, hogy a szemhéj és a szemgolyó egy részét fedő hártya megduzzad, és ezáltal úgy tűnik, mintha a szem fehérjén kis áttetsző folyadék tartalmú hólyagok lennének.
Vegyszer és idegen test. Vegyszer illetve idegen test szembe kerülése szintén kötőhártya-gyulladáshoz vezethet, azonban ilyenkor általában sem nyák, sem genny nem ürül a szemből. Néha a szem átmosása és kitisztítása elegendő ahhoz, hogy az irritációt okozó vegyszert, illetve az idegen testet eltávolítsák. A tünetek általában egy-két napon belül elmúlnak.

Mikor fordulj orvoshoz?

A kötőhártya-gyulladás bár egy nagyon kellemetlen betegség, nem veszélyezteti a látást, és általánosságban nem igényel sürgősségi kezelést. Mivel a kötőhártya-gyulladás még a tünetek kezdetétől számított két héten túl is nagyon fertőző lehet, fontos a korai diagnózis és kezelés.

A bakteriális kötőhártya-gyulladásban szenvedő gyerekeket nem szabad közösségbe engedni a kezelés megkezdése után sem. A vírusos kötőhártya-gyulladásban szenvedő betegek általában néhány napig fertőzőek. Kérdezd meg orvosod, hogy mikortól mehetsz vissza az iskolába! A legtöbb helyen elvárt, hogy a gyerek legalább 24 órás kezelésen legyen túl, az iskolába való visszatérés előtt.

Bizonyos esetekben a kötőhártya-gyulladás szaruhártya károsodáshoz vezethet gyerekekben és felnőttekben is egyaránt. Ez tovább hangsúlyozza a korai kezelés fontosságát.

A kötőhártya-gyulladás kezelése

Otthoni kezelés

A kötőhártya-gyulladás kellemetlen tünetei enyhíthetők az érintett szem meleg vizes borogatásával. A borogatáshoz áztass be meleg vízbe egy tiszta ruhát, majd csavard ki, és utána tedd a lehunyt szemekre! Allergiás kötőhártya-gyulladás esetén kerüld a szem gyakori dörzsölését, ezzel kevesebb hisztamin szabadul fel a szemben. Érdemes esetleg vény nélkül kapható szemcseppeket kipróbálni, amelyek antihisztamint, és a kötőhártya ereit összehúzó anyagot is tartalmaznak.

Orvosod mintát vehet a szemváladékból, így laboratóriumi módszerek segítségével meghatározzák a fertőzés típusát. Ha időről-időre kiújul a kötőhártya-gyulladás, felmerülhet, hogy ennek hátterében a nem megfelelően átjárható könnycsatorna áll. Rendszeres gyerekgyógyászati ellenőrzések esetén, egy ideig lehet várni, hátha magától megnyílik a csatorna. Ha ez nem következik be, szemész beavatkozására lehet szükség.

Bakteriális fertőzés esetén orvosod antibiotikum tartalmú szemcsepp használatát javasolhatja, és ezt használva a fertőzés néhány napon belül elmúlik. A szemcseppek helyett antibiotikus szemkenőcs javasolt a szemfertőzés kezelésére. A gyógyszer bármelyik formája esetén egy-két napon belül jelentős javulás várható.

A vírusos kötőhártya-gyulladás nem kezelhető antibiotikus szemcseppekkel, illetve szemkenőcsökkel. Hasonlóan az egyszerű náthához, a betegség egyes tünetei recept nélkül kapható gyógyhatású készítményekkel csökkenthetők, de alapjában véve a tünetek végleges elmúlásához a vírusfertőzésnek egyszerűen le kell zajlania. Lehet, hogy az első 3-5 napban a tünetek romlanak, ezt követően azonban tünetek maguktól javulnak. Lehet, hogy 2-3 hét is eltelik, mire a fertőzést okozó vírusfertőzés elmúlik.

Ha az allergiás kötőhártya-gyulladás áll a szembetegség hátterében, orvosod többféle szemcsepp közül választhat: többek között antihisztaminok, nyálkahártya duzzanatcsökkentők, hízósejt stabilizálók, szteroidok, és gyulladáscsökkentő szemcseppek használata jöhet szóba.

Hogyan előzhető meg a gyulladás terjedése?

A kötőhártya gyulladás terjedésének megelőzésének legjobb módja a megfelelő higiénia. Ha már egyszer felállították a diagnózist, kövesd az alábbi lépéseket!

 • Ne érj kezeiddel a szemedhez!
 • Gyakran és alaposan mosd meg kezeid!
 • Naponta cseréld törölköződ, és ne használj közös törölközőt mással!
 • Cseréld gyakran párnahuzatod!
 • Ne használj szemfestéket, különösen ne használj szemspirált!
 • Ne használd más szemfestékét, illetve személyes szem kozmetikumait!
 • Kövesd orvosod utasításait a megfelelő kontaktlencse használatot illetően!
 • Ha lehet, a betegséd ideje alatt ne találkozz barátaiddal, osztálytársaiddal, mert könnyen megfertőzheted őket!

(WEBBeteg)

  Kapcsolódó cikkek