akne
#Betegségek

Milyen sminkszereket válassz a pattanások eltüntetésére?

2013.12.16.
2 perces olvasási idő

Nehogy azt hidd, hogy le kell mondanod a sminkelésről, csak mert pattanásos vagy! Bár smink nélkül kényelmesebb, de vannak napok, amikor jobb lenne eltakarni a mitesszereket.

A sminkelésnek megvannak a maga előnyei: növeli az önértékelésünket és a magabiztosságunkat. Ezt azonban nagyban megnehezíti, ha pattanásos a bőröd. Ha azonban okosan döntesz, sminkelheted magad anélkül, hogy újabb pattanásaid keletkeznének.

Szerezd be a megfelelő termékeket!

Keresd a következő kulcsszavakat, amikor a címkéket nézegeted: olajmentes, nem mitesszerképző, nem pattanásképző. Az ezekkel a kifejezésekkel ellátott áruk megvásárlásával csökkentheted a pattanások kialakulásának esélyét.

Ne bajlódj a márkanevekkel! Mindegy, hogy a sminkszer luxuscsomagolásban van, vagy egy drogériának a saját márkás terméke, ha az előbb említett kulcsszavak szerepelnek rajta, a pattanásos bőrnek megfelelő szerekkel van dolgod.

Számos sminkszer tartalmaz olyan mitesszerkezelő összetevőket, mint a szalicilsav, amelyek szintén hatásosak a Milyen sminkszereket válassz, ha pattanásos a bőröd?pattanásos bőrre. Habár ezek hozzájárulhatnak az irritált, száraz bőr képződéséhez, különösen, ha más kezeléseket is használsz mellette.

Kezdd a helyes alapozással!

Mielőtt vásárolni mész, tisztázd magadban, hogy milyen szempontoknak kell megfelelniük a szereknek, amiket keresel. Olyan terméket akarsz, ami a bőröd kipirosodásának még a nyomát is eltünteti? Akkor nézz szét az alapozók, korrektorok vagy púderek között.

A folyékony alapozókat és krémeket kicsit nehéznek fogod érezni, de alaposabb fednek. Ez a legjobb módszer a makacs pattanások, a hiperpigmentáció és egyéb bőrelszíneződések elrejtésére. A porpúderek vagy kőpúderek nem tudják teljesen elfedni a mitesszereket és a vörösséget, de csökkentik az olajos csillogást és a kisimítják a bőröd felületét.

Válaszd ki a színt!

Ahhoz, hogy a sminked természetesnek hasson, a szín kiválasztása döntő fontosságú. Először is, szűkítsd le az esélyesek számát három vagy négy árnyalatra, olyanokra, amelyek a leginkább illenek a bőrtónusodhoz. Próbáld ki mindegyiket az állcsontodon, de ne a kézfejeden. A tökéletes szín olyannak tűnik, mintha nem is lenne a bőrödön.

Vedd figyelembe a fényviszonyokat: ami tökéletesnek tűnik odabent, nem biztos, hogy jó lesz kint, a napfénynél is. Ezért vizsgáld meg odakint is a sminked színét és próbáld meg elkerülni a rettegett „sminkmaszkot”! Zsíros bőrűek figyelem: az arcodon lévő faggyú a sminkszerek elsötétülését okozhatja, ilyenkor ellenőrizd a színét a felkenés után körülbelül egy óra elteltével.

További tippek

  • Keresd fel az áruházak vagy szalonok sminkrészlegét! Itt kipróbálhatsz számos márkát még a vásárlás előtt. Néhol még mintát is adnak a termékből, amivel otthon is kísérletezhetsz.
  • A zöld árnyalatú alapozó minden pattanástól szenvedő számára kötelező. Segítségével elfedheted a mitesszerek kivörösödését, a rosaceát és a pirosas arcszínt. Vigyél fel belőle egy keveset, mielőtt alapozót vagy korrektort használnál – így kevesebb sminkre lesz szükséged.
  • Nem vagy oda a sminkszerekért? Alkalmazz színezett hidratáló krémet! Bizonyosodj meg arról, hogy olajmentes, nem mitesszerképző hidratálót használsz!
  • Ne feledd, a sminkedet minden este alaposan le kell mosnod! Ne feküdj le, amíg ezt nem tetted meg!

(B. Cs. - acneease)