hasfájás
#Testi problémák

Mi lehet a hasfájás hátterében?

2012.04.27.
2 perces olvasási idő

A hasfájás okát gyakran nehéz meghatározni. Életkoronként eltérő lehet, mi okoz hasi fájdalmat. Sajnos a diagnózis felállítását az is nehezíti, hogy a kisebb és a súlyos hasi problémák is ugyanazon tünetekkel kezdődnek.

Szerencsére a legtöbb hasi fájdalom nem súlyos, és csak egyszerű otthoni kezelést igényel. A fájdalom súlyossága, helye és egyéb tünetek segítenek neked meghatározni, hogy mi is okozza a problémáidat.Ha alapvetően hasfájós vagy, és az orvosod azt mondta, nincsen semmiféle szervi gyulladás vagy betegség a tüneteid hátterében, akkor az étkezési szokásaidban lehet a hiba. Minden nap igyál elegendő folyadékot, mert az megkönnyíti az emésztést. Próbálj meg rostban gazdagon táplálkozni. Ne egyél gyorsan és ne egyél egyszerre túl sokat! Mindig ellenőrizd le, hogy a szavatossági ideje nem járt-e le annak az élelmiszernek, amit megenni készülsz. Figyelj oda arra, hogy ne egyél össze mindent-mindennel. Lehet, hogy az okozza az állandó hasgörcseidet, hogy a tej mellé uborkát és ketchupot szeretsz enni vagy a fagyi után pörköltet fogyasztottál…

hasfájás

Mi okozhat hasi fájdalmat?

Fájdalom útján jelez a tested, hogy valami mi nincs rendben „odabent”. Sok szerv helyezkedik el a hasban, így különböző problémák esetében is hasonló tüneteket észlelhetsz magadon.

• Fertőzés. Ha baktériumok vagy vírusok kerülnek az emésztőrendszeredbe, arra a tested úgy reagál, hogy hasi fájdalmat, hányást, hasmenést produkál – mivel igyekszik megszabadulni a fertőzéstől. Bakteriális fertőzés például az ételmérgezés is.

• A tüdőgyulladás, húgyúti fertőzések, szexuális úton terjedő betegségek, vagy a ritkán előforduló a tamponhasználattal összefüggésbe hozható toxikus sokk szindróma is okozhat hasfájást.

• A székrekedés az egyik leggyakoribb oka a hasi fájdalmaknak. Általában attól lesz székrekedésed, ha az étrended nem tartalmaz elegendő folyadékot és rostot.

• Amikor a test belső szervein irritáció vagy duzzanat alakul ki, az fájdalom formájában jelentkezik. Előfordulhat a fájdalom hátterében vakbélgyulladás, epehólyag-probléma, fekély, irritábilis bél szindróma, Crohn-betegség és gyulladásos bélbetegség is. Ha a fájdalom nem múlik egy napon belül és mozgásra illetve köhögésre rosszabbodik, azonnal fordulj orvoshoz!

• Az emésztési folyamatok néha fájdalommal járnak. Figyeld meg a tested reakciót, amikor valamit eszel. Néha az emberek nem képesek megemészteni bizonyos ételeket, az orvosok ezt nevezik étel-intoleranciának (tejtermékek esetében a laktóz-intolerancia). Ha észreveszed, hogy többször vagy rosszul bizonyos élelmiszerek elfogyasztása után, keresd fel a háziorvosodat. Ha valódi ételallergiád van, az komoly kivizsgálást követel meg és a jövőben nagy gonddal meg kell majd válogatnod mit ehetsz és mit nem.

• A görccsel járó fájdalom ijesztő tud lenni, de gyakran nem igényel kezelést, nem súlyos. A hasfájás fő oka lehet ilyenkor a bélrendszeren átjutó bélgáz vagy széklet. Számos nő küzd hasfájással a menstruációs ciklus idején. Akkor kell jobban odafigyelned, ha a nehezen meghatározható görcsös hasfájás fokról fokra rosszabb lesz, és tovább tart 24 óránál. Akkor is jó óvatosnak kell lenned, ha jól körülhatárolhatóvá válik a hasfájás. A hasmenés, vagy más, kisebb panasszal együtt járó görcs gyakran ijeszti meg a betegeket, mert igen fájdalmas. Az esetek többségében azonban ez nem jelez komoly bajt.

• Hasfájás esetén érdemes azt is végiggondolnod, épp milyen gyógyszereket szedsz. Néhány orvosság olyan mellékhatásokkal rendelkezik, ami hasi fájdalmat okozhat, illetve sok gyógyszer szedése alatt székrekedést tapasztalhatsz, aminek szintén a hasfájás az egyik tünete.

• A petefészekráknak szintén vannak a has fájdalmával járó, speciális tünetei: hasi- és kismedencei fájdalom, a hasüreg növekedése, a has puffadása, nehézkes étkezés, vagy gyorsan jelentkező jóllakottság-érzet. Ha ilyet tapasztalsz egy hónapban többször is, szakembert kell felkeresned.

(hotdog)