folyadékpótlás
#Táplálkozás

Így növeld a napi folyadékbevitelt

2015.07.10.
2 perces olvasási idő

Nehezen tudod a napi minimum folyadékmennyiséget meginni? Sosem vagy szomjas vagy elfelejted, hogy innod kellene? Minden évszakban fontos, hogy elegendő folyadékot fogyassz, de ez kiemelten fontos a nyári melegben, illetve akkor, ha erős fizikai igénybevételnek - pl. rendszeres sportolás - van kitéve a szervezeted. Íme, néhány tipp, amivel egyszerűbb dolgod lesz.

1. Adj egy kis citrust a vizedhez

Ha nem tudsz egész nap csak és kizárólag ásványvizet inni, próbáld feldobni valamilyen citrusos ízzel. Csupán annyit kell tenned, hogy vágsz egy-egy szelet citromot, limeot vagy narancsot, és máris kész a házi ízesített ásványvíz. Miután ezt megtetted, töltsd bele egy üvegbe vagy kancsóba, és hűtsd le! Hidd el, ezzel az egyszerű trükkel máris megduplázhatod a napi folyadékbeviteledet.

2. Tarts magadnál egy kulacsot

Tapasztalat, hogy ha rendszeresen ugyanabból a pohárból vagy színes kulacsból iszunk, akkor sokkal könnyebben a szokásunkká válik az, hogy belekortyoljunk, még akkor is, ha nem érzünk szomjúságot. Keress egy számodra szimpatikus mintás, egyszerű vagy színes kulacsot és ezentúl használd azt! Az egyetlen fontos dolog, hogy ne felejtsd el gyakran tisztítani. Tetszett az előző pontban kifejtett citrusos módszer? Bármelyik kulacs aljába tudsz vágni egy pár szelet narancsot vagy citromot.

3. Igyál szénsavas vizet!

A buborékok mindent élvezetesebbé tesznek, ezért próbáld ki a szénsavas vizet a mentesfolyadék helyett. Különösen jó alternatíva, ha szeretnél visszavenni az üdítők fogyasztásából. A boltokban találhatóak ízesített verziók is, de ügyelj az összetevőkre, előfordulhat, hogy tele van hozzáadott cukorral.

4. Csípősítsd be az ételeidet

Próbálj ki csípős fűszereket, mint a cayenne-i bors vagy csípős szósz. Rengeteg sómenets fűszerkeveréket lehet már vásárolni, plusz mivel többet iszol étkezés közben, hamarabb leszel tele, így az elhízást is megelőzöd.

5. Változtasd meg a hőmérsékletét

Vannak, akik szeretik egy pohár langyos citromos vízzel kezdeni a napot. Próbáld ki, és bizonyosodj meg róla te is, hogy jobb szobahőmérsékletű vizet inni, mint jéghideget. Sokan a jéghideg vizet pártolják, különösen edzés után. Próbáld váltogatni a hőmérsékleteket, amíg meg nem találod a tökéleteset.

6. Kezdj el edzeni

Amikor edzel és izzadsz, valamivel mindenképpen pótolnod kell a folyadékot és hidratálnod kell magadat. Még egy gyorsabb tempójú gyaloglás is ösztönözhet arra, hogy igyál valamit. Sokan szeretnek megszabni maguknak egy limitet, miszerint edzés alatt minden 30 perc után isznak 2-3 dl vizet. A lényeg, hogy minden esetben legyen nálad egy nagy üveg víz… pláne, ha hőség van.

7. Használj telefonos alkalmazást

Rengeteg alkalmazást találhatsz az okostelefonodra, ami segítségedre lehet a napi folyadékbevitel ütemezésében. Szabj meg magadnak egy napi célt és frissítsd a telefonodon nap közben a mennyiségeket. Nem kellemes, amikor lefekvés előtt jössz rá, hogy a napi vízbeviteled fele még hátra van. Az ilyen típusú alkalmazásokkal ezt könnyen megelőzheted.

8. Használj szívószálat

A szívószál használata az egyik legkomolyabb segítség, ugyanis szívószállal, sokkal könnyebben csúszik le a víz. Ugye ezt már te is tapasztaltad?

GY.P.F.

Kapcsolódó címkék

ivás