CFS
#Betegségek

A krónikus fáradtság súlyos lehet a tiniknél

2011.05.23.
2 perces olvasási idő

Egy új, holland kutatás szerint minden 900. tininek van krónikus fáradtság szindrómája, ami igen ritka, de annál súlyosabb.

Azok a fiatalok, akiket krónikus fáradtság szindrómával (CFS) diagnosztizáltak, a 90 százalékuk számolt be jelentős iskolai hiányzásról az elmúlt hat hónapban. Néhányan azt állítják, hogy ez idő alatt egyáltalán nem voltak iskolában. A CFS egy olyan állapot, amely komoly következményekkel járhat kezdve azzal, hogy nem jár a fiatal iskolába stb., minél hamarabb diagnosztizálni és kezelni kell ezt a betegséget.

A jelentős iskolai hiányzás potenciálisan hatást gyakorol a fiatal oktatási, szociális és érzelmi fejlődésére. Illetve a hiányzások a családra is komoly hatással van, hiszen az egyik szülő, általában az anya, otthon marad a gyerekével és gondozza. Ezért sok esetben felmondanak a munkahelyükön és ez nyilvánvalóan kedvezőtlen pénzügyi és pszichológiai hatással lehet az egész családra.

A CFS hosszú távon egészségkárosodáshoz vezethet

A betegség gátló fizikai és szellemi fáradtsággal, gyenge koncentrációs képességgel-, és memóriával, alvászavarokkal, izom-, és ízületi fájdalmakkal járhat. Nincs gyógymód a CFS-re, és a tudósok nem tudják, hogy mi okozza. Egyesek azt beszélik, hogy az XMRV nevű vírusfertőzés után alakul ki ez a betegség, de ennek a vizsgálatakor beszennyeződtek a minták a laborban, így nem egyértelmű a felfedezés helyessége.

Krónikus fáradtság

A szakemberek szerint a tizenévesek körében ritkább a krónikus fáradtság szindróma, mint a felnőttek körében. Egy holland tanulmány szerint a felnőttek egy százaléka szenved CFS-ben.

A betegség megelőzésére és ellenőrzésére szakosodott Egyesült Államok béli központ szerint, az amerikaiak millióit érinti ez a betegség. Talán 80 százalékukat, akik közül nem lehet pontosan meghatározni, hogy valóban ebben a szindrómában szenvednek-e. Nem minden fáradtság tartozik ugyanis a krónikus fáradtság szindróma körébe, azt nagyon gyakran a túlhajszoltság, a táplálkozás, vagy valamilyen betegség (vérszegénység, cukorbetegség, pajzsmirigybetegség) okozza.

A kutatás vezetője (Dr. Sanne Nijhof) elmondta, hogy megpróbálja megérteni, hogy az emberek miért beszélnek alacsonyabb CFS-ről a tizenévesek körében, mint a felnőttek körében. Kérdőívet küldtek szét egy csapat körzeti orvosnak, hogy felülvizsgálják a nemzeti nyilvántartásban szereplő gyermekgyógyászati betegségeket. Megnézték azon orvosi jelentéseket, amelyben új esetről írtak le. Postai levélben meg megkérdezték a betegeket, hogy milyen hatással van ez a szindróma az életükre.

A körzeti orvosok kevesebb, mint a fele visszaküldte a kérdőíveket. A válaszok alapján, becslések szerint, minden évben, 100 ezer tizenéves közül 111 fiatalnál diagnosztizálják a CFS- t, vagyis a fiatalok 0,11 százalékánál fordul elő ez a kór. A gyermekorvosok feljegyzései alapján, minden évben, 100 ezer tiniből 12-nél ismerik fel a krónikus fáradtság szindrómát. Ami 0, 012 százalékot tesz ki.

A betegek átlagosan 15 évesek a kialakuláskor

A felük már a diagnosztizálást megelőző 17 hónapban észlelték a tüneteket. A betegek egy- ötödénél a krónikus fáradtság szindróma egy súlyos fertőzés után alakult ki. A betegség a tini lányoknál ötször olyan gyakori, mint a tini fiúknál.

A kutató megjegyzi, hogy a potenciális probléma az, hogy az orvosok a krónikus fáradtság szindrómát alábecsülik. Azok a körzeti orvosok, akik részt vettek a kutatásban, csupán fele ismerte el a CFS- t, mint, önálló betegséget. Szemben a gyermekorvosokkal, akiknél 96 százalékos ez az arány. A beteg fiatalok közel 75 százalékánál a körzeti orvos nem is veszi észre e betegség fennállását. Valószínű, hogy ez azért van így, mert a CFS ritkán fordul elő, mondta Nijhof. Az orvosok gyakran összekeverik a krónikus fáradtság szindrómát más mentális betegségekkel.

Ez egy fontos tanulmány volt, mert a krónikus fáradtság szindróma jelenségét eddig csak felnőttek körében vizsgálták. A betegség jellegéből adódóan súlyos nemkívánatos hatások jelenhetnek meg a normális kognitív, érzelmi és szociális fejlődés folyamatában, amely fejlődési folyamatok pontosan ebben a tizenéves korban mennek végbe.

(KamaszPanasz - M. T.)