vakbél
#Betegségek

A vakbélgyulladás tünetei és kezelése

2024.03.25.
3 perces olvasási idő

A vakbélgyulladás (appendicitis) leggyakrabban tízéves kor körül és fiatal felnőttkorban jelentkezik, az őszi és a tavaszi időszakban halmozottabban fordul elő. Nem egyszer felső légúti fertőzés előzi meg.

A gyermekgyógyászati rendelőkben megforduló kis betegek közül sokan érkeznek hasi fájdalom panaszával. Ilyenkor az orvosnak dönteni kell, hogy a hasi fájdalom hátterében otthon kezelhető kisebb betegség áll vagy pedig kórházi kezelést esetleges műtéti beavatkozást szükségessé tevő intézkedést igényel.

Gyermekeknél a tünetek eltérnek a felnőttkoriaktól. Kezdetben köldök körüli hasfájás van, majd a fájdalom lassan átterjed a has jobb oldalára és lehúzódik a csípőlapát felé. A fájdalom nem szűnik, sőt egyre jobban fokozódik.

A vakbélgyulladás okai

A vakbél a vastagbél kezdeti tágultabb szakasza, melyből kis vékony, hosszúkás, zsákutcaszerű nyúlvány ered, egy csökevényes vastagbél, melyet alakja miatt féregnyúlványnak, appendixnek neveznek. Ez a jobb csípőlapát területére lokalizálódik. Tulajdonképpen ennek a féregnyúlványnak a gyulladását nevezzük vakbélgyulladásnak a mindennapi életben. A féregnyúlvány általában 6-8 cm hosszú és 6-8 mm-es átmérővel rendelkezik. Mérete és helyzete számos variációt mutat, éppen ezért sokszor a vakbélgyulladás tünetei is színesek, így sok esetben megtévesztőek.

A betegség kialakulásában a közhiedelemmel ellentétben az idegentesteknek (pl. meggymag) alig van szerepe, a betegség általában valamely nem meghatározható hasi, vagy általános fertőzés következtében alakul ki. Lényege a csökevényes bélszakasz üregének elzáródása, melyet fertőzés követ. Általában nyirokszervi gyulladás, vagy kis székletrög okozta elzáródás a kiváltó ok.

Milyen tünetek utalnak a vakbélgyulladásra?

Gyermekeknél a tünetek eltérnek a felnőttkoriaktól. Kezdetben köldök körüli hasfájás van, majd a fájdalom lassan átterjed a has jobb oldalára és lehúzódik a csípőlapát felé. A fájdalom nem szűnik, sőt egyre jobban fokozódik.

A tüneteket hőemelkedés, hányinger kíséri és a fájdalom jelentkezése után órákkal hányás jelentkezik. Az esetek egy részében a vakbél sajátságos elhelyezkedése miatt sűrű vizelési inger, véres vizelet vagy hasmenés léphet fel, illetve a folyamat előrehaladtával magas láz jöhet létre, mely a diagnózis szempontjából félrevezető lehet.

A vakbélgyulladás időnként előfordul kisebb gyermekeknél, nagyon ritkán csecsemőkben is.

A gyermek vizsgálatakor a has általában puha, betapintható, de mérsékelt, majd kifejezett fokban nyomásérzékeny. Felnőttekben, ha a gyulladás már nagyon kifejezett, azaz a bél átfúródott, ezáltal hashártyagyulladás alakult ki, akkor a has deszkakemény tapintatú. Ez már a folyamat súlyosságát jelzi.

Gyermekkorban deszka kemény has még igen súlyos esetben is csak nagyon ritkán tapintható, így a vizsgáló orvosnak nagyon észnél kell lennie. A súlyosság mérlegelésében úgynevezett provokációs próbák állnak az orvos segítségére. A hasi tünetek mellett a gyermek nyelve bevont, a kiszáradás jelei láthatóak.

Amint a beteg a fenti tünetek valamelyikét produkálja, azonnal orvoshoz kell fordulni, sem inni, sem enni nem kaphat. Sürgős műtéti beavatkozásra van szükség, mielőtt a vakbél kilyukadna. Ez rendkívül lényeges, hiszen a hasüregbe került fertőző, gennyes váladék a nőknél akár meddőséghez is vezethet.

A műtét menete

Hagyományos eljárás - A betegség kezelése egyértelműen sebészi, a műtét lényege a gyulladt féregnyúlvány (appendix) eltávolítása. Ezt a jobb alhason, ferde irányú 4-10 cm-es vágással végzik.

A műtét végén a hashártyát (a bőr alatti kötőszövetes hártyát) öltéssorral, a bőrt kapcsokkal zárják. Műtétet követően gyakran egy 24 órás antibiotikus szerek vénás adása szükséges lehet. Az első napokban a beteg folyadékot, majd pépes étrendet fogyaszt, a puffasztó, szénsavas, túlságosan rostos anyagok bevitelét kerülni kell. A felépülési idő rövid, általában 3-5 napos kórházi bennfekvést igényel.

Laparoszkópos eljárás - Ilyenkor a hasüreget egy speciális, üreges tűn keresztül CO2-vel feltöltik, majd 3 csatornát (portot) vezetnek nyárs segítségével a hasüregbe. Egyiken az optika, másikon az operatőr eszközei kerülnek bevezetésre. Műtét során az átvágott féregnyúlványt a munkacsatornán keresztül eltávolítják, majd egy utolsó áttekintést követően a portokat kiveszik.

A laparoszkópos műtét igazi előnye a bizonytalan eseteknél van, mert lehetőséget nyújt gyakorlatilag az összes hasűri szerv megtekintésére a műtét során, és a hasonló tüneteket okozó egyéb betegségek is általában elláthatók ezzel a módszerrel. Ráadásul a gyógyulás is gyorsabb, mert az ilyen esetek döntő részénél elegendő csak a bőr sebét zárni.

Bármely módszerrel is műtsenek meg, tudnod kell, hogy a felépülés viszonylag gyors, és hamarosan ugyanúgy élhetsz, mint azelőtt. Sőt, neked már soha többé nem kell aggódnod, hogy a hasfájásodat vakbélgyulladás okozza!

(KamaszPanasz - WEBBeteg - Vakbélgyulladás cikksorozat)