Pattanások ellen egészséges étrend
- hirdetések -
A szakértők szerint az emberek egyharmada észlel összefüggést az egyes élelmiszerek és a pattanások kialakulása között. Egyelőre nem létezik olyan tanulmány, amely egyértelműen leírná, hogy mi segíti, vagy épp gátolja a pattanások kialakulását, de az mindenképp elismert tény, hogy a táplálkozás kihatással van a bőr egészségére.
Az étrend és a bőr közötti kapcsolat
A pattanás leegyszerűsítve nem más, mint a bőr sejtjeinek rendellenes fejlődése miatt létrejövő probléma. A rendellenes sejtek (olyan sejtek is elszarusodnak, melyeknek nem kellene) miatt a bőrben lévő faggyúmirigyek kivezető nyílásai elzáródnak, így a termelt váladékok (fehérjék, zsírok, olajok, amik a bőr védelmét szolgálják azzal, hogy a felszínre jutnak) megrekednek a bőrben, és ebben elszaporodnak a baktériumok. Ezek gyulladást okoznak, amelyek a bőr felszínén megjelenő kellemetlen dudorok formájában mutatkoznak meg.
A pattanások leginkább a pubertáskorban jelentkeznek, mert ilyenkor a hormonális hatások miatt sok dolog megváltozik a szervezetben. Többek között a bőr faggyútermelése is intenzívebb lesz, ami pattanások kialakulását okozza. Teljesen elmúlni talán soha nem fognak, csak a mértékük csökken jelentősen a felnőttkor beköszöntével. A tisztálkodás hiánya sokat ronthat a helyzeten.
A táplálkozás hatása
A táplálkozás van némi hatással a sejtek osztódásának menetére. A sejtek ugyanis állandóan működésben vannak, ha épp nem osztódnak, akkor önmaguk regenerálására, fenntartására használják fel a bevitt tápanyagokat, vitaminokat. Így a bevitt étel típusa és minősége hatással lesz a sejtben zajló folyamatokra.
Túlzottan nagy jelentőséget azonban nem szabad tulajdonítani az étrendnek, ugyanis az csak egynegyed részben felelős a bőr egészségéért, a többi részt olyan folyamatok teszik ki, mint a hormonális egyensúly, a stressz, az alvás minősége, az életmód, stb. Emellett persze a jó bőrápolási szokások sem elhanyagolhatóak. Az egészséges bőr egyik feltétele, de nem kizárólagosan, az egészséges táplálkozás. Az egyik alapfeltétel a zsírszegény táplálkozás, és a hormonkezelt állatokból származó húsféleségek, tej, tojás fogyasztásának kerülése.
A pattanások kialakulásának megelőzésében segítő ételek
Az alapvető feladat a megelőzés. A zöldségekben és gyümölcsben gazdag étrend általánosan előnyös az egész szervezet, így a bőr számára is. Az egészséges táplálkozás segít csökkenteni a szervezetben előforduló gyulladásokat, és megelőzni a pattanások megjelenését. Íme, néhány jelentősebb tápanyag, melyek segíthetnek a probléma megelőzésében, és általánosságban véve is hasznosak a bőr számára.
A-vitamin
Az A-vitamin segíti a bőr regenerálódási folyamatainak rendellenesség nélküli lefolyását. Így a faggyú sem reked meg a bőrben, és elejét lehet venni a problémának.
Különféle ételek tartalmazzák nagy mennyiségben, mint például: a sárgarépa, a halolaj, a spenót, a lazac, a brokkoli. Azonban a túl sok vitamin sem jó, mert mellékhatásai lehetnek, ezért érdemes limitálni a napi bevitelt. 10 000 IU egység fölött, valamint táplálékkiegészítő formájában nem ajánlatos szedni terhesség vagy szoptatás ideje alatt.
Cink
Bizonyos tanulmányok szerint a súlyos bőrproblémákban szenvedők szervezetében a cink igen alacsony koncentrációban volt jelen, ami összefüggést jelenthet a két dolog között. Úgy tartják, hogy a cink segíti megelőzni a gyulladást okozó baktériumok elszaporodását, valamint bőrnyugtató hatást tulajdonítanak neki. Nagy mennyiségű cink található a pulykahúsban, a mandulában, a búzacsírában, a brazildióban.
E- és C-vitamin
Az E-vitamin antioxidánsként ismeretes, míg a C-vitaminnak nyugtató hatása van a bőrre, és immunerősítő is egyben. Úgy vélik, hogy együtt jobban fejtik ki a hatásukat, mint külön-külön. C-vitaminban gazdag források: a citrusfélék, a paradicsom, a savanyított zöldségfélék. E-vitamin: édesburgonya, mogyorófélék, olívaolaj, napraforgómag, avokádó, brokkoli, egyéb zöldségfélék.
Szelén
A szelénnek igen jó antioxidáns hatása van. A szakértők úgy tartják, hogy az E-vitaminnal együtt hatásosan védik a szervezetet a káros szabadgyököktől. Így a pattanások kialakulását vagy éppen túlburjánzását képesek megakadályozni. Jó szelénforrásnak számítanak: a búzacsíra, a tonhal, a lazac, a fokhagyma, a brazildió, a tojás, a barna rizs.
Omega-3 zsírsav
Ez a „jó” zsír segít kordában tartani a szervezetben zajló sejtszintű folyamatokat, így a pattanásképződés csökkentésére is alkalmas. Forrásai: tengeri halak, leginkább lazacfélék, dió, napraforgómag, mandula.
Víz
Sokan elhanyagolják az ajánlott napi folyadékbevitel fontosságát, pedig ez elengedhetetlen a szervezetben zajló folyamatok egyensúlyának fenntartásához. A méreganyagok eltávolítása is csak megfelelő vízellátottság esetén lehetséges. Az ajánlott napi szint nagyjából 2-2,5 liter.
Mely ételeket célszerű kerülni pattanásos bőr esetén?
Bizonyos ételek csak rontanak a helyzeten, ezeket mindenképp érdemes kerülni, ilyenek a csokoládé és a gyorséttermi ételek, és nagy mennyiségben a tejtermékek és az egyszerű szénhidrátok is kerülendőek.
Tejtermékek
Némely embernél a tehéntej ronthat a bőr állapotán, fokozhatja a faggyú termelődését, ami pattanásos bőrhöz vezethet többek között.
Egyszerű szénhidrátok
Némelyeknél a magas glikémiás indexű ételek vezethetnek pattanásos bőr kialakulásához. Ezek az ételek gyorsan megemésztődnek és magasra emelik a vércukorszintet, ami nem épp egészséges. Ilyenek a fehér kenyér, a burgonyafélék, a cukrozott üdítők, a cukros ételek, az édességek, a kristálycukor.
Mivel egyénenként különbözik, hogy kinek a szervezete hogyan reagál az egyes ételekre, érdemes naplót vezetni az elfogyasztott ételekről, és az azt követő fejleményekről, majd átgondolni az adatok tükrében és változtatni azon, ahogy épp szükséges.
(N. L., webmd.com)
Kapcsolódó cikkek