egészséges táplálkozás
#Táplálkozás

Miért nem sikerül egészségesen élnünk? - A leggyakoribb hibák

2010.01.27.
8 perces olvasási idő

Még azok a fiatalok is, akik sokat tudnak az egészséges életmódról, hajlamosak hibákat elkövetni.

- Figyelned kellene a telített zsírokra, és sok zöldséget kellene enned, emiatt gyakran választasz salátát ebédre és vacsorára (még ha a barátaidat a szemeid láttára falják hamburgerüket). De azért te sem vagy a mérleg megszállottja, mint néhány csaj, akiket ismersz.

  • Naponta kétszer mosod a fogaidat, és utoljára talán 2 hete használtál fogselymet.
  • Mozogsz valamit, de kerülöd az emeléseket, így nem erőlteted meg magad.
  • A hasi fájdalmak, amiket a múlt héten éreztél? Valami emésztési dolognak kell lennie, semmi komoly.
  • 8 órát szeretnél aludni, de a nappalok rövidek és nehéz mindent megcsinálnod. Ismerősen hangzik?

Ezek az úgynevezett „jó szokások” kibillenthetik a belső egyensúlyodat, egészségedet. Itt megosztjuk veled, azokat a dolgokat, amiket meglepően rosszul csinálunk a szakértők szerint, és hogy hogyan hozzuk helyre a hibát.

1. Mindig salátát rendelsz

Nehogy azt hidd, hogy egy tál fejes saláta a legegészségesebb menü, amit választhatsz.
Az igazság az, hogy egy csomó ételkihordós és étteremi saláta tulajdonképpen egy hamburger egy tálban. Ennek az oka, hogy olyan adalékokat tesznek bele, mint a sült csirke, pirított kenyérdarabka, vagy magas zsírtartalmú salátaöntet.

Ezekben van a legnagyobb kalóriamennyiség, zsír, nátrium, és más egészségtelen tápanyagok. Egy példa: Egy McDonald’s-os Bacon Ranch salátában (ropogós csirkével) 540 kalória és 35 gramm zsír van, míg egy Big Mac-ben 540 kalória, és 24 gramm zsír.

A megoldás: Ne takarékoskodj, húzd ki a salátát a menüdről, és egyszerűen használj néhány gyakori szabályt mielőtt rendelsz. Kerüld a magas zsírtartalmú adalékokat, mint a tejföl, plusz sajt, pirított kenyér, szalonnadarabkák, és krémes szószok, mint a caesar szósz, vagy a majonéz.

Válassz olyan salátákat, amik nem csupán rostmentes jégsaláta csúcsok, néhány répaszemmel megbolondítva, kevés vöröskáposztával. És tervezz előre. A legtöbb gyorsétterem lánc már információkat közöl a tápanyagokról, érdemes online is utánanézni, így indulás előtt még feltérképezheted, mit egyél.

2. Bömbölteted a zenét, mialatt edzel

Cseng a füled egy hosszú edzés után, amit az iPod-doddal vagy mp3-maddal vészeltél át? Ellenőrizd a lejátszód hangerejét! A normális mérték 60-120 decibel, de ha állandóan 85 felett hallgatod, akkor az bizony halláskárosodást okozhat. Ha aggódsz, kérj meg egybarátot, hogy álljon melléd, mialatt hallgatod. Ha hallja a zenét, amit hallgatsz, akkor az túl hangos.

A megoldás: Azért, hogy megvédd a füleidet, próbáld meg a maximum hangerő 10-50%-án hallgatni. Néhány mp3 modellen lezárhatod a hangerőt. Vagy válts egy hangszigetelő fülhallgatóra, amik kiszűrik a háttérzajokat, így azt nem a zenének kell.

3. Kerülöd a mérleget

Néhány lánynál ez az egyetlen olyan dolog, ami több port fog fel, mint a régi játékai.
Az orvosok a mérlegfóbiát elkerülő, megelőző viselkedésnek nevezik. A mögötte rejlő ötlet: Ha nem tudom biztosan, hogy híztam, akkor talán nem is.

Legtöbbször akkor szeretnénk elrejteni a mérleget, amikor napokig, hetekig, vagy hónapokig azt esszük, amit szeretnénk. Néhányaknak segíthet az, ha visszatérnek a folyamatos méretkezéshez. A trükk, hogy tudd fog-e motiválni vagy sem. De ha szeretnél fogyni, vagy fenntartani a leadott kilókat, akkor talán szükséged lesz a visszaigazolásra, amit a mérleg kínál.

Ha rendszeresen megméred magad, akkor veszed észre a súlynövekedést, amikor még könnyű leadni, 2-3 kilónál, és nem 5-6-nál. De fontos, hogy ne hagyd, hogy annyira megőrjítsenek a számok, hogy naponta egyszer vagy kétszer méred magad. Napról napra változik a súlyod, sőt óráról órára.

