pattanás
#Testi problémák

8 pattanáskezelési hiba

2023.10.19.
2 perces olvasási idő

A pattanások mennyisége és milyensége egyénenként változik, ezért nincs univerzális módszer és eszköz a kezelésükre, fontos, hogy a saját bőrtípusodnak megfelelő módszert megtaláld. A helytelen kezeléssel könnyen előfordulhat, hogy csak rontasz a helyzeteden. Mit ne tegyél, ha pattanásokról van szó?

Összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat, amelyeket elkövethetsz a pattanásaid kezelése során. Ha mégis rosszra fordulna a helyzet, akkor mindenképp keress fel egy bőrgyógyászt!

1. Nem vagy elég kitartó a kezeléssel

A bőröd viszonylag lassan reagál a kezelésre, ellenben a pattanásokkal, melyek gyorsan kiújulnak. A bőrnek időre van szüksége a regenerálódáshoz, nagyjából 2-6 hét után érezhető a változás. Szakértők szerint, ha egy bizonyos ápolási terméket elkezdesz használni, azt legalább egy hónapig használd rendszeresen, hogy lásd, van-e hatása, ha igen, akkor folytasd a kezelést tovább.

Egyes termékek esetében az első néhány alkalommal irritációt tapasztalhatsz, ha ez nem múlik el később sem, akkor hagyd abba a kezelést, mert a bőrgyulladással komolyabb problémákat is okozhat magadnak. Keress a bőrtípusodnak megfelelő terméket!pattanáskezelési hibák

2. Több bőrápoló termék egyszerre történő használata

A fiatalok gyakran nyúlnak új termékhez, ha a jelenlegivel nem tapasztalnak változást néhány nap után. Emiatt viszont rövid időn belül sokféle terméket kipróbálnak, olykor többféle terméket kevernek vagy felváltva alkalmaznak, ami bizonyos esetekben árthat is a bőrnek.

A különöbző termékek egyszerre történő használata bőrirritációt okozhat, ennek hatására pedig csak még jobban elszaporodhatnak a pattanások, és előfordulhat az is, hogy elsebesednek és később heg vagy pigmentfolt formájában megmarad a nyomuk.

3. A bőr dörzsölése, túlzott tisztítása

A bőr dörzsöléses tisztítása csak ronthat a helyzeten. A dörzsöléssel csak leszeded a bőr természetes védőrétegét, ami irritációhoz vezethet, és ronthatsz vele a bőröd állapotán. Éppen ezért mindig gyengéden tisztítsd az acod bőrbarát, pH-semleges tisztítószerrel, így csökkentheted a gyulladás esélyét. Fontos, hogy tisztítás után jól leöblítsd az arcodat, mert a tisztítószer maradványai szintén irritációt okozhatnak. A bőrt ápolni kell, amit csak odafigyeléssel és türelemmel lehet jól végezni.

4. Rossz termék használata

A túl erős tisztítószerek, a lúgos szappanok és egyes alkoholos készítmények csak ronthatnak a bőröd állapotán. Éppen ezért célszerű direkt olyan termékeket keresni, melyek kifejezetten zsíros-pattanásos bőrre valók, nem pedig az általános tisztálkodást szolgálják. Sok kozmetikai szerben olyan anyagok vannak, amelyek eltömíthetik a bőr pórusait, ami miatt romolhat a bőr állapota, és még több pattanás keletkezhet. Egyes vegyi anyagok, összetevők akár kiütéseket is okozhatnak.

5. A pattanások kinyomkodása

A pattanások erőszakos eltávolítása leginkább hegesedéshez, elfertőződéshez vezethet, valamint elnyújtja a bőr öngyógyulási folyamatát. Tehát hanyagold a nyomkodást, mert csak rontasz a helyzeten!

6. Bőrgyógyász felkeresésének halogatása

Már akkor érdemes megfontolni egy szakorvos felkeresését, amikor az első pattanások megjelennek, vagy amikor bőrallergiát tapasztalsz az arcodon.

A bőrgyógyásznak sokkal több eszköze van a pattanások és más bőrproblémák kezelésére: ajnálhatnak különféle gyógykészítményeket, krémeket, tablettákat, illetve fény-, lézeres és kémiai kezeléseket. Az egyénre szabott, orvos által felírt gyógyszerek többnyire mindig hatásosabbak, mint a vény nélkül kapható változatok. Az is előfordulhat, hogy nem is pattanásod, csak ahhoz nagyon hasonló betegséged van, például rosacea, ami egészen más kezelést igényel, mint a pattanás.

7. Az orvos által felírt gyógyszerek helytelen használata

Az orvosok, patikusok nem győzik eleget hangsúlyozni, hogy a vényköteles gyógyszerek szedését szigorúan, az orvos utasítása szerint kell betartani. Ha a szükségesnél többet szed be valaki, az nemhogy nem gyorsítja a gyógyulást, hanem épp ellenekezőleg: csak fokozhatja a tüneteket.

Mások pedig elhanyagolják a gyógyszer szedését, mert nem tapasztalnak azonnali hatást. Általánosságban elmondható, hogy szinte minden betegség kezelésénél a hatékonyság nagyrészt a kitartáson múlik. A helytelenül szedett, alkalmazott készítmények még árthatnak is Neked. Egyes krémeknél például az egész arcot érdemes kezelni, nem csak ott, ahol konkrétan a pattanás van. Ha tehát azt javasolja a bőrgyógyász, hogy rendszeresen a teljes arcbőrödet kend be az általa adott krémmel, ne mulaszd el azt megtenni!

8. Kezelés abbahagyása, ha megindult a tisztulási folyamat

Nem szabad hirtelen abbahagyni a kezelést, inkább csak csökkenteni a mértékét napról-napra. Ha pedig visszatérnek a pattanások, akkor megint a rendes kezelési mennyiséget kell alkalmazni. Egyes esetekben folyamatosan fenn kell tartani a kezelést, hogy a bőr tiszta és pattanásmentes maradjon, ha mégsem ezt tennéd, a pattanások visszatérhetnek.

(KamaszPanasz - N. L.)