kóla
#Táplálkozás

Szénsavas, cukros üdítők: mennyire károsak valójában?

2012.04.16.
1 perces olvasási idő

Egy új kutatás a szénsavas üdítőitalokat csatolta az egészségügyi kockázatokat jelentő élelmiszerek sorába. Ezek szerint le kellene állnod a szénsavas üdítőkkel Természetesen a magas cukortartalmú italkészítmények az okozói az elhízásnak - többek között. Az is jól dokumentált, hogy a cukrot tartalmazó üdítők fogyasztása cukorbetegséghez vezethet. A diétás változat vajon ugyanolyan rossz, mint a cukros?

Szívinfarktust okoz!

A kutatók rájöttek arra, hogyha egy férfi minden nap csak egy adag cukorral édesített üdítőitalt iszik meg, akkor 20%-kal növeli a szívinfarktus veszélyét 22 éves periódus alatt. Ez a szám növekszik, ha a családban valakinél már előfordult a betegség, vagy ha dohányzol, illetve tovább nő a kockázat, ha napi több üdítőt fogyasztasz!

És ha ez nem bizonyítaná teljesen, hogy a cukros üdítőitalok növelik a kockázatát a szívinfarktusnak, más tanulmányok eredményei is hasonlóan kimutatják ezt. Az egyik ilyen kutatás során azok az önként jelentkezők, akik csökkentették a cukortartalmú üdítők bevitelét, ezzel párhuzamosan a vérnyomás csökkenését is tapasztalták. Ez azért fontos, mert a magas vérnyomás növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.kóla

A Harvard Egyetem most közzétett kutatása közel 43 000 férfi egészségügyi szokásait vizsgálta, mitegy 22 éven át, és azt tapasztalták, hogy a cukros üdítőt rendszeresen fogyasztók 8%-a szenvedett szívinfarktust, melyek egy része végzetes kimenetelű volt.

A diétás sem jobb!

Mielőtt úgy döntenél, hogy a diétás változatra váltasz, a kutatás azt is kimutatta, hogy annak is komoly negatív hatása van. Egy 2600 felnőttel végzett kutatás szerint akik diétás üdítőt isznak, azoknak a 40%-kal magasabb a kockázata a szívinfarktusra.

Nőkre veszélyesebb!

Még ha nem is vezet testsúlygyarapodáshoz, az édesítőszerrel édesített üdítő károsítja a szív- érrendszeri egészséget, főleg, ha nő vagy. Ez azért van, mert azok a nők, akik cukros üdítőt isznak, hajlamosabbak nagy szintű triglyceridet termelni, ami metabolikus szindrómához vezet. Azok a nők, akik 2 üdítőt isznak meg hetente, négyszer hajlamosabbak a magas triglyricid termelésre, mint azok, akik csak egyet isznak.

Természetesen az extra kalóriák a cukorból testsúlygyarapodáshoz vezetnek. De még a diétás üdítő is egészségtelen. Az aszpartám (egy édesítőszer a diétás üdítőben) olyan mértékben növeli a vércukorszintet, hogy az cukorbetegséghez vezethet.

Egy megfigyeléses kutatás és egy rágcsálókon végzett kísérlet nem vezet lock –tight asszosziációhoz, de arra elég, hogy okot adjon az aggodalomra.

A kóla egyik összetevője, a foszforsav kivonja a kalciumot a csontokból, ami csontritkuláshoz vezet.

(GY. Z., huffingtonpost.com)

Kapcsolódó címkék

cukor