A megoldás: Ha próbálsz fogyni, akkor havonta mérd magad. Legyen ez a reggel első feladata, meztelenül, a fürdőszoba használata után, a menstruációs ciklusodban mindig ugyanakkor, ne akkor, amikor nagy eséllyel lesz súlyfelesleged a vízvisszatartás miatt.

Ha megtartani szeretnéd a súlyodat, amit nemrég adtál le, heti egyszer pattanj fel rá. Így maradnak vékonyak, akik a legtöbbet veszítenek. Ne borulj ki 3 kilónál kisebb súlyemelkedésen, ez normális ingadozás. De ha nagyobb intervallum között ingadozol, akkor itt az ideje, hogy megzabolázd magad.

4. Hanyag vagy a napvédőt illetően

Azt hiszed eléggé tudatos vagy a napvédőkkel? Talán nem is annyira.
Tudod jól, hogy a napvédő alapvető fontosságú az égés, ráncok és a bőrrák megúszása érdekében. De egy kutatás rámutatott, hogy 10-ből 9 ember nem fordít elég figyelmet a napvédő használatakor. Csupán 25%-ukat borította teljesen az adott területen. A leggyakoribb hiba? A napvédő figyelmetlen felhelyezése.

A megoldás: Ahhoz, hogy pont megfelelően helyezd fel, koncentrálj egyszerre egy területre. Ne hagyj ki olyan pontokat, mint a lábfej, fülek teteje, halánték, és a nyak hátsó része. A krémet egyenesen a bőrödre nyomd, és az ujjbegyeiddel masszírozd a bőrödbe, úgy hogy először az egész kezedet odanyomod, hogy a krém a tenyereidet is befedje.

5. Ne feledd a fogselymet

Egy csomóan vagyonokat költenek évente fogfehérítésre, hogy gyöngyfehér fogaik legyenek, de nem szánnak napi 5 percet a fogselyem használatára.

Az eredmény: Legalább a nők 23%-ának van 30 és 54 év között, 44%-ának pedig 55 év felett valamilyen ínybetegsége (fogínygyulladás). Ez egy komoly bakteriális fertőzés, ami egy vagy több fogat körülvevő szövetet támad meg, és az ott található csontokat. Ez a legfőbb oka a rossz fogaknak, de közel nem csak egy kozmetikai probléma.

Amikor az ínygyulladást okozó baktérium eléri a véráramot, akkor krónikus ínygyulladást okoz. A kutatók szerint a lassú égésű fertőzések a testben növelik a szívbetegség, stroke, rák, és még a koraszülés kockázatát is. A nőknek tehát különösen fontos, hogy odafigyeljenek az ínyük egészségére.

A fogselyem használata, kritikusan fontos, hiszen a hormonális változások, amik egy nőben a pubertáskor, terhességkor, és menopauzakor végbemennek, szájbaktériumot termelnek, amik az ínybetegség kialakulását segítik elő.

A megoldás: Legalább napi egyszer használj fogselymet. Úgy vedd, mint bármilyen más olyan napi rutint, amit soha nem hagynál ki, mint a fogmosás, vagy a zuhanyzás. Itt egy kis emlékeztető, hogyan is használd:

Végy egy olyan hosszúságú fogselymet, amit könnyedén a két ujjad közé tudsz tekerni. Tartsd szorosan a hüvelyk és mutatóujjad között. A fogselymet irányítsd a fogaid között, enyhe dörzsölő mozgatással. Amikor eléred vele az íny vonalát, hajlítsd meg C alakban az egyik fogad körül, és óvatosan csúsztasd az íny és fog között lévő térbe. Tartsd a fogselymet szorosan a fogadnál. Óvatosan dörzsöld meg a fogad oldalát, az ínytől lefelé, majd felfelé mozgatva. Ismételd meg minden egyes fognál.

6. Nem emelsz súlyokat

Néhány nő kerüli a súlyok emelését, mert azt hiszik úgy fognak kinézni, mint egy férfi testépítő.
Nincs igazuk. A nők nagy többsége genetikailag nem képes hatalmas izomtömeg növelésre. Ahhoz, hogy úgy nézz ki, egy férfi tesztoszteron szintjére van szükséged, plusz nagyon, nagyon, nagyon sok súlyemelésre. Az átlag nő egyszerűen nem termel természetesen elég tesztoszteront, nagyon megnövelje a testtömegét. És a legtöbb nő szerencsére, inkább kisebb lesz napi fél óra mozgástól.

