műtét
#Betegségek

Milyen egy igazi műtét?

2010.11.11.
5 perces olvasási idő

Még ha a kórházi sorozatok nagy rajongója is vagy, könnyen lehet, hogy nyugtalanság lesz úrrá rajtad, amikor vársz a műtétedre. Évente több millió tini látogatja meg a műtőt, így a legjobb, ha te is tájékozódsz arról, hogy pontosan, mi is vár téged egy operáció előtt, közben és után.

Attól függően, hogy mennyire komoly műtétet végeznek el rajtad, két fajtájukat különböztethetjük meg. Az egyik a fekvőbeteg-műtét a másik pedig a járóbeteg-műtét. A fekvőbeteg műtét során, ahogy a nevében is benne van, több napot kell a kórházban töltened, a műtét előtt és a műtét után, hogy az orvosok felmérjék az aktuális állapotodat és felügyeljék a felépülésed. A járóbeteg-műtét során pedig már a műtét napján hazamehetsz. Ezek a beavatkozások általában nem műtőben, hanem a kórház egyes osztályain történnek, vagy külön járóbeteg-ellátásra szakosodott intézményben. A kórházat azonnal elhagyhatod, mihelyst a doktor útjára enged.

Műtét előtt

Ha a beavatkozás nem sürgősségi, akkor a műtétet már jó előre megtervezik. Előtte meg kell látogatnod a kórházat, vagy egy járóbeteg-ellátó intézményt. A sürgősségi beavatkozások közé tartozik például egy eltört könyök, vagy egy vakbélgyulladás. Amikor sürgős műtétről van szó, a diagnosztizálás és a szükséges vizsgálatok után szinte azonnal visznek is a műtőbe.

Amikor az operáció nem sürgős, akkor egyszerűen csak a megadott időre bemész a kórházba, ahol a nővérek vagy rezidensek megkezdik a műtétre előkészítést. Az előkészítést vezető kérdéseket fog feltenni a kórtörténeteddel, a szedett gyógyszerekkel, az allergiáiddal és az aktuális fájdalmaiddal kapcsolatban. Lányoktól mindig megkérdezik, hogy van-e egy nüansznyi esélye is annak, hogy terhesek legyenek. Emellett a nővérek meg fogják vizsgálni az életfunkcióidat is: vérnyomást, szívritmust és hőmérsékletet fognak majd mérni.

Mielőtt műtétre kerülne sor, valószínűleg megkérnek majd arra, hogy távolítsd el az ékszereidet, a testékszereket is beleértve. Gondolok itt a köldök vagy a nyelv-piercingre. Mindez csak azért, mert ezek az ékszerek – ha közel van az operált területhez – melegágyai lehetnek a baktériumoknak, vagy problémát okozhatnak altatás közben, de az is lehet, hogy az életfunkciókat vizsgáló monitort zavarják. Ezért előre megtervezett műtétnél a legjobb, ha ezeket már otthon kiveszed, így az eltűnés vagy az ellopás esélye lecsökken.

A megérkezésed után kapni fogsz egy azonosító karkötőt, melyen a neved és a születési dátumod fog szerepelni. Ezt a csuklódon kell viselned. Szintén a kérdések közé tartozik majd az is, hogy mikor ettél vagy ittál valamit is utoljára. Ez talán különösnek tűnhet, de fontos a te egészséged miatt. Ugyanis ha étel vagy ital van a gyomrodban, az hányáshoz vezethet a műtét közben vagy után, és komoly komplikációkat okozhat. Lehetséges, hogy a műtét előtt más teszteket is elvégeznek majd rajtad. Ilyen lehet egy röntgen vagy egy vérkép vizsgálat.

