kozmetikumok
#Testi problémák

A kozmetikai allergia

2015.03.10.
3 perces olvasási idő

A krémek, samponok, dezodorok, arcfestékek, parfümök és más kozmetikumok mindennapos használói vagyunk. Egy felnőtt átlagosan napi 7 féle kozmetikai terméket ken magára. Bár a kozmetikumok használatával bőrünket szebbnek és egészségesebbnek látjuk, ezek a szerek bőrirritációt és allergiás reakciót is kiválthatnak. Főleg a kozmetikumokban lévő illatosító anyagok és tartósítószerek azok, amelyek allergénként viselkednek.

A kozmetikai allergia tünetei

A kozmetikummal való érintkezés után a bőr kétféle kedvezőtlen reakciót mutathat: irritatív dermatitiszt (bőrgyulladást) vagy allergiás kontakt dermatitiszt. Kontakt dermatitisznek azt nevezzük, amikor a bőr valamilyen összetevővel való érintkezés hatására gyulladásba kerül: bepirosodik, viszket és megduzzad.

Kozmetikumok okozta bőrgyulladás

Ez a jelenség gyakoribb, minden embernél előfordulhat – lényege, hogy egy irritáló, durva anyag károsodást okoz a bőrön. A bőr általában foltokban kezd el viszketni és pikkelyesen hámlani, máskor piros kiütések jelennek meg rajta, melyek gennyező hólyaggá alakulhatnak (leggyakrabban akkor, amikor azokat az ember kitartóan vakarja).

A reakció ott történik ahol a bőr a kozmetikummal érintkezett. A legérzékenyebb területnek számít a szemhéj vékony bőre, valamint száraz, repedezett bőrön is könnyebben kialakul a bőrgyulladás.

Allergiás kontakt dermatitisz

Ha valaki allergiás egy termék speciális összetevőjére, bőrpirosság, duzzadás, viszketés és csalánkiütés jelentkezik. Ekkor a bőr durva tapintásúvá válik. A kozmetikai allergia leggyakrabban az arcon, ajkakon, szem környékén, a füleknél és a nyakon fordul elő, de a test más részein is megjelenhet. Az allergia kialakulásának oka az, hogy a szervezet immunrendszere bizonyos összetevőket idegennek, veszélyesnek nyilvánít, és fokozott immunreakcióval válaszol a jelenlétére.

Erősen irritáló anyaggal való érintkezés után a tünetek akár már percekkel, esetleg órákkal később megjelenhetnek, más esetben ez napokig vagy hetekig tarthat, sőt, olyan is előfordul, hogy évekig használt kozmetikumokkal szemben alakul ki az egyénben az allergia.

Mennyire gyakori a probléma?

Az igazán súlyos kozmetikai allergia ritka, de az enyhébb irritációk, allergiás reakciók viszonylag gyakoriak. Tanulmányok szerint a népesség 10%-a találkozik vele élete során, több nő mint férfi, mivel a nők általában több kozmetikumot is használnak.

Mit tegyek, ha kozmetikai allergiám van?

Ha allergiás reakciót észlelsz, azonnal hagyd abba a kozmetikumok használatát! Amikor a tünetek elmúltak, próbáld ki kencéidet egyenként. Ha így sem sikerül beazonosítani a bűnös összetevőt, vagy ha a tünetek nem múlnak el, keress fel egy bőrgyógyászt!

Az orvos a tünetek megjelenése és az általad használt kozmetikumok vizsgálata alapján tudja felderíteni az irritáció okát. Ha allergiás kontakt dermatitiszt feltételez, akkor allergiás reakciót vizsgáló bőrtesztet is végezhet, minek során a legtöbb esetben kiderül, hogy milyen összetevőkre vagy allergiás.

És a kezelés?

Ha már tudod, hogy allergiás vagy valamire az összetevők közül, figyelj oda a vásárlásnál! Próbáld meg elkerülni az ezt tartalmazó termékeket. Az allergiás reakciók enyhítésére ideiglenesen alkalmas néhány recept nélkül kapható készítmény, amely kortizont tartalmaz (pl. hidrokortizont), mert ezek elmulasztják a viszketést, duzzadást, pirosságot.

Súlyosabb esetben receptköteles gyógyszerre lehet szükséged, ami elmulasztja a tüneteket. Ha a bőr elfertőződik, antibiotikumos kezelés is szóba jöhet.

Az allergia megelőzése

• Olvasd el, hogy milyen összetevőket tartalmaz a termék! Jegyezd fel melyek azok, amik irritációt okoztak nálad, és próbáld ezeket elkerülni.
• Az új kozmetikumot használat előtt teszteld le: kenj belőle egy keveset a csuklódra vagy a könyöködhöz, és várj egy napot: figyeld meg, kivált-e valamilyen reakciót.
• Csak minél egyszerűbben. Ha kevesebb összetevőt tartalmaz a kozmetikum, kevesebb lehet ebből potenciális allergén. Így az összetevők felsorolását is könnyebb követni.
• Bőröd helyett a ruhádra tegyél parfümöt, és csak azután vedd fel miután teljesen megszáradt.
• Az arcfestékekkel legyél különösen óvatos, mert ezek hosszú ideig a bőrön maradnak. Válassz hipoallergén, illatszer mentes, a pórusokat lélegezni hagyó termékeket.

Egy kis címke-továbbképzés…

Ma már minden gyártó köteles feltüntetni az összetevőket a címkén, mennyiségük szerint csökkenő sorrendben. Mégis vannak olyan „titkos összetevők”, melyek kibújnak ezen szabályozás alól.

Ne felejtsd, hogy még az illatszer nélküli kozmetikumok is tartalmazhatnak egy kevés illatanyagot, amit a többi összetevő szagának ellensúlyozására használnak.

Az, hogy egy kozmetikum természetes, azt jelenti, hogy gyártásakor a növényi és állati eredetű összetevőket részesítették előnyben a szintetikussal szemben. Az organikus jelzőt azok kapják, melyek összetevői ökológiai gazdálkodásból származnak, de természetesen ezek is okozhatnak allergiát.

Sok csomagoláson rajta van a hipoallergén jelző, amire viszont nincsenek meghatározott kritériumok, tehát nem kell készpénznek venni. Egyszerűen annyit jelent, hogy az a termék a többihez képest ritkábban vált ki allergiás reakciókat.

Ne felejtsd, nincs olyan termék, ami garantáltan, senkinél sem okoz allergiás reakciót!

Még néhány tipp a helyes kozmetikum használathoz

• Mindig mosd meg a kezed és az arcod sminkelés és más kozmetikumok használata előtt.
• Ne használj mással közös sminkfelszerelést.
• Az üzletben kérj új tesztert.
• A kozmetikumaidat jól zárd le, védd őket a kosztól, melegtől, napfénytől.
• Ha gyulladt a szemed (pl. kötőhártya-gyulladásod van), ne használj szemfestéket!
• Dobd ki az elszíneződött, vagy rossz szagú kozmetikumokat (ezek a jelek feltételezik, hogy a dobozba baktériumok költöztek).
• Ha megváltozik az állaguk, ne hígítsd fel őket vízzel, hanem szabadulj meg tőlük!
• Tisztítsd rendszeresen az ecseteket és applikátorokat.

(M.N.)