glutén
#Táplálkozás

Divat a gluténmentes étrend?

2011.04.21.
1 perces olvasási idő

A Facebook, Twitter és más közösségi portálok gluténmentes diétával foglalkozó oldalain felfordulást okozott egy coloradói séf, Damien Cardone véleménye, aki csípős megjegyzéseket tett azokról a személyekről, akik gluténmentes vacsorát rendeltek éttermében.

A séf állítása szerint: a liszt és kenyér az élet alapja milliók számára, már több ezer éve. Azok az emberek, akik önmagukat lisztérzékenynek tartják, nem veszik észre, hogy a saját fejükben van a baj. A vendégei gyakran kérnek gluténmentes tésztát az éttermében, mire ő rendes lisztből készültet adott nekik, átverve őket, hogy az gluténmentes. És szerinte ez nem okoz nekik semmi problémát, az emberek úgy távoztak onnan, hogy milyen jól esett ez a „gluténmentes” étel. Valójában rendes lisztből készültet kaptak, a bolondok a séf elmondása alapján.

Manapság a gluténmentes (a glutén, magyarul sikér, egy komplex fehérje, mely egyes gabonafélék pl. búza magtermésében található, az arra érzékeny személy emésztőrendszere nem képes lebontani és a bélrendszerbe kerülve allergiás reakciót, autoimmun betegséget okoz) címke gyakran tűnik fel egyre több, népszerű termék csomagolásán és egyre több, a lisztérzékenyek számára kialakított menüt kínáló éttermek száma. Sokan félreértik és egyfajta fogyasztó diétának gondolják a gluténmentes étrendet, ebből kifolyólag kialakult egy téves nézet, miszerint ez csak egy felkapott hóbort, és nem komoly probléma.

Azonban minden 100. lisztérzékenységgel diagnosztizált beteg esetében, az egyetlen kezelési lehetőség a szigorú gluténmentes diéta betartása. Ebben az esetben az említett séf nem volt tisztában a dolog súlyosságával, és nem tudott az egyre növekvő számban előforduló lisztérzékenységben és glutén intolarenciában szenvedőkről.

Egyes emberek számára a búza igazi allergénnek számít. Ez azt jelenti, hogy az arra érzékeny személy által elfogyasztott, búzalisztet tartalmazó étel hisztamin reakciót vált ki a szervezetében, ami sokkhoz vagy asztmarohamhoz, fulladáshoz vezethet. Röviden, igen heves és azonnali reakciót vált ki az elfogyasztott glutén tartalmú étel az arra érzékenyek esetében.

Mások számára a lisztérzékenység nem jár azonnal látható tünettel. Az ő esetükben a vékonybélrendszerben okoz problémát a glutén. Tehát azok, akik megették az említett séf tésztáját nem sejthetik, hogy rövidesen nagyon betegek lesznek az elkövetkező néhány napban. Így már érthető, hogy a séf miért nem vett észre semmi negatív reakciót az éttereméből távozó vendégeken.

Sajnálatos módon, azok az étterembe betérő emberek megtettek minden tőlük telhetőt, hiszen gluténmentes ételt kértek, külön jelezték problémájukat és mégis gluténtartalmú ételt kaptak a végén, ráadásul nem is keveset.

(N. L.)