epe
#Betegségek

Epekő tinikorban

2015.12.15.
1 perces olvasási idő

Az epekövesség egy olyan betegség, amelynek során az epehólyagban tárolódó folyékony epéből kisebb-nagyobb, kemény képletek, kövek jönnek létre. Ezek az epehólyagból kimozdulva és az epevezetékben haladva gyulladást és fertőzést eredményezhetnek az epehólyagban vagy az epevezetékben.

A betegség kínzó hasi fájdalmat okoz, és bizonyos esetekben akár életveszélyessé is válhat. Habár az epekő főként idősebb korban gyakori, fiatalok körében is előfordulhat a betegség.

Amit érdemes tudni

Az epekövek kicsi, kőszerű kristályok, amelyek az epehólyagban képződnek, és koleszterinből vagy pigmentekből épülnek fel. Normál esetben az epehólyag epét választ ki, hogy ezzel segítse az emésztést a testedben. Az epe koleszterint, bilirubint, vizet, zsírt és sókat tartalmaz. A máj termeli, és az epehólyag tárolja addig, amíg szükséges. Az epekövek többek közt akkor jönnek létre, ha az epe - ami a zsír lebontását segíti elő – túl nagy mennyiségben választ ki koleszterint. Ezek a koleszterinkövek sárgászöld színűek, míg a ritkább pigmentkövek sötétebbek és bilirubinból épülnek fel. A tiniknél az epeköveknek mind a két fajtája jellemző lehet.

Kockázati tényezők

Annak ellenére, hogy az epekövek a 60 évnél idősebb felnőtteknél fordulnak elő leggyakrabban, bizonyos körülmények megnövelik az epekövek kialakulásának az esélyét fiatalabb korban is.

Ha valaki cukorbeteg, koleszterincsökkentő szereket használ, vagy túlsúlyos, nála nagyobb eséllyel képződik epekő. Amennyiben korábban már szenvedtél epekőtől, deformált az epehólyagod vagy az epevezetéked, valószínűleg hajlamosabb vagy az epekő képződésre.

Kezelés

Ha az epekő kialakulása nem jár semmilyen tünettel, akkor nincs szükség kezelésre. Az epekővel kapcsolatos fájdalmak fellépése esetén azonban az orvos azt fogja javasolni, hogy távolítsák el az epekövet vagy komolyabb esetben az epehólyagot. Az epehólyag nem létfontosságú szerv, és a legtöbb ember nem tapasztal jelentős változásokat az eltávolítását követően. Ha további kérdésed merülne fel az epekövekkel kapcsolatban, gasztroenterológus segíthet a megválaszolásukban.

Meg lehet előzni az epekövek megjelenését?

A tinédzsereknél a legjobb módszer az epekövek kialakulásának megelőzésére az elhízás vagy túlsúly megakadályozása rendszeres mozgással és egészséges diétával. A diétának sok gyümölcsöt és zöldséget kell tartalmaznia, és ügyelni kell az alacsony zsírtartalmú ételek fogyasztására is.

Ha más egészségügyi panaszod miatt vagy hajlamos az epekőre, az orvosod segíteni fog abban, hogy a lehető legkisebbre csökkentsd az epekő kialakulásának esélyét. Abban az esetben, ha mégis tapasztalnál olyan tüneteket, amelyek esetleg epekőre utalnak, mindenképpen keresd fel az orvosodat.

(KamaszPanasz - B.Cs. - livestrong, Lektorálta: Dr Lesznyák Judit)