Tehát a súlyemelésre úgy gondolj, mint egy nagyszerű módszerre, az alakod formálásához, feszesítéséhez, alakításához! A célod nem kell, hogy szükségszerűen a súlycsökkenés legyen, persze, ha elkezdted, lehet, hogy azt veszed észre, hogy felszedtél pár kilót, de ne aggódj. Izomra híztál, aminek nagyobb a súlya, mint a leadott zsírnak. De, mivel az izom nagyobb tömegű, mint a zsír (tehát sűrűbb) kevesebb helyet foglal, és ezért jobban beleférsz majd a ruháidba.

És ha rendszeresen súlyzózol, akkor tulajdonképpen fogyni fogsz. Plusz, egy kutatás szerint, azok a nők, akik 25 héten át erősítő programon vettek részt, jelentős mennyiségű zsírt olvasztottak le a hasukról, a veszélyes fajtát, ami növeli a szívbetegségek, és cukorbetegség kockázatát.

A megoldás: Ahhoz, hogy learasd a babérokat nem kell sok időt vasrudak emelgetésével töltened. A heti 2 vagy 3-szori (nem egymást követő napokon) alkalom is (alkalmanként körülbelül 30 perc) megteszi a hatását. Ha könnyű súlyokkal dolgozol magas ismétlőszámmal, akkor az izmaidat és az állóképességedet alakíthatod, míg a nehezebb súlyokkal általában erősebb izmokat építhetsz.

7. Nem veszed figyelembe a fájdalmat

Ha fáj a térded (a sok megerőltetéstől, amit a táncnak köszönhetsz) elhessegeted, nem fújd fel nagyon a dolgot, és a szúrós fájdalom, amit a hasadban érzel, biztos csak valami emésztési probléma, vagy a piros betűs ünnep kezdete.

Lehet, hogy abban a hitben élsz, hogy a fáradtság természetes állapot. De nem szabad figyelmen kívül hagynod egy tünetet sem ezek közül. Habár a nők hajlamosak sokkal gyakrabban felkeresni az orvosukat, mint a pasik, és habár ők gondoskodnak mindenkiről a családban, a nagyszülőktől kezdve a kisállatokig, ők figyelnek a legkevésbé saját magukra. És sokszor még a súlyos kimerültséget és fájdalmat is képesek figyelmen kívül hagyni.

A megoldás: Ismerkedj meg a súlyos betegségek tüneteivel, tudd a rizikófaktoraidat, rögtön jelezz, ha valami szokatlan történik, és ne hagyd, hogy bármi megakadályozzon a rendszeres ellenőrző vizsgálatok végrehajtásában (főleg ha hajlamos vagy valamilyen betegségre), amivel gyakran elháríthatjuk a problémát, amikor még tényleg kicsi, és gyógyítható.

8. Kontaktlencsét viselsz, akármi is történjen

Jobb, ha szemüvegre váltasz, amikor nem érzed magad valami fényesen.
Éppen megfázással küzdesz? Ha alapesetben kontaktlencsét hordasz, akkor válts szemüvegre. A szemeid nem működnek olyan jól, amikor beteg vagy, a kutatók legalábbis ezt állítják. A csökkenő könnytermelés miatt a lencsét viselők hajlamosabbak a kötőhártya gyulladásra. Ugyanígy okozhatja antihisztamint tartalmazó gyógyszer is, ami szintén kiszárítja a szemeket.

A megoldás: Viseld addig a pápaszemedet, amíg jobban nem érzed magad, tanácsolják a szakértők, vagy válts napi lencsére, hogy elkerüld a fertőzést.

9. Nem alszol eleget

Okos megoldásnak tűnhet, ha az alváson próbálsz néhány tevékeny órát spórolni magadnak, de ha ezt teszed, súlyos árat fizethetsz érte, mégpedig az egészségeddel.
Habár nincs meghatározott mennyisége, hogy mennyit kell aludnunk, de egy tinédzser szervezetének körülbelül 9-10 óra alvásra lenne szüksége naponta. De ezt nagyon sokan nem tartják be. A kockázata, annak hogy kótyagos leszel, igen magas, ha nem alszol eleget, ráadásul a kávé sem fog segíteni rajtad.

Azoknak nőknek, akik egy 10 éves időtartam alatt átlagosan kevesebb mint 8 órát alszanak esténként, meglehetősen magasabb az esélyük a szívbetegségekre. Egyes kutatások szerint, az alvás hiánya, felboríthatja az egyensúlyát különböző súlyhoz kötődő hormonnak, amik arra ösztönözhetik sejtjeidet, hogy több plusz zsírt tároljanak, és csökkentsék a tested zsírégető képességét.

