kalória
#Táplálkozás

Butít a gyorsétel!

2016.01.01.
1 perces olvasási idő

Kutatások szerint a a hamburger, a sült burgonya és a hasonló gyorséttermi ételek fogyasztása elősegíti az elbutulást, míg azok, akik csökkentett kalóriatartalmú, úgynevezett mediterrán diétán élnek, jobban teljesítenek a szóbeli memóriateszteken.

Kutatások szerint a csökkentett kalóriabevitel segít karbantartani a memóriát. Korábbi állatkísérletek már kimutatták, hogy az alacsony kalória és a telítetlen zsírsavakban gazdag étrend lassítják az agy öregedési folyamatait. A túlzott kalóriabevitel csökkenti a sejtek közötti kapcsolatok rugalmasságát, növeli a sejtek sérülékenységét, a szabadgyökök keletkezését. A csökkentett kalóriabevitel azonban csökkenti az oxidatív stresszt, ezzel védi az agyat is.

Kevesebb kalória - jobb memória?

A német Münster Egyetem dolgozóinak kutatása három hónapon keresztül vizsgált 50 túlsúlyos nőt és férfit, akiket három csoportba osztottak:

• az első csoport tagjai 30 százalékkal csökkentették a kalóriabevitelt,
• a második csoport tagjai sokkal több telítetlen zsírsavban gazdag ételt fogyasztottak (halakat, olívaolajat),
• a harmadik csoport tagjai nem változtattak addigi étkezési szokásaikon.gyorskaja

Három hónap elteltével a csökkentett kalórián élők sokkal jobban teljesítettek a memóriateszteken, míg akik étkezésében nem volt kalóriacsökkenés, nem mutattak semmilyen jelentős memóriafejlődést.

A vértesztek alacsony inzulinszintet és kisebb mennyiségű gyulladásokért felelős anyagot mutattak ki azok között, akik csökkentett kalórián éltek. A kutatók úgy vélik, hogy a megnövekedett inzulin-érzékenység és a csökkent gyulladásos folyamatok jelentős szerepet játszanak a memória aktivitásában.

Zsír és koleszterin = elbutulás

A németek kutatását támasztja alá az a svéd kísérlet is, mely során kilenc hónapon keresztül tápláltak egereket magas cukortartalmú, zsírdús és koleszterinben gazdag élelmiszerekkel. Megvizsgálva az állatok agyát, a szakemberek olyan foszfátok szaporodását figyelték meg, melyek bizonyos sejteket gátoltak funkciójuk ellátásában, azonkívül csökkent az emlékezőképességért felelős ARC-proteinek száma is az agyban.

A megoldás neve: Omega-3?

Régóta ismert, hogy az omega-3 zsírsavak pozitív hatással vannak az agyban található, memóriáért felelős molekulákra. Az omega-3 zsírsavak elengedhetetlenek a normális agyműködéshez. Hiánya miatt komoly mentális problémák alakulhatnak ki, mint például a figyelemzavar, diszlexia, depresszió, bipoláris zavar, skizofrénia, illetve tanulási és memóriaproblémák.

Noha a memóriában és az iskolai eredményekben örökletes tényezők is szerepet játszanak, a kiegyensúlyozott táplálkozás, a testmozgás és a megfelelő mennyiségű alvás nagyon fontos az agy egészségesen tartásához.

(WEBBeteg)