omega3
#Táplálkozás

Omega-3 - A zsír, ami még az alakunknak is jót tesz

2023.09.18.
1 perces olvasási idő

Igen! Létezik ilyen. Amellett, hogy a jó választás fogyókúra során is, remek hatása van az agyműködésünkre, az immunrendszerünkre. Az omega-3 zsírsavak központi szerepet kapnak, ha az egészséges táplálkozásról esik szó.

Ezek az anyagok védő szerepet töltenek be a szív- és érrendszerben, nélkülözhetetlenek az egészséges agyműködéshez, Zsír, ami jót tesz az alakunknak?a látáshoz és az újszülöttek fejlődéséhez, továbbá kedvezően befolyásolják a vérzsír értékeket, és nem utolsó sorban pozitív hatást fejtenek ki az immunrendszerre.

Ha szeretnénk, hogy megfelelő mennyiségben hozzájussunk ezekhez a sokoldalú és értékes zsírsavakhoz, fogyasszunk rendszeresen halat, és táplálkozzunk változatosan. Részesítsük előnyben az alfa-linolsavat tartalmazó növényi olajokat (pl. lenolajat, repceolajat) az omega-6-zsísavakat tartalmazó olajokkal szemben! Az olajos magvak is tartalmaznak omega-3-zsírsavakat, ezeket is fogyaszthatjuk, amennyiben nem vagyunk allergiásak a mogyoróra és egyéb diófélékre.

Az omega3-zsírsavak pozitív hatásaiból a sportolók mellett azok is profitálhatnak, akik vigyázni szeretnének a vonalaikra. Nem csak az elfogyasztott zsírok mennyisége számít, hanem a minősége is: a telített zsírokat, amennyire csak lehetséges, cseréljük omega-3-zsírsavakra. Egészséges felnőttek számára napi 300 mg (0,3 g) omega-3-zsírsav fogyasztása ajánlott.

Miért értékesebb a halakban lévő omega-3-zsírsav?

A repce-, a mogyoró- és a lenolajában is vannak omega-3-zsírsavak, de ezek a szervezetünkben számos bonyolult változáson esnek át, amíg valóban hasznosítható, aktív omega-3-zsírsavakká (EPA, DHA) alakulnak. Ezzel szemben, amikor halat eszünk – nem mindegy persze, hogy milyen fajtát! –közvetlenül hasznosuló EPA és DHA kerül a szervezetünkbe.

A legnagyobb mennyiségben a makréla, a hering, a lazac, a tonhal és a szardínia tartalmaz értékes omega-3-zsírsavakat.

(KamaszPanasz - M.N., www.fitforfun.de)

Kapcsolódó címkék

zsír