gondozás
#Betegségek

Fiatal segítő – Mi is ez?

2023.06.08.
1 perces olvasási idő

Fiatal segítő vagy gondozó az a 18 év alatti személy, akinek valaki másról, például szülőről vagy testvérről kell gondoskodnia. Előfordulhat, hogy egy fiatalnak gondoskodnia kell valakiről, mert az illető beteg vagy mentális egészségügyi problémái vannak.

A fiatal gondozóknak gyakran több házimunkájuk és felelősségük van, mint más tiniknek, hiszen a valakiről való gondoskodás magában foglalhatja a mindennapi tevékenységeket, például a főzést és a takarítást vagy a bevásárlást is. Továbbá segítséget nyújthat a mosakodásban és az öltözködésben.

Sok fiatal nem ismeri fel magát ebben a szerepben, főként, ha évek óta él benne. Ha rendszeresen nyújtasz támogatást, (még ha nem is egyedül), akkor bizony fiatal gondozónak minősülsz.

Milyen hatással van rád az, hogy fiatal segítő vagy?

Sokan úgy érzik, képesek megbirkózni a feladattal, főleg, ha más családtagok is támogatják őket. Azonban ez nehéz munka lehet megnövekedett felelősséggel és kevesebb szabadidővel.

Egyesek úgy érzik, hogy a baráti kapcsolataik is megsínylik, mivel a társaságuk nem feltétlenül érti, min mennek keresztül, vagy miért nincs szabadidejük velük lógni. Emiatt sokan szomorúnak, magányosnak vagy elszigeteltnek érezhetik magukat.

Vannak, akik haragot, bűntudatot és szorongást tapasztalnak. Előfordulhat az is, hogy a gondozási kötelezettségek miatt sokat hiányoznak az iskolából vagy az egyetemről, vagy nehezen tudnak koncentrálni, és nehezen illeszkednek be a házi vagy a tanfolyami feladatokba.

Fiatal gondozó vagyok, hogyan kaphatok segítséget?

Ha a szüleid vagy a tesód gondozásába neked is be kell segítened, az hatalmas felelősség, és nehéz megbirkózni vele, de fontos, hogy ne feledd, hogy vigyázz magadra is. Nem vagy egyedül, és beszélhetsz valakivel a tapasztalataidról, legyen az iskolai tanár, ápolónő, háziorvos vagy mentálhigiénés szakember. Ha pedig szükséges, kérj segítséget érzelmileg és fizikailag egyaránt az imént felsoroltak valamelyikétől.

(KamaszPanasz - healthforteens.co.uk)