reumás láz
#Betegségek

Reumás láz: fiatalkorban lép fel leggyakrabban

2024.04.02.
2 perces olvasási idő

A reumás láz nevű súlyos megbetegedés a szívet, az ízületeket, az idegrendszert és a bőrt érintheti. Napjainkban szerencsére egyre ritkábban fordul elő. A betegség leggyakrabban kamaszkorban - 6-15 év körül - lép fel, mindkét nemben egyforma gyakorisággal.

A betegség kialakulásának oka egy baktérium, az úgynevezett Streptococcus. Ennek az az oka, hogy a szívizomzat egyes fehérjéi nagyon hasonlítanak a baktérium egy bizonyos fehérjéjéhez, és ezért azt is megtámadják az immunrendszer sejtjei.

A reumás láz rendszerint valamilyen felső légúti fertőzést - mandulagyulladást, torokgyulladást - követően, mintegy 2-3 héttel azután lép fel másodlagos megbetegedésként.

Milyen tünetei vannak a betegségnek?

A legfontosabb, minden esetben jelen levő tünet a láz, mely hiányában a betegség jelenléte megkérdőjelezhető lenne.

További tünetek:

  • a fejfájás,
  • az izzadás,
  • az ízületi gyulladás, mely a nagyobb ízületekben lép fel.

Rángatózó, ellenőrizhetetlen mozgások, remegések jelentkezhetnek a kézben, a lábban és az arcon. Nehézségek adódhatnak az étkezés, öltözködés során.

Jellemző erre a gyulladásra, hogy vándorol egyik ízületről a másikra, hol a térd, hol a boka, hol a könyök- vagy csuklóízület válik meleggé, fájdalmassá, duzzadttá. A reumás láz a szívet sem kíméli, melynek később, néhány év múlva súlyos következményei lehetnek a billentyűk károsodása, hegesedése következtében.

A betegség az egész szívet érinti, a szívizomzatot és a szívburkot is. Ennek megfelelően felléphet szívzörej, megjelenhetnek extra ütések, egyéb EKG eltérések. A szívultrahang ekkor kezdődő billentyű-elváltozásokat mutathat. Súlyos esetben a szív körül folyadék gyűlik fel, melynek következtében az üregek kitágulhatnak, és szívelégtelenség is felléphet. A szívburokgyulladás miatt erős mellkasi fájdalmat is érezhet a beteg.

A reumás láz a bőrt és a bőr alatti kötőszövetet is gyakran érinti, így az esetek mintegy negyedében a bőr alatt úgynevezett reumás csomók alakulnak ki. Egyéb bőrelváltozások is létrejöhetnek, mely leginkább a lábszárak térd alatti részén létrejövő, vöröses-lilás színű, nyomásra érzékeny göböcskéket jelent. Szintén gyakori bőrtünete a betegségnek a jellegzetes, a törzsön megjelenő rózsaszínű bőrelváltozás. Időnként mellhártyagyulladás is létrejöhet a betegség lefolyása során.

Hogyan küzd a tested a láz ellen?

A szervezet a streptococcus-baktérium ellen antitesteket termel, melyeket ki lehet mutatni a vérből, így pontosabbá, gyorsabbá tehető a diagnózis. Ugyanis a reumás láz diagnosztizálása nem mindig könnyű, hiszen sokféle tünete lehet a betegségnek, melyek közül nem mindegyik lép fel egyszerre minden betegben.

Hogyan kezelhető a betegség?

A betegség kezelésében, a bakteriális fertőzés megszüntetésében a penicillin alkalmazása alapvető fontosságú. Minél korábban kezdik a terápiát, annál nagyobb esély van a szívbillentyűk épségének megőrzésére, hegesedésének megelőzésére.

A láz és az ízületi gyulladás megszüntetésére aszpirint kell szednie a betegnek. A reumás láz gyakran kiújul, ezért a panaszok megszűnését követően a rossz fogakat, a begyulladásra hajlamos garatmandulát ajánlatos eltávolítani. Orvosi utasítás szerint folytatni kell a penicillin-kezelést, ameddig szükséges. A gyógyszeres terápia akár évekig is fennállhat.

A billentyűk károsodásának, a billentyűhibák kialakulásának valószínűsége annál nagyobb, minél tovább áll fenn, és minél többször tér vissza a betegség. Ha a billentyűk oly mértékben károsodtak, hegesedtek, zsugorodtak, hogy a szív működése már nem kielégítő (ilyen esetben beszélünk szívelégtelenségről), akkor a folyamat már nem visszafordítható, ilyenkor már csak az operáció, a billentyűcsere az egyetlen lehetséges gyógymód.

(KamaszPanasz - WEBBeteg)