Betegségek, műtét

#Betegségek #műtét

61 db cikk a témában

Fiatalok és a trombózis
#mélyvénás trombózis
2024.03.27.

Fiatalok és a trombózis

A mélyen fekvő vénákban, leggyakrabban a lábszár, comb és medence vénáiban kialakuló vérrög esetén beszélünk mélyvénás trombózisról. Melyek a betegség okai és kockázati tényezői?

A vakbélgyulladás tünetei és kezelése
#vakbél
2024.03.25.

A vakbélgyulladás tünetei és kezelése

A vakbélgyulladás (appendicitis) leggyakrabban tízéves kor körül és fiatal felnőttkorban jelentkezik, az őszi és a tavaszi időszakban halmozottabban fordul elő. Nem egyszer felső légúti fertőzés előzi meg.

Orrpolip - Hogyan kezelhető?
#orrpolip
2024.03.10.

Orrpolip - Hogyan kezelhető?

Gátolt orrlégzést, orrfolyást, de akár horkolást vagy fejfájást is eredményezhet az orrpolip, amely a gyakori tévedéssel szemben nem daganat. Érdemes azonban utánajárni a jelenségnek, hiszen jelenléte krónikus fertőzéshez, gyakori orrmelléküreg-gyulladáshoz vagy szaglászavarhoz is vezethet.

Blount-kór
#Blount-kór
2024.03.04.

Blount-kór

A Blount-kór olyan növekedési rendellenesség, amely az alsó lábszár csontjait érinti, és a térd kifelé hajlását okozza. A fiatalabb gyerekeknél csak a sípcsont érintett, tizenéveseknél azonban általában már a combcsontot is. Mit kell még tudnod?

Marfan szindróma: extrém hosszú végtagok
#hosszú végtagok
2024.02.29.

Marfan szindróma: extrém hosszú végtagok

A Marfan szindróma extrém hosszú végtagokkal járó, ritka betegség. Több híres emberről is feltételezik, hogy ebben szenvedett, így például Paganiniről és Lincolnról is vannak ilyen feljegyzések. De mi is ez és kiket érint?

Műtétre várva
#műtét
2024.02.11.

Műtétre várva

Lehet, hogy a te is a kórházas sorozatok lelkes rajongója vagy, követed az epizódokat, s izgulsz, hogy mi történik a műtőbe kerülő betegekkel. Kíváncsi vagy, mi történik valójában a műtőkben? Megtudhatod, ha elolvasod cikkünket. Ha esetleg te is épp műtétre vagy előjegyezve, tudd, hogy rajtad kívül tinik milliói várnak még operációra.

Fiatal segítő – Mi is ez?
#gondozás
2023.06.08.

Fiatal segítő – Mi is ez?

Fiatal segítő vagy gondozó az a 18 év alatti személy, akinek valaki másról, például szülőről vagy testvérről kell gondoskodnia. Előfordulhat, hogy egy fiatalnak gondoskodnia kell valakiről, mert az illető beteg vagy mentális egészségügyi problémái vannak.

Mi utalhat vesecisztára?
#vese
2023.02.17.

Mi utalhat vesecisztára?

A vese cisztái lehetnek többfélék, van, amikor csak egy veseciszta van, olyan is, amikor több, és olyan kórkép is létezik, amikor a vese egész állománya cisztákkal van tele, ilyen például a policisztás vagy multicisztás vesebetegség, e két utóbbi az örökletes betegségek közé tartozik.

Egészségbiztosítás kamaszoknak
#egészségbiztosítás
2022.09.22.

Egészségbiztosítás kamaszoknak

A kamaszkor rengeteg testi és lelki változással jár, ráadásul ilyenkor sem kerülnek el a betegségek. Sajnos az egészségügyi problémákat nem lehet teljes bizonyossággal kivédeni, de rengeteg megelőzési módszer létezik, ráadásul a családod anyagilag is fel tud készülni egy-egy nehezebb helyzetre.

#felfázás
2021.11.12.

Felfázás - Hogyan gyógyulhatnék meg végre?

"Furcsa, kellemetlen érzést érzek a hüvelybemenet körül. Ha nem vagyok otthon, azonnal haza akarok menni, mert valahogy így érzem magam jobban. Ha nem szűnik, akkor le szoktam tusolni meleg vízzel. Néha csak úgy kijön, néha akkor, ha hidegre ülök, néha pisilés után. Hólyaghurutom lenne?" A szakértő válaszol.

#pajzsmirigy
2021.02.09.

A pajzsmirigy betegségeinek okai és kivizsgálása

A pajzsmirigy betegségei hazánkban is népbetegségnek számítanak. A diagnózist sok esetben nehezíti, hogy a csökkent, vagy emelkedett hormontermelés szerteágazó tüneteket okozhat. Az elváltozások egyik formája a pajzsmirigy göbök megjelenése. Kialakulásának okairól és a kezelési lehetőségekről Prof. Balázs Csaba, endokrinológus ad felvilágosítást.

#csontvelő
2016.07.17.

A csontvelőgyulladás

A csontvelőgyulladás kialakulásáért többnyire a szervezetben lévő más fertőzőforrásból, a véráram útján a csontba jutó kórokozók a felelősek. A fertőzés forrása leggyakrabban egy gennyes-gyulladt fog, bőrgyulladás, középfülgyulladás lehet.

#wilms tumor
2016.06.24.

A Wilms tumor, vagyis a vesedaganat

A Wilms-tumor a leggyakoribb gyermekurológiai daganat. A vesében található differenciálatlan, éretlen sejtekből ered, és éretlen hám- és kötőszöveti elemekből épül fel. A gyermekkori daganatoknak körülbelül 7 százalékát képezi.

#térd
2016.06.02.

Hogyan csillapítható a térdfájdalom?

A térd fájdalma gyakori panasz, már igen fiatalon is jelentkezhet, és a kor előrehaladtával a fájdalom csak erősödik. Hátterében legtöbbször ízületi elhasználódás, porckopás áll. Dr. Váradi Éva, az aktív fájdalomcsillapítás specialistája megosztotta, milyen terápiás lehetőségeket érdemes alkalmazni a térdfájdalom esetén.

#bőrrák
2016.02.12.

Milyen betegséggel küzd az X-men sztárja?

Egy példa arra, hogy mi történik, ha nem használsz naptejet - ezzel a figyelemfelkeltő mondattal töltött fel magáról képet Hugh Jackman a legnépszerűbb közösségi oldalra. A bekötött orrú színész a naptej használatára és a szűrővizsgálatok fontosságára szerette volna felhívni a figyelmet.