étel
#Táplálkozás

Hogyan hatnak egyes ételek a gyógyszerekre?

2015.11.27.
2 perces olvasási idő

Az már régóta ismeretes, hogy az alkohol fogyasztása a legtöbb gyógyszer szedése alatt tilos, ám ki gondolná, hogy az amúgy egészségesnek mondott tej és joghurt teljesen lenullázhatja az antibiotikumok hatását? A grapefruit leve pedig drasztikusan megnövelheti a gyógyszerből szervezetbe jutó hatóanyagok koncentrációját.

A gyógyszergyártó cégeknek a legtöbb országban törvények írják elő, hogy az egyes készítményeikhez mellékelt használati utasításban feltüntessenek minden olyan információt, amelyet az adott gyógyszer és élelmiszerek egymásra való hatásáról tudnak. A következő összeállításban a legfontosabb olyan eseteket foglaltuk össze, amelyben élelmiszerek és gyógyszerek hatnak egymásra.

Nyugtatók és altatók

A témakörben talán a gyógyszerek és az alkohol összeférhetetlensége a legismertebb. Ennek ellenére sokan figyelmen kívül hagyják orvosaik intelmeit, és nyugtatók szedése idején sem hajlandóak lemondani az italok fogyasztásáról, vagy az ártalmatlannak gondolt sörözésről. Az alkoholtartalmú készítmények a központi idegrendszerre tompítóan hatnak, s felerősítik a hasonlóképpen működő nyugtatók hatását. A szeszesitalok emellett a gyógyszerek felszívódását gátolhatják is: amíg a szervezet azzal van elfoglalva, hogy a „bedöntött” alkoholt feldolgozza, nincs energiája a gyógyszer hatóanyagának feldolgozására, ennél fogva a gyógyszer csak lényegesen később fejtheti ki hatását.

Kölcsönhatás az antibiotikumokkal

Az úgynevezett tetracyklin-csoportba tartozó antibiotikumok azonnal elvesztik hatásukat, amint tejjel vagy tejtermékkel egy időben kerülnek a szervezetbe. Az antibiotikumok hatóanyagai ugyanis reakcióba lépnek a tejjel, joghurttal, túróval vagy sajttal, és az így keletkezett anyagnak esélye sincs, hogy felszívódjon, hanem hatástalanul távozik a bélrendszeren keresztül. Az antibiotikumok mellett a csontképzés érdekében szedett fluoridok sem működnek kalcium (ha úgy tetszik tejtermék) fogyasztása mellett. A tejjel bevett fluortablettáknak csupán töredéke kerül igazán hasznosításra. A szakemberek ajánlása szerint tehát antibiotikumok, fluoridok és biszfoszfonátok szedése kizárólag vízzel történjen, s ezután legalább két órának kell eltelnie addig, amíg tejterméket is fogyaszthatunk.

Koffein és antibiotikumok

A gyulladások idején szedett antibiotikumok teljesen összeférhetetlenek a koffeintartalmú italokkal. Ennek értelmében kerülendő a kávé, a fekete-, zöld- és mate tea, valamint a koffein tartalmú üdítők, energiaitalok fogyasztása is. Az antibiotikum ugyanis gátolja a koffein feldolgozását, s ennek eredményeképpen idegesség, erős szívdobogás, illetve alvászavarok szerepelhetnek a következmények listáján.

A koffein emellett doppingszerűen hat a fájdalomcsillapító készítményekre is. A fájdalomcsillapítóból – koffeines környezetben – jóval kisebb adag elég ugyanannak a hatásnak az elérése érdekében.

A vaspótló készítmények ugyancsak nem egyeztethetők össze a kávéval és „társaival”. A vasionok és az említett italok elegyéből egy különösen nehezen oldódó keverék keletkezik a gyomorban, s ráadásul a bevitt vas minden pozitív hatás nélkül kerül kiválasztásra a szervezetből.

Az asztmás jellegű betegségek esetén javasolt theophyllin-tartalmú gyógyszerek hatását is erősíti a szervezetbe bevitt koffein. Amennyiben e két anyag kölcsönhatását figyelmen kívül hagyjuk, nyugtalanságra, alvászavarra és erős szívdobogásra számíthatunk.

Fájdalomcsillapító „lenullázva”

A friss gyümölcsökkel felturbózott müzli rendszeres fogyasztására a táplálkozásszakértők is elismerően csettintenek. Számos vitamin mellett nagy mennyiségben tartalmaznak úgynevezett másodlagos növényi anyagokat, s emellett ballasztanyagokban is gazdagok, s ennél fogva megkérdőjelezhetetlen egészséges hatásuk. Az említett ballasztanyagok az emésztés során számos olyan káros anyagot kötnek meg, amelyek amúgy a bélfalon keresztül vérkeringésünkbe kerülnének. Amennyiben bizonyos gyógyszereket közvetlenül müzli, teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó élelmiszer, csonthéjas gyümölcsök fogyasztása előtt vagy után szedünk be, a ballasztanyagok a vékonybélben negatívan befolyásolhatják számos hatóanyag felszívódását.

(Fókuszbananő)