fóbia
#Betegségek

A fóbiákról

2023.06.14.
2 perces olvasási idő

A hegytetőről vagy a felhőkarcoló legfelső szintjéről lenézve elfog a félelem, összeszorul a gyomrod? Sokan vagyunk így vele. A szíved majd’ kiugrik a helyéről? Izzad a tenyered, a fejeden izzadságcseppek futnak alá? Levegő után kapkodsz, fullasztó nyomást érzel a mellkasodban? Lehet, hogy ez több, mint egyszerű tériszony.

Egy tárgy vagy egy helyzet ok nélkül irreális félelmi reakciót képes kiváltani az emberből. A fóbiás emberek riadalma a legrémisztőbb horrorfilmekben tapasztalható rettegés fokát is képes elérni.

Genetika és rossz élmények összjátéka

A fóbia nem a „gyenge idegek” nyomorúságos játéka, pusztán akarattal nem leküzdhető. Időnként olyan mértékben megnehezíti a fóbia az érintett életét, hogy az illető képtelen lesz kiegyensúlyozott, teljes életet élni. A fóbia bármely életkorú és körülmény között élő embert érinthet. Igazán nem tisztázott, mi áll a betegség hátterében, miért, hogyan alakulhat ki.

Sok esetben teljesen felfoghatatlan mitől és miért fél valaki. Sokszor pontosan meghatározható mi váltotta ki a félelemérzést: egy korábbi rossz élmény, például egy kutyatámadás vagy a lift elakadása. Mégsem jelenik meg minden érintett életében a fóbia keserves iszonya. Kutatók arra következtetnek, hogy a genetikai hajlam és rossz tapasztalatok együttesen tesznek fogékonnyá a betegségre.

Fóbia fajták

A fóbiák

Léteznek specifikus fóbiák – ezeket szokás egyszerű fóbiáknak is nevezni, holott az általuk okozott félelemérzés korántsem egyszerű. Irreális rettegés-érzés gyakorlatilag bármitől kialakulhat. Az orvosok még nevet is adtak a különféle fóbiáknak, íme néhány példa:

  • Agorafóbia – a nagy, nyitott terektől való félelem
  • Klausztrofóbia – zárt tértől való félelem
  • Zoofóbia – félelem az állatoktól
  • Arachnofóbia – iszony a pókoktól
  • Tonitrofóbia – mennydörgéstől való félelem
  • Mizofóbia – fóbia a kosztól, piszoktól
  • Kinofóbia – rettegés a kutyáktól

Női baj?

A fóbia jelentősen különbözik egy hétköznap félelemérzéstől. A legtöbb fóbia mellett normálisan élhető az élet, a félelem csak az adott tárgy, esemény hatására jelentkezik. Ha például egy pókiszonyban szenvedő ember megpillant egy ártatlan pókot - tisztában van vele, hogy az állat sosem bántaná- , mégis iszonyatos rettegés, pánik uralkodik el rajta.

Fóbia az érintettek családjában gyakran halmozottan fordul elő, különösen a nők szenvednek tőle.

Gyógyítható

A probléma kezelése – kognitív viselkedésterápiával és gyógyszerekkel- az esetek túlnyomó részében egyszer s mindenkorra megszünteti a hibás viselkedést. A viselkedésterápia során a terapeuta éles helyzetek elé állítja kliensét, akinek fokozatosan, bizonyos lépéseket betartva szembe kell néznie félelme kiváltójával. Néhány alkalom után már megtapasztalható a változás, a félelem érezhetően alábbhagy. A terápia arra is alkalmas, hogy megtanítsa az érintetteket a hibásan értelmezett testi tünetek helyes értelmezésére. Egy heves szívdobogás nem feltétlenül egy kezdődő szívroham jele, a félelem elhatalmasodásával a torokban tapasztalt gombóc-érzés miatt még senki sem fulladt meg.

Az elsajátított helyes lélegzetvételi technikákkal, relaxációs gyakorlatokkal a félelem és az idegesség ügyesen kiküszöbölhetővé válhat.

(KamaszPanasz - O.K.T.)

Kapcsolódó címkék

stressz