epe
#Betegségek

Veszélyesek a rejtett zsírok az epebetegeknek

2013.12.17.
2 perces olvasási idő

Az ünnepek közeledtével egyre fűszeresebbek, gazdagabbak, cukrosabbak, zsírosabbak az ételeink, ami igazi rizikó az epebetegeknek. Dr. Mármarosi István, az Oxygen Medical gasztroenterológusa a veszélyekre, a rejtett telített zsírokra figyelmeztet.

Az epehólyag betegségei

Az epehólyag problémája esetén mindenképpen fontos megfelelő életmódot, étrendet követni. A diéta szempontjából további különbséget kell tenni az epehólyag gyulladása és a szerv eltávolítása közt. A szakember elmagyarázza, miért van ennek jelentősége.

Epehólyag gyulladás

Ez a betegség gyakrabban érinti a nőket, a várandósság önmagában is rizikófaktor. És bár az elhízás növeli az epekövek kialakulásának esélyét, a túl gyors fogyás viszont a gyulladás veszélyével fenyeget, különösen az extrém szigorú fogyókúrák esetén. Éppen ezért a megelőzés egyik legjobb módja, ha törekszünk az egészséges testsúlyra, és figyelünk az alábbi szabályokra:

  • Fogyasszunk magas rosttartalmú ételeket, zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonákat.
  • Jó hatásúak a hüvelyesek, a bab, a lencse, a sárgaborsó.
  • Válasszunk sovány, fehér húsokat.
  • A tejtermékek közül ajánlott alacsony zsírtartalmúakat választani, kerülni a zsíros sajtokat, tejfölt, jégkrémeket, stb.
  • Jó hatású, ha visszaszorítjuk az erősen feldolgozott élelmiszereket és a cukorfogyasztást.
  • Az alkoholfogyasztás az epehólyagnak sem tesz jót, érdemes mértéket tartani az ünnepek alatt is!

Az epehólyag eltávolítása

Az eltávolítás után hetekig, hónapokig alacsony zsírtartalmú diétát kell követni, amelyet viszont az egyéni toleranciaszinttől függően mindenkinél egyénre kell szabni, gasztroenterológus, dietetikus segítségével. Az óvatosság fő oka, hogy epehólyag hiányában a szervezet nehezen birkózik meg a zsírokkal és a zsírban oldódó vitaminokkal. Az epehólyag eltávolítása után a máj még termel epét, de ez közel sem elegendő a zsíros élelmiszerek megfelelő feldolgozásához. Azt viszont ki kell tapasztalni, ki hogyan reagál azokra az ételekre, amelyek még a műtét előtt is epebántalmakat okoztak. Ezek jellemzően a zsíros falatok, a sült ételek, a teljes kiőrlésű gabonák, diófélék, magok, és a gáztermelő zöldségek, például bab- és káposztafélék. Az erősen fűszeres, csípős ételekkel is óvatosan kell bánni, hiszen irritálóak lehetnek. A rosszul tolerálható ételek különböző tüneteket okozhatnak a gyomorégéstől, a teltségérzéstől, a felfúvódásig.

Érdemes tehát figyelni a főbb szabályokra:

  • Válasszunk sovány húsokat, és még azokról is távolítsuk el a bőrt és a zsírt főzés előtt.
  • Tartsuk szem előtt a rejtett zsírokat, amelyek például a gyorsételekben, tejtermékekben, a kész szendvicsekben, pástétomokban, rágcsálnivalókban bújnak meg.
  • Éttermi étkezéseknél válasszunk zöldséglevest, dresszingmentes salátákat, grillezett halat, csirkét, rizst, és figyeljünk a kis adagokra.
  • A zsírok, olajok, vajak, margarinok bevitele nem haladhatja meg a 2-3 teáskanálnyi mennyiséget naponta.

A tudatosság mindennek az alapja

-Az epebetegeknek – legyen szó epekövességről vagy akár epehólyag eltávolításról – különösen fontos az önfegyelem és a tudatosság. Ez nem csak a napi többszöri kis étkezésre vonatkozik, de a testsúly megtartására és a rendszeres mozgásra is, illetve szükség esetén az okos, tartós fogyás módszereire is – hangsúlyozza dr. Mármarosi István, az Oxygen Medical gasztroenterológusa. – Bármilyen szokatlan, vagy akár már ismert fájdalom esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, mert kezeletlenül az epehólyag gyulladása akár életveszélyessé is válhat!

www.oxygenmedical.hu

Kapcsolódó cikkek