Az altatóorvos szerepe

Az operáció előtt neked vagy a szüleidnek lehetősége van találkoznia az aneszteziológussal. Ő az a doktor, vagy speciálisan képzett nővér, aki az anesztéziára szakosodott, és ő fog majd téged elaltatni, vagy ő fogja érzésteleníteni tested egyes részeit, hogy ne érezz semmit műtét közben. Az aneszteziológusnál már ott lesz a kórtörténeted, így a súlyodnak és a korodnak megfelelően tudja majd beadni az érzéstelenítőt.

Az anesztéziának több fajtája is van. Az általános anesztézia hatásaként, teljesen öntudatlan állapotba kerülsz a műtét során. Ha általános anesztéziáról beszélünk, akkor az aneszteziológus az egész műtét során figyelni fogja az életjeleidet, és jelezni fog a sebésznek, ha valami rendellenes dolgot vél felfedezni.

Ha a műtét csak helyi anesztéziával történik, az azt jelenti, hogy az operálásra váró területet fogják csak elzsibbasztani. Ez elaltatással nem jár, bár az egész procedúra alatt valószínűleg komoly álmossággal fogsz küzdeni.
Az operáció előtt, az orvos, vagy a nővér meg fogja tisztítani és – ha szükséges – le fogja borotválni az operációhoz szükséges testrészeket. Ha eddig még nem tetted meg, akkor most le kell venned az ékszereket, beleértve a hajcsatokat is.

Ha kontaktlencsét viselsz, azt is el kell távolítanod a műtét idejére. A nővér intravénásan egy műanyag csövet fog hozzád kapcsolni, mely egy folyadékkal teli zsákhoz vezet. Ebben a zsákban lehet az altatószer, ha általános anesztéziában részesülsz – vagy olyan folyadékok és gyógyszerek, melyekre az operáció alatt szüksége lesz a szervezetednek.

Amint a műtőbe gurítanak, talán észreveszed, hogy a nővérek és az orvosok egyaránt arcmaszkokat, műanyag szemüveget, papírsapkákat, papír köntöst és a cipőiken papírzsákot viselnek. Ez azért van, mert műtét közben nagyobb a fertőzés veszélye. Ez a biztonsági ruházat pedig lecsökkenti az esetleges fertőzések bejutásának kockázatát.

A nővér vagy egy technikus ezután felhelyezi majd a monitorozáshoz szükséges eszközöket. Ezek matricához hasonló kis tappancsok lesznek, mellyel a vérnyomásod és a szívritmusod fogják meghatározott időközönként ellenőrizni. Előfordulhat, hogy orvos- vagy nővértanoncok megfigyelik az operációkat. Így ne lepődj meg, ha nem csak a műtéttel foglalkozó zöld ruhás emberek lesznek a szobában.

Műtét után

A műtét után egy felépülési szobába kerülsz majd. Itt a nővérek közelről fogják órákon keresztül vizsgálni az életjeleidet. Egyébként ezt a szobát gyakran nevezik operáció után vagy poszt-op szobának. De van ahol PACU-nak, angolból eredendően (post-anesthesia care unit), azaz anesztézia utáni kezelő. Szüleid itt már általában benézhetnek hozzád.

Természetesen minden ember másképp reagál a különféle gyógyszerekre, de, ha általános anesztéziában részesültél, a felébresztés után gyakori a hányinger, a vacogás, a szédelgés, a zavarodottság, vagy a levertség. Amikor a műtétnek vége, az orvos tájékoztatni a fog téged vagy a szüleidet a műtét menetéről, és ekkor lehetőség van kérdések feltevésére is.

Miután az anesztézia hatása már teljesen elszállt, és teljesen tudatodnál vagy, a nővérek egy szobába fognak vinni, ahol az éjszakát vagy éjszakákat fogod tölteni, megfigyelés céljából. Ha járóbeteg-műtéted volt, a nővér megvizsgálja az életjeleid, és ha mindent rendben talált, már haza is mehetsz.

