pénisz
#Betegségek

A pénisz rendellenességei

2010.08.06.
1 perces olvasási idő

Az alábbiakban csokorba szedtük a pénisz néhány rendellenességét, egy részük veleszületett, mint például a hypo- és az epispadiasis, ezeket gyerekkorban műtéttel szükséges megoldani, más részük kamaszkorban is aktuális problémát jelenthet, ide tartozik a fitymaszűkület és a rövid fitymafék.

A hypospadiasis

Veleszületett fejlődési rendellenesség, mikor a húgycsőnyílás nem a pénisz végén, hanem a pénisz alsó felszínén helyezkedik el, súlyosabb esetben akár a herezacskón. A megoldása kizárólag műtéti úton lehetséges, amit gyermekkorban kell elvégezni.

Az epispadiasis

Férfi nemi szervek

Veleszületett fejlődési rendellenesség, mikor a húgycsőnyílás nem a pénisz végén, hanem a pénisz felső felszínén helyezkedik el. A pénisz és húgyhólyag egyéb fejlődési rendellenességeivel gyakran társul. Sokkal ritkább, mint a hypospadiasis. Kezelése ennek is kizárólag műtéti.

A rövid fitymafék

A rövid fitymafék a súlyosságától függően a panaszmentességtől a pénisz alakját megváltoztató eltérésig többféle tünetet okozhat. Akadályozhatja a fityma teljes hátrahúzását, emiatt válhat a szexuális aktus fájdalmassá. Előfordulhat, hogy az első aktus alkalmával bereped és vérzik. Megoldása bemetszés, kis műtét formájában.

A fitymaszűkület

A fitymaszűkület kialakulhat primeren, azaz gyermekkorban már szűk a fityma, és ez kamaszkorra sem oldódik meg. Kialakulhat szekunder módon is, ha valamilyen gyulladás következtében hegesedik a fityma, így értelemszerűen szűkül, ezáltal újabb gyulladásnak lehet az okozója, nehezített vizelést okozhat, merevedés esetén a fityma hátrahúzódása fájdalmassá válhat. Kezelése mindenképpen urológiai szakvizsgálatot igényel, hiszen ez tudja eldönteni, hogy a hegesedett fityma nem műtéti kezelésére van-e lehetőség, vagy indokolt a műtét.

Here önvizsgálat - Használati utasítás

Tudtad, hogy a 15-35 év közötti férfiak körében leggyakrabban előforduló rákos megbetegedés a hererák? Korai felismeréssel szinte 100 százalékosan gyógyítható a betegség, ezért is fontos a rendszeres önvizsgálat. Here önvizsgálat

(KamaszPanasz - Dr. Csuth Ágnes családorvos)

Kapcsolódó címkék

pénisz