körülmetélés
#Testi problémák

Mindent a körülmetélésről

2010.12.23.
1 perces olvasási idő

A körülmetélés egyes kultúrákban vallási előírások miatt és szerint történik. A vallási okok miatt végzett körülmetélés higiéniai okokra vezethető vissza, hiszen a Közel-Keleten az állandó hőség miatt eleve hajlamosabbak voltak a férfiak a fertőzésre.

Napjainkban, például az USA-ban a körülmetélés igencsak elterjedt, ennek oka is főleg higiéniai. Európában főleg fitymaszűkület és vallási okok miatt végeznek körülmetélést.

A fitymaszűkület a fityma kül- vagy bellemezének hegesedése miatt alakul ki. Ennek kiváltó oka lehet gyulladás, alkati sajátosság, korábbi sérülés.

Kisgyermekkorban, és nem kifejezett hegesedés esetén a szteroidos krém használatával könnyen megoldható a probléma.

Amennyiben gyakori húgyúti fertőzések hátterében egyéb ok kizárható, és a kenőcsös kezelés sikertelen, akkor a kisgyermekkorban is el lehet végezni a körülmetélést.

A körülmetélés gyermekkorban altatásban, felnőttkorban helyi érzéstelenítésben történik. A műtét lényege a heges, szűkületet okozó fityma eltávolítása.

A műtét után egyszerű fedőkötés kerül rá, mely a vizelést nem zavarja. A kötés 1-2 napig van fent, utána eltávolítják. A teljes gyógyulás 4 hét, nemi életet akkor élhet a beteg, ha már fájdalommentes az operált rész.

(KamaszPanasz - Dr. Csuth Ágnes)