menza
#Táplálkozás

Korszerűbb a koszt az amerikai iskolában, mint otthon?

2018.10.19.
1 perces olvasási idő

Meghökkentő eredménnyel végződött egy amerikai összehasonlító vizsgálat arról, mit esznek a gyerekek otthon, illetve az iskolai menzán. A tanulmány adatait az elhízás kérdéseivel foglalkozó Obesity Society idei orlandói kongresszusán ismertették.

Az Egyesült Államokban az elhízás már gyermekkorban kezdődik: minden harmadik amerikai gyerek túlsúlyos vagy kövér. Csaknem 32 millió gyerek az iskolában ebédel, ahol vagy a helyszínen főznek, vagy valamilyen központi konyhából hozzák az ételt. Jennette Palcic Moreno, a houstoni gyermektáplálkozás kutatóközpont munkatársa és kollégái Texas állam legnagyobb városának iskoláiban vizsgálták három véletlenül kisorsolt napon a diákok étkezését.

hamburger

Kétezernél több ebédet elemeztek, és a 7-8 éves gyerekek egyharmadának az otthoni ebédjét is ugyanolyan részletességgel vizsgálták. Úgy vélték, hogy a szülők - akik azt mondták, hogy a legegészségesebb kosztot adják gyermekeiknek - korszerűbben etetik őket, mint az iskolai menza, de a fordítottja derült ki.

Általában a déli iskolai ennivaló lényegesen több gyümölcsöt, zöldséget és könnyű tejterméket tartalmazott, mint az otthoni koszt, amelynek lényegét zsírral és cukorral teli gyorsételek képezték. Az otthoni innivaló is főleg cukrozott, higított gyümölcslé volt.

Amikor az otthoni és az iskolai ebédet összehasonlították, kiderült, hogy odahaza a gyerekek 45 százaléka kapott délben gyümölcsöt, az iskolában 76 százalék. A zöldségek aránya 13 százalék, illetve 30 százalék volt. Sovány tejterméket otthon az iskolások 42 százaléka fogyasztott, az iskolában 70 százalék. Cukorban és zsírban gazdag étel az iskolában csak 17 százalék volt, odahaza viszont 60 százalék! Cukros üdítő az iskolában 0,3 százalék, otthon pedig 47 százalék! Mindez otthon erősen hizlaló kosztot jelent.

A kutatók véleménye szerint ma már az iskolai ebédek általában sokkal egészségesebbek, mint a korábbi években, az otthoni koszt pedig a szülők ízlésétől, iskolázottságától, anyagi helyzetétől függ. A mostani tanulmányban azonban az utóbbi tényezőket nem vizsgálták.

Cikkajánló - Jamie Oliver: Mit egyen a gyerek az iskolában?

(MTI)