akné
#Betegségek

5 gyors tipp a pattanásos bőr védelme érdekében

2013.12.28.
1 perces olvasási idő

A pattanásos bőrt általában a faggyúmirigyek túlzott működése okozza. Hatásukra a pórusaid eltömődnek: a piszok, az elhalt hámsejtek és a felgyülemlett baktériumok bőrgyulladást okoznak, ami mitesszer vagy pattanás formájában mutatkozik meg.

Az alábbi tippeket követve védheted a bőröd a pattanásoktól, és csökkentheted az azzal járó kellemetlenségeket.

Ne aludj sminkben!

Még a legjobb sminkszerek is gyulladáshoz vezethetnek, ha egész éjszakára magadon hagyod őket. Ez nem tesz jót a pattanásoktól amúgy is gyulladt bőrödnek! Ezért minden este alaposan mosd meg az arcodat lefekvés előtt!

Ne sportolj sminkben!

5 tipp a pattanásos bőr kezeléséreAmikor sportolsz, izzadsz… és az izzadság nem más, mint a bőrödben lévő olajok és víz egyfajta keveréke. Ha ehhez még szépítőszereket is alkalmazol, akkor az még jobban el fogja tömíteni pórusokat és mitesszerek, illetve a kitágult pórusok eredményeként állandósulhatnak a pattanások.

Ne mosakodj forró vízzel!

A pattanásos bőr vízzel való megtisztítása határozottan szükséges, de a magas hőmérséklet eltávolítja a bőrből a természetes olajokat, ezzel nemcsak szárazságot és irritációt okozva, de egyben arra ösztönözve a bőrt, hogy a hiányt túlkompenzálja és még több olajt termeljen. Az arcodon meleg vizet használj, ne forrót, és hozzá lágy, kímélő arctisztítót. Ha nem akarsz lemondani a forró zuhanyról, előtte mosd meg az arcodat langyos vízzel és zuhanyozáskor tartsd távol a vízsugártól.

Tartsd távol a kezeidet a pattanásoktól!

A kezeid a legfőbb eszközeid arra, hogy fizikai kapcsolatot alakíts ki a környezeteddel – ezért fogdosol meg mindent. A kezeid azonban a bőröddel érintkezve a koszt és baktériumokat a pattanásokkal teli testrészeidre juttathatják, így nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki komolyabb gyulladások a bőrfelületen. Ráadásul, ha nyomogatod a pattanásaid, mitesszereid, az könnyen vezethet a bőrszövet károsodásához, így hegesedés, sebhelyek kialakulásához is.

Frissítsd a bőrápolási módszereidet és szépségápolási termékeidet!

A különböző évszakok más-más bőrápolási módszert igényelnek, így biztosíthatod, hogy a bőröd megfelelően legyen ápolva (például ősszel és télen több hidratálásra van szükség). Minden temékkategóriának megvan a saját szavatossági ideje, amely az összetevők és a tartósítószerek fajtáján alapul.

A napkrém például megfelelő tárolás esetén (magas hőmérsékleten hatástalanná válik) általában 3 évig hatékony; a lejárati dátumot a tubuson kell megnézned. Az antioxidánsok – mint a C-vitamin – körülbelül 6 hónapig tartanak ki a felnyitást követően. Ügyelj a lejárati időre, de érdemes a naptáradban is követned, hogy mikor válik szükségessé a bőrápoló szereidnek a frissítése, cseréje.

A pattanáskezelést mindig igazítsd a szükségleteidhez, hogy mindig a számodra legmegfelelőbbet tudd alkalmazni azokat.

(B. Cs. - acneease)