akné
#Betegségek

Hogyan juss túl a pattanások érzelmi megpróbáltatásain?

2013.12.27.
2 perces olvasási idő

A pattanás nem csak egy bőrbetegség, gyakran jár együtt lelki betegségekkel is. A pattanások pszichológiai és társadalmi hatásai sem elhanyagolhatóak, mivel súlyos rövid- és hosszú távú következményei lehetnek. Jó hír azonban, hogy ezek a tünetek kontrollálhatóak.

A pattanások okozta lelki problémákat fokozza, hogy a kamaszokat éppen abban az időszakban sújtja, amikor az addigi világuk a feje tetejére áll, személyiségük épp átalakulóban van. Ugyanakkor egyre több huszonévest is érint ez a probléma (a pattanásoktól szenvedők átlagéletkora az elmúlt tíz évben 20-ról 26 évre nőtt). A pattanásos felnőtteknél sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki krónikus betegség - ami arra kényszeríti őket, hogy még hosszú ideigéljenek együtt a betegséggel.

A leggyakoribb pszichológiai problémák

  • csökkent önbecsülés és negatív énkép a saját testükről
  • visszahúzódó viselkedés, mérsékelt kapcsolatépítés másokkal és korlátozott szociális tevékenység
  • alacsonyabb színvonalú teljesítmény és kisebb motiváció a tanulmányokban vagy munkahelyen (Tény, hogy a pattanásos emberek között nagyobb a munkanélküliség aránya, mint a sima arcbőrrel rendelkezők esetben.)
  • hangulatingadozások
  • viselkedési zavarok
  • étvágytalanság
  • depresszió

Fontos, hogy ha súlyosabb pszichológiai tüneteket tapasztalsz, akkor mindenképp érdemes felkeresni egy pszichológust. Ha a felsorolt tünetek közül bármelyiket tapasztalod magadon, akkor figyelmedbe ajánljuk a következő tanácsokat, amelyek segítenek megküzdeni a problémákkal.

Kezeld a pattanásokat!

A pattanás egy olyan bőrbetegség, ami a faggyúmirigy-működés egyensúlyának felborulását jelzi, ami viszont kezelhető és kontrollálható. Akár egy fülfertőzés vagy egy törött boka esetén, senkinek sem kell szégyellnie azt. Ma már számos hatásos kezelési mód közül választhatsz. Kezdj el a számodra legmegfelelőbb eljárás után keresgélni. Kérdezd meg a barátaidat, családtagjaidat, akiknek tanácsában megbízol. Merülj bele a témába, és kezdd el a kezelést!

Hagyj időt a gyógyulásra!

Mint minden más egészségügyi problémának,a pattanásoknak is időre van szükségük a gyógyuláshoz. Légy türelmes! Nincsenek csodatévő kúrák, de léteznek megfelelő kezelések, melyek segítségével már sok-sok ember sikeresen megszabadult a pattanásaitól.

A pattanás nem fertőző

Miért ne vehetnél részt szociális tevékenységekben, vagy emelkedhetnél ki a sportokban? Ez csak egy bőrbetegség, de téged nem irányíthat. Te irányítod az életed, nem pedig a pattanások.

Keress olyan elfoglaltságokat, amikben kitűnhetsz!

Ne hagyd, hogy a pattanásaid eltérítsenek a céljaidtól! Ha te cserben hagyod magad, ne csodálkozz, ha mások is így tesznek! Légy kitartó, és koncentrálj arra, amiben jó vagy és amit szeretsz!

Vedd magad körbe barátokkal!

Minden társaságban vannak személyek, akik érzékenyebbek, nyíltabbak, jobban becsülik a valódi értékeket és kapcsolatokat. Keresd az ő társaságukat! Ők igaz barátaid lehetnek, akik a pattanásaid mögé látnak.

Keress hozzád hasonló barátokat!

Legyél olyanokkal, akik hozzád hasonló érdeklődési körrel rendelkeznek! Láthatatlan lesz számukra a bőrbetegséged – így te magad is kevésbé fogod fontosnak tartani.

Oszd meg az érzéseidet másokkal!

Meg fogsz lepődni, még hányan elégedetlenek magukkal a pattanásaik, magasságuk, hajszínük, akcentusuk, stb. miatt. Könnyebb úgy megbirkózni a problémával, ha tudod, hogy mások is hasonlóan éreznek.

Ne félj elrejteni a problémás területeket!

Rejtsd el a problémás területet, ha ezzel jobban érzed magad! Ma már több különböző módja is van a pattanások elfedésének nők és férfiak számára is. Megfelelő korrektor, alapozó vagy színezett arcápoló segíthet csökkenteni a vörösséget, és kevésbé láthatóvá tenni a pattanásokat. Sokan használnak műszempillát, push-up melltartót és alakformáló alsóneműt, hogy magabiztosabbnak érezzék magukat – szóval mi baj lenne egy csöppnyi alapozóval?

Ne feledd, a pattanásaid kezelése nagyon fontos! Amint javulást tapasztalsz, a negatív érzelmek is semmivé foszlanak.

(KamaszPanasz - B.Cs.)