here
#Testi problémák

Here önvizsgálat: miért fontos?

2019.06.20.
1 perces olvasási idő

Tudtad, hogy a 15-35 év közötti férfiak körében leggyakrabban előforduló rákos megbetegedés a hererák? Korai felismeréssel szinte 100 százalékosan gyógyítható a betegség, ezért is fontos a rendszeres önvizsgálat.

Fontos, hogy már 13-15 éves korban elkezdd rendszeresen, legalább havonta egyszer megvizsgálni a heréidet, megtanuld érzékelni azok normális állapotát, mert csak így fogod tudni a későbbi eltéréseket felismerni. Különöen nagy figyelmet kell erre fordítanod, ha a heréid nem szálltak le három éves korodig, mert ebben az esetben nagyobb a betegség kockázata. A művelet nem vesz igénybe három percnél többet, ám akár életmentő is lehet, ha idejében felismered az esetleges elváltozásokat! Ennyit ugye megér az egészséged?

Hogyan végezd az önvizsgálatot?

A herevizsgálatra a legalkalmasabb időpontot egy meleg fürdő, vagy zuhany utáni percek jelentik, mikor a herezacskó izomzata ernyedt állapotban van.

1. Először is a tenyeredre helyezett herezacskót óvatosan emelgetve vizsgáld meg annak súlyát. Egyszerre mindig csak egy herét vizsgálj. Nem rendellenes, ha az egyik heréd egy kissé súlyosabb, mint a másik, az a fontos, hogy később ebben fog-e változás bekövetkezni.

2. A hüvelyk és mutatóujj segítségével óvatosan tapogasd körbe mindkét herédet, ellenőrizve, hogy nem tapintható-e rajtuk csomó, vagy nem nagyobbodtak-e meg. Ha könnyen összenyomódó, rugalmas duzzanatot találsz rajta, ne ijedj meg, nem a hererák jele. Valószínűleg a herezacskóban lévő folyadékot érzed, ami vízsérv formájában jelentkezik, ám egyszerűen kezelhető.

3. Ezután következik a mellékherék és ondóvezeték vizsgálata. Ha a heréket a péniszed töve felé tapintod, ott fogod érezni a mellékherét. Érintésre kissé érzékeny lehet, s akik először vizsgálják magukat, esetleg csomónak érezhetik azokat. Az ondóvezeték a mellékherék mögött elhelyezkedő, sima, kemény „cső”. Mindkét odalát vizsgált meg.

Mikor fordulj orvoshoz?

Amennyiben bármilyen eltérést tapasztalsz, fordulj orvoshoz! Ez lehet:

  • fájdalom vagy kellemetlen érzés a herében vagy a herezacskóban
  • bármilyen szokatlan eltérés a két here között
  • csomó vagy eltérés a here felszínén

Ha bármilyen orvosi vizsgálaton veszel részt, kérd meg a háziorvosod, hogy ellenőrizze a heréidet is. Ez természetesen kellemetlen lehet először, ám gondolj arra, hogy fontos megelőző vizsgálatról van szó.

(KamaszPanasz)