kajakóma
#Táplálkozás

Evés utáni fáradtság: így előzhető meg a kajakóma

2023.12.02.
1 perces olvasási idő

Te is érezted már, hogy egy-egy nagyobb étkezés után olyan fáradtnak érzed magad, hogy úgy érzed, egyedül egy kis alvás segíthet rajtad? A jelenség nem más, mint a kajakóma.

Különösen ünnepi összejövetelek, nagy ebédek és vacsorák alkalmával érezheted magad az étkezés után lustának, fáradtnak, álmosnak. Egyes egészségügyi állapotok (például a vérszegénység, veseelégtelenség, alvászavar, fertőzés, az elektrolit háztartás zavara stb.) okozhatnak ilyen jellegű tüneteket, ám a legtöbben egy-egy nagy lakoma után érzik ezt, mivel ezeket a tüneteket az emésztési folyamat okozza.

Miért leszünk álmosak étkezés után?

Mert a szervezetünknek rengeteg energiára van szüksége az emésztéshez, a táplálék elraktározásához, az anyagcseréhez. A gyomor savtermelés segítségével az ételt apró darabokra bontja, aztán apránként a béltraktusba szállítja azt. Itt az enzimeknek további energiára van szüksége a teljes lebontáshoz. Teljesen normális, hogy az energiafelhasználás 25-50 százalékkal megnő egy étkezés után. Ez a megnövekedett energiafelhasználás vezet az étkezés utáni álmossághoz.

Hormonok összjátéka?

A jelenség mögött az egyik magyarázat szerint az emésztés során kibocsátott cholecystokinin (CCK) nevű hormon áll. Ez a hormon felelős a jóllakottságérzetért, ám aktiválja az agy azon területét is, mely az alvással áll összefüggésben. Így étkezés után, mikor megemelkedik a CCK szint, elálmosodsz.

A kajakóma

Mindemellett a szénhidrátokban gazdag ételek növelik a vérben az egyik aminosavnak, a tryptophannak a szintjét. Az agyban a tryptophan szerotoninná alakul, mely a boldogságérzetért és az álmosságért felelős neurotranszmitter. Egyes szerotoninok ugyanis melatoninná alakulhatnak, mely az alvás-ébrenlét ciklust szabályozza. Ilyenkor tehát a megnövekedett szerotoninszint miatt érzed magad fáradtnak.

Így előzheted meg a kajakómát

  • Mivel nem érzed magad fáradtnak minden étkezés után, legjobb, ha étkezési naplót vezetsz arról, milyen jellegű ételek milyen hatással vannak rád.
  • Cukros ételek helyett válassz proteinben gazdag táplálékot. A mogyoró- és diófélék, egy kis sajt vagy főtt tojás mind hatásosan csillapítják az étvágyat, anélkül, hogy jelentősen megemelnék a vércukorszinted.
  • Amennyiben a szénhidrátokban gazdag ételek, mint a pizza, tészta lelassít, álmossá tesz, válassz inkább salátát, levest vagy sushit.
  • Jó ha tudod, hogy a legtöbb alacsony zsírtartalmú étel magas cukortartalommal rendelkezik!
  • Ezenkívül mindig hatásos, ha egy-egy nagy étkezés helyett inkább gyakrabban eszel kevesebbet, hogy ne terheld túl az emésztőrendszered.

(KamaszPanasz)