akné
#Betegségek

A pattanásos bőr téli ápolása

2024.01.16.
2 perces olvasási idő

A tél könnyen megviselheti a bőrödet. A hideg időjárás, a szél és a száraz beltéri levegő gyorsan kiszívják a nedvességet a bőrödből. Ha mindehhez még hozzáadjuk a pattanásellenes készítmények és gyógyszerek szárító hatását, nem csoda, ha a bőröd kényelmetlenül húzódik, hámlik.

Cikkünkből megtudhatod, hogyan őrizheted meg bőröd hidratáltságát a téli hónapokban, úgy, hogy közben a pattanásaid kezelését is tovább folytatod.

Válts arctisztítót

Lehet, hogy a jelenlegi arctisztítód tökéletes volt a nyári hónapokban, de a mostani hideg időben, nem biztos, hogy ez lesz a legmegfelelőbb. Ha a használata után úgy érzed, hogy a bőröd feszül és száraz, mindenképpen válts egy enyhébb szerre.

Az arctisztítók szalicilsavat és benzol-peroxidot tartalmaznak, melyek szárítják a bőrt, különösen, ha más pattanáskezelő termékekkel együtt használod. Arctisztító tonik helyett próbálj ki más pattanáskezelő termékeket: gyengéden habzó arctisztító szappant vagy pattanáskezelő gélt. Újra használhatod a régi termékeidet, amint ismét melegebbre fordul az időjárás.

Ne félj a hidratálástól

A rendszeres bőrhidratálás nagyon fontos, még azoknak is, akiknek pattanásos a bőrük. Ne feledd, hogy szinte minden pattanáskezelő termék egy bizonyos mértékig szárítja a bőrt. Annak érdekében, hogy megakadályozd a kellemetlen feszülést, hámlást, elengedhetetlen a hidratáló használata.

Ehhez viszont nem kell nehéz, zsíros terméket használnod. Válassz inkább könnyű hidratáló krémet vagy gélt, amelyek nem akadályozzák a bőr légzését. Bármilyen hidratáló terméket készülsz vásárolni, nézd meg előtte a cimkéjét. Fontos, hogy ne tartalmazzon kőolajszármazékot (ilyen a paraffin és a vazelin), és komedogénmentes legyen. Ez azt jelenti, hogy ne tartalmazzon a pattanások képződését elősegítő anyagokat. A komedogénmentes termékeknél kisebb a pórusok eltömődésének veszélye.

Hidratálj belülről is

Amikor nagyon hideg van, a legutolsó dolog, amit inni szeretnél, az egy pohár víz. De a folyadékbevitel télen is fontos, legalább annyira,mint a nyári melegben. A dehidratált bőr nagyobb valószínűséggel feszes és száraz lesz.

Fogyassz naponta 1,5-2 liter vizet, hogy ezzel is segítsd megőrizni bőröd hidratáltságát! Az okostelefonra letölthető “Friss víz” alkalmazás célja, hogy szükség esetén figyelmeztetést küldjön a felhasználó számára, amíg hozzá nem szokik a rendszeres folyadékpótláshoz.

Ha a vízfogyasztás nem hangzik számodra vonzónak a hidegben, próbáld ki helyette a koffeinmentes teát!

Csökkentsd a pattanáskezelő szerek alkalmazását

Ha a bőröd nagyon száraz és kényelmetlenül feszül, érdemes meggondolni a pattanás elleni készítmények használatának csökkentését. Próbáld csak minden másnap alkalmazni őket addig, amíg a bőrszárazság és hámlás nem csökken.

Sose hagyd abba az orvosod által felírt készítmény alkalmazását, és ne változtass az adagolásán anélkül, hogy kikérnéd a véleményét!

(KamaszPanasz - Gy. P. F. - about)