Más kutatások ezen kívül, az alváshiányt a depresszióhoz és szorongáshoz kötik, valamint csökkenő inzulin érzékenységhez. (a magas vérnyomás, szívbetegségek, és a 2-es típusú cukorbetegség kialakítója)

A megoldás: Ismerd be, hogy teljesen értelmetlen 26 órányi feladatot 24 órába zsúfolni. Szabj határt az elkötelezettségeidnek. Oszd a feladataidat több napra. Határozd meg a lefekvés idődet, és ragaszkodj hozzá minden egyes nap. Kerüld reggelente, és este a koffeint. Az alvásod javulni fog, ha ugyanazokhoz a relaxáló alvási rituálékhoz ragaszkodsz mindig, mint például az olvasás, zenehallgatás, vagy egy forrófürdő.

10. Azt feltételezed, hogy az otthoni koszt mindig egészségesebb

Ha anyukád vagy te magad készíted az ételt, amit megeszel, általában egészségesebb, mint amit rendelsz, de talán a szakácskönyved mégsem olyan diétás, mint ahogy gondolod.

Figyelj oda, hogy mit eszel otthon is, hiszen sokszor, amiket házilag elkészítve eszünk (mint például milánói makaróni, rántott hús, vagy éppen csokitorta) tulajdonképpen ugyanazok, amiket a gyorséttermekben is felszolgálnak, sőt gazdagabb összetevőkkel, és nagyobb adagokkal és így természetesen kalóriával felduzzasztva.

A megoldás: Nem kell mindent egyszerre megenni. Ha anyukád főz hétvégén, akkor az elég lehet akár egész hétre is, ha elutazol, vagy menzán eszel, akkor akár le is fagyaszthatjátok az előre elkészített ételt, kisebb adagokba porciózva.

11. Mindig ugyanolyan hőmérsékletű vizet használsz

Ha főzöl vagy iszol, használj hideg vizet. Ha kezet mosol, melegebbet.
Ha kezet mosol a fürdőszoba használata után, meleg vagy forró vizet használj, hogy elpusztítsd a bacikat. De, ha a szomjúságodat csillapítod, vagy valamilyen ételt készítesz, akkor mindig hideg vizet használj.

A meleg víz nagyobb mennyiségben tartalmazhat ólmot, mivel a mérgező nehézfémet könnyebben oldja, mint a hidegvíz. A magas ólom tartalom a vérben egy csomó egészségügyi problémát okozhat. Csupán 4 mikrogramm/deciliter megduplázhatja a végzetes szívinfarktus kockázatát vagy a stroke-ét, és akár memóriazavart is okozhat.

A megoldás: Ha nem használtad a csapot 6 órája, akkor adj neki 1 percet, hogy lehűtse a vizet, mielőtt használnád. És ne feledd a meleg vizet kézmosáskor!

12. A barátaidnak egészségre káros szokásai vannak

Az ilyen barátaid szokásait csípőből utasítsd el. Ha egy közeli havernak van súlyfeleslege, annak az esélye, hogy felszedsz pár kilót 57%-ra emelkedik. Ha ez a barát szintén lány, mint te, akkor az esély 71%-ra növekszik. Ha túlsúlyos barátaid vannak, akkor az a te véleményedet is kiszélesíti a normális testalkatról. De a barátaid azt is befolyásolhatják, hogy mennyit iszol.

Ha az osztálytársaid minden hétvégét tivornyával töltenek, akkor te is nagyobb eséllyeI engeded el magad, például egy buliban. Egy kutatásban az is kiderült, hogy azoknak az embereknek, akiknek a barátaik liberális nézeteket vallanak az alkoholról, 82%-kal nagyobb esélyük van arra, hogy ők maguk is gyakran nyúljanak a pohár után.

A megoldás: Állítsd fel a saját mércédet arról, hogy mi az egészséges, és kerüld a barátaid befolyását, ha az rád nézve negatív. Azok, akik körülöttünk vannak, olyan módon befolyásolhatnak minket, hogy észre sem vesszük. Ha a barátaid egészségtelenül étkeznek, válassz mást akivel ebédelhetsz.

13. Lehúzott ablaknál utazol a kocsiban

Komoly kihívásnak teszed ki a tüdődet. Ha sokat utazol kocsival, 45%-kal nagyobb eséllyel vagy kitéve a levegőszennyezésnek, egy 24 órás időszakban. Emiatt a suliba járás kocsival a második legnagyobb napi egészségügyi kockázat, amit csak a dohányzás előz meg.

A megoldás: Egy forgalmas ingázás alatt, ha zárt ablakkal és folyamatos levegőcserével próbálkozol, az segít valamit a helyzeten. De ha a vonatot választod, vagy a biciklit a kevésbé forgalmas utakon, még egészségesebb lehet a hatás.

(Sz.L.)