bőr
#Táplálkozás

Az ételek hatása a bőrre

2015.01.12.
3 perces olvasási idő

Ma már általánosan ismert dolog, hogy egyes tápanyagok jótékony hatással vannak a szervezetünkre. Az egészséges csontokhoz kalciumra és D-vitaminra van szükség, a szívnek pedig jót tesz az omega-3 zsírsavban gazdag hal.

Mit érdemes enni az egészséges bőrért?

Nem tudod, hogy mely ételek tesznek jót a bőrödnek és melyek ártanak neki? Nem vagy ezzel egyedül. A bőrünk állapota jól tükrözi a testünk egészségi állapotát. Egy jól összeállított, tápláló étrend, nem csak belül tesz jót, de kívül is meglátszódik majd. Ám ennek a fordítottja is igaz, a helytelen táplálkozás hamar meglátszik a bőrünkön. Bőrgyógyászok és táplálkozásszakértők segítségével átvesszük azokat az ételeket, melyek segítenek az egészséges, szép bőr kialakításában, és azokat, amelyek károsíthatják azt.

A vércukorszint

Számos korábbi tanulmány eredményei szerint az étkezésből nem következik egyenesen a pattanások kialakulása. Az elmúlt néhány évben azonban egyes kutatások más eredményre jutottak. Eszerint a bőr egészségének megőrzése érdekében érdemes normalizálni a vércukorszintünket. Mégpedig azáltal, hogy odafigyelünk a helyes étrendre.

Cukros fánk

Némely étel hirtelen megemeli a vércukorszintet, emiatt pedig fokozódik az inzulintermelés: minél több édeset eszel vagy iszol, annál több inzulin lesz a véredben. Ez pedig azért lényeges, mert egyes kutatások kapcsolatot véltek felfedezni a magas inzulinszint és a pattanások kialakulása között.

Egy 2007-es tanulmány során 43 kamasz fiú és fiatal férfi esetében vizsgálták az étrend pattanásokra kifejtett hatását. A csoportot két részre osztották, és három hónapig csak az előre meghatározott étrendet kellett követniük. Az egyik csoport alacsony glikémiás indexű (cukorbetegek számára ajánlott étrendet), míg a másik csoport szénhidrátban gazdag ételeket fogyasztott. Az alacsony glikémiás indexű ételeket fogyasztó csoport jobb eredményekkel rendelkezett a pattanások javulását illetően.

Egy másik tanulmány eredményei azonban úgy tűnik, cáfolják az előbbi feltevést. Eszerint még nincs egyértelműen eldöntve, hogy valóban van-e kapcsolat a vércukorszint alakulása és a bőr állapota között.

Általános tanácsok

Azok a lépések, melyek stabilan tartják a vércukorszintet, egyben segítenek a gyulladások leküzdésében és az oxidatív folyamatok megállításában, (ezek ugyanis kapcsolatba hozhatók a bőr állapotával) a következőek:

  • Részesítsd előnyben az alacsony glikémiás indexű (GI) ételeket, mert ezek stabilan tartják a vércukorszintet, ellentétben a magas GI indexű, szénhidrátdús ételekkel. Ez ugyan odafigyelést, időt és kitartást igényel, de megéri.
  • Egyszerre csak keveset egyél, de többször egy nap. A 3 óránkénti evés stabilan tartja a vércukorszintet.

  • Egyél sok zöldséget, mivel a legtöbbnek magas az antioxidáns tartalma, ami szintén jó hatással van a szervezetre.

Tejtermékek és a pattanások

Egyelőre nincs bizonyított kapcsolat a tejtermékek és a pattanások között, de egyes elméletek szerint befolyásolhatják a bőrünk állapotát. Egyes kutatók szerint a tejben olyan anyagok találhatóak, melyek hatással vannak a tesztoszteron nevű hormon mennyiségére. A tesztoszteron a bőr faggyúmirigyeinek működését befolyásolja, vagyis a pattanások kialakulásával van összefüggésben. Ezt támasztja alá az a tény, hogy egyesek a tejtermékek elhagyása után javulást észleltek a bőrük állapotában.

A tejtermékeknek az étrendből történő elhagyása esetén figyelni kell arra, hogy a kalciumot más forrásból pótolni kell. Az, hogy egyeseknél javulás történt a tej elhagyása után, még nem jelenti azt, hogy másnál is hasonló történik majd. A tejtermékek kivételesen fontos kalcium és vitaminforrások, például bőséges D-vitaminforrás, ami a csontok számára nélkülözhetetlen (és az egész szervezet számára is). Tehát ha visszafogod a tej fogyasztását, csak körültekintően tedd.

Általános tanácsok

  • Ha azt veszed észre, hogy javul a bőröd állapota a tej elhagyása után, próbálj kevesebbet inni.
  • Próbálj ki különböző tejtermékeket! Natúr joghurtot vagy például kecsketejet, lehet, hogy arra nem reagál olyan hevesen a bőröd.
  • Mindenképp pótold a kiesett kalciumot más forrásból: fogyassz több zöldséget vagy halat.

Zsírok egyensúlya

Az ételekben lévő zsírsavak, fajtájuktól függően elősegíthetik a gyulladást vagy enyhíthetik is azt. Ha gyulladás van a szervezetben, az legtöbbször a bőrön is meglátszik. Régebben az omega-6, valamint az omega-3 zsírsavak egyformán szerepeltek az étrendben, azonban manapság az omega-6 túlsúlyba került, ami kevésbé egészséges.

Amit az egyensúly érdekében megtehetsz:

  • Kevesebb növényi eredetű olajat használj (kukorica, repce, napraforgó).
  • Olyan állatok húsát, tejét és tojását vedd, melyekről tudni lehet, hogy szabadon tartották őket, és nem mesterséges körülmények között nevelték.
  • Egyél sok halat, mert a hal gazdag omega-3 zsírsavforrás: lazac, makréla. Emellett halolaj készítményeket is szedhetsz, de mielőtt ilyesmiket szednél, minden táplálékkiegészítőről tájékozódj, hogy milyen mellékhatásai lehetnek.

A glutén szerepe

Egyeseknek a lisztérzékenység miatt kerülniük kell a glutén nevű fehérjét. A legtöbb gabonafélében megtalálható a glutén, amely az arra érzékenyek esetében a vékonybél bolyhaiban kárt tesz, ezzel gátolva a kalcium és egyes vitaminok, valamint más tápanyagok felszívódását. Ez a fajta érzékenység akár bőrkiütéseket is okozhat.

(KamaszPanasz - N. L.)