Ha esetleg fájdalmat érzel a műtét után, akkor a nővér vagy az orvos fájdalomcsillapítót fog felírni, hogy elviseld a fájdalmakat. De valószínű, hogy nem csak fájdalomcsillapítót kell szedned a műtét után. Gyakori, hogy antibiotikumokat írnak fel, hogy elkerüljék az esetleges fertőzést.

Hagyd az aggodalmad a műtőn kívül!

A műtét gondolata ijesztő lehet. Így ha félsz próbáld ki a következő tippeket, hogy enyhítsd az idegességed:

  • Kérdezz! Ne félj kérdezősködni! Az orvosod, az aneszteziológus vagy a nővér is választ adhat a kérdéseidre! Tegyél fel minden kérdést, ami érdekel! Mennyi ideig fog tartani? Mikor térhetek vissza a mindennapi kerékvágásba? Mitől kellene félnem? Ne érezd magad kellemetlenül, ha több kérdést is felteszel! Ugyanis minél informáltabb vagy, annál inkább nyugodtabban mész neki az operációnak.
  • Kövess minden instrukciót! Ha valami esetleg nem világos, kérdezz! A nővér vagy az orvos el fogja mondani, hogy mit kell vagy, mit tilos tenned műtét előtt, és azt is, hogy mit tehetsz, vagy mit nem a műtét után. Például a doktor megkérhet arra, hogy egyes gyógyszereket ne szedj be egy bizonyos idővel a műtét előtt. (Ha előre tudod, hogy mikor fognak megoperálni, már előre tájékoztasd az orvosod, az általad használt gyógyszerekről, vénnyel és vény nélkül kaphatóról egyaránt! Ha pedig az orvos ezek használatát megtiltja, ne szedd!) Emellett kövesd a többi utasítást is, amely az ételre vagy az italra vonatkozik, valamint hogy milyen mozgásformákat hanyagolj egy ideig.
  • Dobd el a cigit egy jó időre – vagy a legjobb, ha örökre – és fogyassz tápanyagban gazdag ételeket.
  • Próbálj ki relaxációs technikákat! Ha ideges vagy, vagy esetleg szorongást érzel, vegyél pár nagy levegőt és relaxálj! Ha egy tárgyra fókuszálsz, és a kedvenc helyedre és elfoglaltságodra gondolsz, akkor talán továbbáll az idegesség, és újra normálisan veheted a levegőt.
  • Tervezz előre! Ha előre tudod, hogy mikor és mennyi ideig kell távol maradnod az iskolától, beszélj a tanáraiddal, hogy minden lehetséges tesztet és dolgozatot még előre megírj. Keress egy megbízható barátot, aki majd felvázolja neked az anyagot, és a házit is eljuttatja hozzád. Azzal pedig, hogy előre tervezel, nyugodtan töltheted a felépülési időszakot, ugyanis nem kell a jegyeid miatt aggódnod.
  • Beszélj pár emberrel! Ha nem szeretnéd, az operációd miértjét elmondani senkinek nem kell! De hidd el, sokkal jobb, ha beszélsz pár barátoddal arról, hogy pontosan miért is nem leszel az iskolában. Ez továbbá azt is előrevetíti, hogy valószínűleg nem csak a szüleid lesznek az egyetlen látogatók! És még az is lehet, hogy a barátaid is jártak már hasonló cipőben, így az ő tapasztalataikra is építhetsz!
  • Rakj be pár kedvenc holmit! Miután elhagytad a felépülési szobát, a kórházi ágyadnál biztos szeretnéd egy picit az otthon ízét érezni! Szóval mikor pakolsz, ne felejtsd ki a kedvenc magazinod, a kedvenc cd-idet, könyvedet. Csakhogy egy picit komfortosabban érezd magad a rideg fehér falak között!

Nos, reméljük, most már te sem tartasz annyira a műtétektől, és immáron sokkal nyugodtabban gurulsz be az operáció helyszínére!

(Cs.B. - kidshealth)