mitesszer
#Testi problémák

Mit tehetsz a mitesszer ellen?

2015.03.12.
2 perces olvasási idő

Az akne és a pattanás a tinédzserek leggyakoribb bőrpanasza. Ők azok, akik reggelente árgus szemekkel figyelik magukat a tükörben, hogy elmúlt-e a régi mitesszer, vagy keletkezett-e új pattanás. Amúgy is problémás életükben néha központi szerepet kap a „Hogy nézek ki!” felkiáltás. Hogy ne váljon a bőrünk csúnyává, kellő odafigyeléssel sokat tehetünk a bőrpanaszok kialakulása ellen.

Keresed a hatékony módszereket a mitesszerek eltüntetésére, de eddig még nem akadtál rá? Mi lenne, ha együtt szabadulnánk meg tőlük? Először is egy-két szó arról, mi is az a mitesszer.

Akne vagy mitesszer - akkor jön létre, ha a bőrben található faggyúmirigyek kivezető nyílása valamiért eltömődik, és sajnos rendszerint be is gyullad. A mitesszer általában serdülőkorban több tényező - hormonális változások, veleszületett hajlam és környezeti hatások - együttes hatására alakul ki.

Kialakulásának helye, okai, ideje

A mitesszerek főként a test faggyúmirigyekben gazdag területein jelennek meg, így a homlokon, az orron, az állon, de előfordulhatnak a mellen és a háton is. Az akne, aminek ezt a fajta bőrproblémát nevezzük, főként az arcot és a felsőtestet érinti, hiszen itt található a legtöbb faggyúmirigy. Az akne pedig éppen akkor keletkezik, amikor a faggyúmirigyek kivezető nyílása elzáródik, a baktérium elszaporodik és a faggyúmirigy begyullad. Ilyenkor a zsíros bőrön fekete vagy fehér mitesszereket észlelünk.

Az akne a pubertáskor előtt vagy alatt jelentkezik, és a panaszok legtöbbje 20 éves korig eltűnik. A kezelés azonban mindig hasznos és pozitív eredménnyel jár. Mivel minden ember bőre más és más, ezért az akne és a mitesszer is különféle formákban jelentkezhet.

A pattanások kezeléséhez azért szükséges szakember segítsége, mert ő ismeri a bőr szerkezetét és működési mechanizmusait. Az időben és megfelelő módon elkezdett pattanás-kezelés pedig azért fontos, mert megvédi a bőrt az olyan hegek és sebhelyek kialakulásától, amelyeket felnőttkorban már nagyon nehéz eltüntetni.

Mit tehetünk ellene?

Az aknéval kezdettől foglalkozni kell, hogy megelőzzük a későbbi súlyos szépségkárosodásokat, kellemetlen hegeket.

  • Nagyon fontos a rendszeres és alapos tisztálkodás: Az arcbőrt reggel és este alaposan meg kell tisztítani langyos vagy hideg vízzel, és szappannal vagy arctejjel.
  • Éjszakára ne maradjon az arcon púder vagy festék.
  • Csak olyan arcápoló szereket szabad használni, melyek nem irritálják a bőrt, és nem szárítanak túlságosan.
  • Tilos az erősen szárító, irritáló hatású folyékony szappanok használata, mert fokozzák a faggyútermelést.

    mitesszer

  • Ajánlatos a gyakori hajmosás is, mert ezáltal elkerülhető a homlok fokozott zsírosodása.
  • Ápolása során mindenképpen ügyelni kell a krémek, testápolók, és radírok, valamint az arctisztítók összetevőire. Érzékeny bőrön nem ajánlott alkoholtartalmú kozmetikumokat, dezodorokat, arclemosókat alkalmazni, s tartózkodjunk a serkentő hatású gyógynövényeket tartalmazó szerek használatától is.

Gyógyszeres terápia

A helyi pattanás-kezelés mellé gyógyszeres terápia is társulhat. Sokszor elegendő az A-vitamin származék vagy benzoil-peroxid (baktériumölő hatású) magában vagy antibiotikummal kombinálva. Ezek a mirigykivezető nyílásokat szűkítik, és meggátolják a baktériumok szaporodását. Ezek nem kaphatók recept nélkül. A kozmetikus által végzett szakszerű arctisztítással együtt a helyi kezelések nagyon jó eredményeket adhatnak.

Ne feledd! Ezeknek a kellemetlen problémáknak a tünetei előbb-utóbb meg fognak szűnni, ezért ne légy elkeseredve. Viszont ha komolyra fordul a helyzet, és már nagyon csúnyává teszik az arcodat a mitesszerek, sose félj felkeresni egy szakértőt!

(G.V.)

Kapcsolódó címkék

bőr