stressz
#Betegségek

No stressz, no infarktus!

2011.08.30.
1 perces olvasási idő

A tini évek egyelőek a megpróbáltatásokkal és az állandó érzelmi hullámokkal. Ez persze valamilyen szinten normális, hiszen az ember ebben a korban változik szinte a legtöbbet. A túl sok stressz azonban nagy veszélyekkel jár!

Ha ugyanis nem tudod kezelni a problémás szituációkat, és állandóan fölöttük görcsölsz, akkor sajnos az esélyed a szívinfarktusra még nagyobb, mint a felnőtteké. „A stressz az egyébként egészséges gyermekeket csak még nagyobb veszélybe sodorhatja. A szívinfarktus kialakulásának lehetősége ugyanis a stresszes fiataloknál nagyságrendekkel nagyobb az esélye” – mondta Andrew J. Fuligni, professzor.

Ha a tinik valami miatt lehangoltak, vagy még komolyabban, esetleg depressziósak, akkor sokkal többet stresszelnek, mint felnőtt társaik. Ezért fontos és elengedhetetlen számukra a család és a barátok támogatása, hogy mindig pozitívan és optimistán gondolkodjak és ne akadjanak fel minden apróságon, mert az-az egészségüket is veszélyeztetheti.

Ahhoz, hogy a kutatók és az orvosok megállapítsák, hogy mégis mi az a szint, amikor a tinik már veszélyben vannak, egy gyulladást jelző C-reaktív fehérjét használnak (CRP). A magasabb szintű stressz ugyanis magasabb CRP-termeléssel jár.stressz

„A legtöbb kutató sajnos, ha a stresszről és a gyulladás-jelző fehérje kapcsolatáról van szó, vagy annak tanulmányozásáról csakis a felnőtteket vizsgálja. A mostani tanulmány és kutatás azonban bebizonyította, hogy ez a kapcsolat sajnos már egészséges fiúknál és lányoknál is kialakulhat nagyon hamar” – mondta Andrew.

Ez a felfedezés nagy lépés az orvostudomány számára is, hiszen ez a kutatás így, azt állítja, hogy a biológiai hordozók változása már felnőttkor előtt elkezdődik. A kutatók 69 áltagban 17 éves fiatalt tanulmányoztak Latin-Amerikából és Európából. A résztvevők 14 éjszakán keresztül folyamatosan naplót vezettek. Ebben a naplóban lejegyeztek minden negatív történést, ami velük aznap történt. Legyen szó családról, társakról, tanárokról, ide tényleg mindent leírhattak a fiatalok és le is írtak.

Ezután körülbelül 8 hónappal később – hogy az eredmény tényleg közel álljon a valósághoz – vérmintát vettek a fiataloktól és megvizsgáltál a CRP szintjüket. Az eredmény meglepő volt. A tinik gondterhelt hétköznapjai egyértelműen stresszt idéztek elő, még az egyébként teljesen egészséges fiataloknál is... Ezt a megnövekedett CPR-szintből látták.

Tehát most dőlj hátra, készülj fel a hosszú iskolai napokra lélekben, hogy ne stresszeld túl magad ott sem!

(CS. B.)

Kapcsolódó címkék

stressz