étkezés
#Táplálkozás

Étkezési bakik - Figyeld tested jelzéseit!

2023.10.30.
2 perces olvasási idő

Még ha pontosan tisztában is vagy vele, hogy mire van szüksége a testednek, és ha a legfigyelmesebben táplálkozol, akkor is követhetsz el hibákat, miközben telepakolod a tányérod. Mire érdemes figyelned?

Egy fontos tényező: a mértékletesség

Ne érezz bűntudatot, ha eszel egy hamburgert vagy egy szelet tortát. Ahelyett, hogy úgy gondolnál az ételekre, hogy azok vagy “jók” vagy “rosszak”, a legtöbb szakértő azt mondja, hogy a mértékletesség a kulcs. Egyik étel sincs kizárva, csak figyelj oda az adagok méretére, amiket eszel, és arra, hogy milyen gyakran eszed azt az ételt. Próbálj meg nem elveszni minden egyes kalória megszámlálásában. Sokkal fontosabb arra koncentrálni, hogy megszerezd a szükséges tápanyagokat azzal, hogy sokféle ételt fogyasztasz, beleértve a gyümölcsöket, a zöldségeket, a magvakat és a sovány fehérjéket is.

Igyál eleget

Néha könnyű összekeverni az éhséget és a szomjúságot. Azt gondolhatod, hogy éhes vagy, amikor a testednek tulajdonképpen több folyadékra lenne szüksége. Figyelj oda rá, hogy hidratált maradj a nap folyamán, és a sok csésze kávé vagy cukros üdítő nem számít. A koffein a szénsavas üdítőkben és a kávéban vízhajtó hatású, és a szénsavas üdítők, rostoslevek, sportitalok tele vannak cukorral, ami pluszkilókként adódhat össze. Helyette igyál sok vizet.

Fő a változatosság

A joghurt isteni, de nem szabad, hogy az étkezésedrésze legyen. Próbáld meg ne ugyanazt az egy vagy két ételt enni, vagy mindig csak háromféle ételcsoportból választani. Egészségesebb, ha arra fókuszálsz, hogy minél többféle gyümölcsöt, zöldséget, fehérjét, és szénhidrátot egyél. Egy saláta nyers zöldségekkel, hüvelyesekkel, a tetején diófélékkel és gyümölccsel, biztosítja a különböző tápanyagokat, amire a testednek szüksége van. Vagy adj egy kis csirkét és egy kevés sajtot a zöldsalátádhoz, és máris megvan egy főétkezés. Így könnyen hozzájuthat s szervezeted az ajánlott napi 5 adag gyümölcshöz és zöldséghez.

Figyelj az adagokra

A testünk nem tudja mindig megmondani, hogy mikor elég. Egy kutatásban kiderült, hogy azok az emberek, akik nagyobb adagokat kaptak, többet ettek, mint amennyire éhesek voltak. Úgyhogy, figyelj oda arra, hogy mit eszel, és állj le, amikor elkezded magad jóllakottnak érezni. A megfelelő mennyiségű étel függ az életkortól, a nemtől, és a tevékenységektől.

Ha aggódsz a súlyod miatt, ragaszkodj az alábbi tálalási útmutatóhoz

  • Egy adag tej 2,5 dl-nek, azaz egy bögrének felel meg.
  • A gabonaadag egy szelet kenyérrel, vagy egy fél kiflivel egyenlő.
  • Az ajánlott mennyiségű tészta csak egy fél bögrényi (habár a legtöbb ember ennek a mennyiségnek a kétszeresét vagy háromszorosát eszi meg).
  • Maximum néhány evőkanállal fogyassz olajos magvakat és más rágcsálnivalókat, ez körülbelül az a mennyiség, ami egy ökölbe szorított kézbe belefér (az ajánlott adag ¼ bögre).
  • Tömd tele magad zöldségekkel! Egy adag zöldség csupán egy fél bögre. De mivel a legtöbbjük alacsony kalóriatartalmú, és sok tápanyagot tartalmaz, felhalmozhatsz belőle egy csomót, és jó úton haladsz majd afelé, hogy hozzájuss a napi ajánlott mennyiséghez minden egyes nap.

Tedd meg, amit tudsz, hogy ragaszkodj ezekhez az ajánlott dolgokhoz. Minél többet teszel a tányérodra, annál valószínűbb, hogy meg is eszed.

További tippek

  • Ne időzz! A gyorséttermek olyanok, mint egy végeláthatatlan kajaparadicsom. Órákig ülhetsz ott, és minél tovább vagy ott, annál többet ehetsz. Próbáld meg kerülni, hogy túl sokáig lógj ilyen helyeken, így nem eszel többet annál, mint amire a testednek tényleg szüksége van.
  • Egészséges harapnivalók. A legtöbb étkezőhelyen magaddal vihetsz néhány gyümölcsöt vagy más egészséges rágcsálnivalót, mikor elmész. Tegyél egy almát vagy narancsot a táskádba, hogy ellenállj a kísértéseknek később.
  • Igyekezz minél több információ birtokába jutni az egészséges táplálkozással kapcsolatban. Ha az internetet böngészed, válassz körültekintően. Néhány weboldal táplálkozási őrületekre fókuszál, és helytelen dolgokat állít.
  • Míg az ételekre odafigyelsz, ne feledkezz meg a mozgásról sem. Próbálj meg minden nap legalább 30 percet mozogni (séta, kocogás, edzőtermi edzés). Párosítsd az edzéseket egészséges ételekkel, ezzel fizikai és lelki egészsédet is megőrzöd.

(KamaszPanasz - Sz.D.L. - Forrás: teenshealth.org)