akné
#Betegségek

Pattanások a háton: így szabadulj meg tőlük

2023.10.08.
1 perces olvasási idő

A hátadon a bőr vastagabb, mint a test többi részén, ráadásul sok faggyúmirigyet is tartalmaz, közvetlenül a bőrfelszín alatt. Mit tehetsz, ha visszatérő pattanások éktelenkednek a hátadon?

A faggyúmirigyek olajat termelnek, melyet a bőr apró nyílásain, a pórusokon keresztül kiválasztanak. Amikor túl sok olaj termelődik, a pórusok és szőrtüszők eltömődnek, az öntisztulás hiánya miatt pedig a területen a baktériumok elszaporodnak, ami a pattanások kialakulásához vezet.

Miért nehéz megszabadulni a háton lévő pattanásoktól?

A faggyúmirigyek túltermelődését kiváltó tényezők egyénenként különbözőek lehetnek, ám leggyakrabban a serdülőkori hormoningadozások és a kemény edzések az okai.

Mit tehetsz a hátadon lévő pattanásokkal?Mivel a háti aknét elérni is nehezebb, ahhoz, hogy megfelelő eredményeket érhessünk el, kezelésére még több időt kell szánni, mint egy átlagos pattanásra.

A háton jelentkező mély gyulladás akár cisztát is okozhat, ami a legrosszabb fajtája a pattanásoknak, és a maradandó hegesedés veszélyét is magában hordozza.

A háton elhelyezkedő pattanás nem csak a háton, hanem a hátsón is jelentkezhet, és akár nagyon nagy és fájdalmas is lehet. A kialakulásának pontos oka nem ismert. Lehet csak véletlenszerű megjelenés, de a szűk ruházat és a hátizsák irritáló hatása nagymértékben hozzájárulhatnak a kialakulásához.

Hogyan szabadulj meg a pattanástól hosszú időre?

A leghatásosabb módszer az akne kezelésére, ha megfelelő táplálkozással és higiéniával teszel az újbóli kialakulás ellen. Megfelelő készítmények használatával ma már pár héten belül gyors javulást tapasztalhatsz. A siker érdekében használd őket rendszeresen és kitartóan!

Emellett figyelj a rendszeres, megfelelő tisztításra, hidratálásra! Az érintett területet kímélő lemosóval tisztítsd, amit hagyj az érintett felületen megszáradni, és csak ezután használj hidratáló krémet! Az enyhe fertőtlenítő hatású szerek felületi alkalmazásával is jelentős javulás érhető el, ám ezeket sose használd az egész hátadon, mindig csak a problémás területen!

Ha bármely készítmény alkalmazásakor túlzott bőrszárazságot, vagy egyéb olyan tünetet észlelsz, amelyekből irritációra vagy allergiás reakcióra gyanakszol, azonnal hagyd abba a használatát, és fordulj bőrgyógyászhoz!

(KamaszPanasz - Gy. Z., Acneease)