akne
#Testi problémák

Természetes akne kezelés: Mi a leghatékonyabb?

2014.03.12.
1 perces olvasási idő

Természetes akne kezelésen gondolkozol? Vajon van hatékony, természetes megoldás, mely eltünteti a pattanásokat az arcodról?

Számos természetes akne kezelés ismert, beleértve az étkezési szokások változását, a krémeket, az étrend-kiegészítőket és a gyógynövényeket. Néhány ember állítja, hogy ezek a terápiák segítenek a kezelésben, de a legtöbbjük nem bizonyítottan hatékony.

Habár a bizonyítékok limitáltak, néhány természetes mód hasznos lehet a gyulladás csökkentésében és az aknemegjelenés csökkentésében.

Teafa olaj

Egyes kutatások szerint az 5%-ban teafa olajat tartalmazó gélek annyira hatékonyak, mint az 5% benzoil-peroxidot tartalmazó ápolók, habár a teafa olaj lassabban működik. A teafa olaj az arra érzékenyeknél bőrreakciót okozhat, ennek neve kontakt dermatitis a neve. Ne használd, ha rosacea aknéd van, mert rosszabbodnak tőle a tüneteid.

Cink

A cink, mint ásvány szerepet játszik a sebgyógyulásban, csökkenti a gyulladást, ami segíthet az akne enyhítésében. Ha cinktartalmú ételekkel próbálod a pluszmennyiséget a szervezetedbe juttatni, akkor csökkentheted az olyan mellékhatásokat, mint a táplálékkiegészítőktől származó kellemetlen ízt a szádban és a hányingert. A cinket testápolókba, krémekbe is tehetik, csökkentve az akne „kitörések” gyakoriságát.

Glikolsav

Egy természetes sav, ami a nádcukorban található, és a bőrbe kerülve segít eltüntetni az eldugult pórusokat és az elhalt hámsejteket. A glikolsav az aknés sebek kinézetét is javítja, azonban bőrpírt, enyhe szúró érzést, bőrirritációt okzhat.

Több kutatás szükséges, hogy tényleges hatékonyságról és hosszú távú biztonságról beszélhessünk ezekkel és más akne kezelési módokkal kapcsolatban.

Ha természetes gyógymódokon gondolkozol, konzultálj orvosoddal. Segíthet a speciális akne kezelések előnyeinek és hátrányainak ismertetésével.

(Sz.L.; Forrás: mayoclinic)