fogyókúra
#Táplálkozás

A helyes fogyókúra szabályai

2019.12.08.
1 perces olvasási idő

Bár sokan fogyókúráznak, a felnőtt hazai lakosság 67 százaléka túlsúlyos vagy kórosan elhízott. A Kutatócentrum felmérése kapcsán 1000 főt kérdeztek meg a fogyókúrával kapcsolatos ismereteikről.

Kiderült, hogy szinte minden magyar fogyókúrázott már vagy tudja hogyan kéne elkezdenie. Ennek ellenére arra is fény derült, hogy a magyarok csupán 15%-a sportol rendszeresen. Az emberek többsége túlsúlyos, aminek a hátterében a helytelen táplálkozás áll.

1. Életmódváltás

A pár hétig, vagy hónapig tartó diéta csak ideiglenes sikerhez vezet. Ha visszatérünk a régi szokásainkhoz, pillanatok alatt gyarapodni fog a súlyunk. A testi és lelki egészségünk érdeke, hogy az alapvető hozzáállásunkon változtassunk.

2. Nem csak salátával lehet fogyni

A fogyás kulcsa a mértékletesség. Ha egész nap salátát eszünk, sokkal keservesebb lesz a fogyókúránk, nem beszélve arról, hogy a kedvünk is elmegy tőle. Mindent lehet enni, de mértékkel. A napi ötszöri étkezés bevezetésével könnyebben le tudjuk adni a kilókat. Ha többször eszünk, de keveset az anyagcserénk sokkal jobban le tudja bontani, mintha egyszerre sokat ennénk. Nyugodtan ehetünk szénhidrátot is, de kevesebbet. Így nem fogjuk megutálni a saláta ízét, de mégis elérjük a kívánt eredményt.

3. A testmozgás elengedhetetlen

A fogyókúra fontos része a testmozgás. Ez lehet futás, úszás, súlyzós edzés, biciklizés. A lényeg, hogy mozogjunk. Az izzadsággal a méreganyagok távoznak a testünkből. Emellett a kedvünk is sokkal jobb lesz tőle.

4. Üdítő helyett víz

El sem tudnánk képzelni, mennyi cukor van egy-egy üdítőben. A legcukrosabb üdítőitalokban 7,5 gramm cukor van decinként. Tehát, ha fogyni szeretnénk, ezeket az italokat messziről kerüljük. A legjobb, ha az üdítőitalt vízzel helyettesítjük. Sokkal jobban oltja a szomjat és az ásványvízben értékes ásványi anyagok is vannak.

5. Éljen az L-karnitin

Az L-karnitin egy aminosav-származék, amely a hosszú szénláncú zsírsavakat bontja és szállítja. Tehát a zsírfelhasználás mértéke függ a jelenlevő L-karnitin mennyiségétől. A fontos az, hogy ha L-karnitinnel szeretnénk fogyni, az nem helyettesíti a helyes táplálkozást. Kardió edzés előtt fél órával ajánlott bevenni, hogy elérd a megfelelő hatást.

6. Ne keseredjünk el

Az egészséges ütemű fogyás hetente 0,5-1 kg. Ne várjunk csodát egy hét diétázástól és futástól! A fogyás agyban dől el, ne adjuk fel!

7. Nassoljunk gyümölcsöt

A csoki, keksz és olajos magvak rengeteg felesleges kalóriát tartalmaznak. Ha egy kis édességre vágyunk, együnk meg egy almát. Ha magában nem szeretjük a gyümölcsöket, készítsünk belőle smoothie-t, de cukor helyett banánnal édesítsük.

(KamaszPanasz – S.F.)